Tekme svetovnega pokala se selijo v Harrachov

Organizatorji “Super Vikenda” v Harrachovu so tedne trdo delali, da bi skakalnico Čerťák kljub toplim temperaturam kar najbolje pripravili za skakalce, ki se bodo ta vikend tu borili za točke svetovnega pokala. Po navadi so prireditelji na Češkem vsakokrat imeli nekaj težav z vremenom, vendar letos se jim je nasmehnila sreča. V zadnjih dneh je zapadlo precej snega, prostovoljci končujejo še zadnja dela na manjši skakalnici (HS 142), kjer bosta v petek in nedeljo na sporedu posamični preizkušnji, v soboto pa ekipna tekma. Jutri bodo ob 18. uri že potekale kvalifikacije.

Harrachov
Vse je pripravljeno na češki “Super Vikend”. [foto: Ania Trybus/smucka]

Lani je bila žirija zaradi neugodnih vremenskih razmer primorana odpovedati petkov trening in kvalifikacije ter sobotno tekmo. V nedeljo jim je le uspelo izpeljati dve tekmovanji. Za razliko od letos so skakalci tekmovali na večji napravi (HS 205). Z najdaljšima poletoma sta slavila Martin Koch in Thomas Morgenstern. Robert Kranjec je bil obakrat tik pod odrom za zmagovalce, končal je na 4. in 6. mestu, zato tudi letos pričakujemo od njega in ostalih Slovencev veliko.

Apetiti Čehov na domačem prizorišču so veliki

Čehi so redko tako navdušeno komaj čakali tekem na domačem prizorišču, kot se jih veselijo letos. In njihovi razlogi so upravičeni, saj so češki skakalci trenutno  v odlični formi. Z Romanom Koudelko, ki je bil prejšnji vikend v Lillehammerju 4. in 12., imajo Čehi končno spet skakalca v samem vrhu. Tudi Lukasa Hlave ne smemo spregledati. Ta 27-letni skakalec iz Libereca v svetovnem pokalu tekmuje vsega že devet let, vendar še nikoli ni bil v tako dobri formi kot je letos. Prav tako je Češka trenutno pred Poljsko, Norveško in Finsko v seštevku pokala narodov, zato ekipa skupaj s trenerjem Davidom Jiroutekom optimistično gleda na sobotno ekipno preizkušnjo.

Lukas Hlava
Lukas Hlava je v Lillehammerju zasedel 5. in 21. mesto. [foto: FIS]

Koga v Harrachovu ne bomo videli?

Oboževalci na Češkem ne bodo videli avstrijskega veterana Wolfganga Loitzla. Ta bo s trenerjem Haraldom Diessom treniral v Seefeldu, saj ima Loitzl občutek, da je trening trenutno zanj najboljša možnost. Norvežani bodo v Harrachov potovali brez Johana Remna Evensna, ki v Lillehammerju ni skakal dobro in si tako kot Loizl trenutno želi več treningov. Tudi zato, ker se približuje novoletna turneja štirih skakalnic, se želita pripraviti kar se da najbolje. Japonci na Češko prihajajo brez Noriakija Kasaia. Japonec ima že od Kuusama težave s spodnjim delom hrbta in zato ga ne bomo ga videli niti v Engelbergu čez dva tedna.

Leave a Comment