Tepeš zapravil odlično priložnost

Jurij Tepeš
Jurij Tepeš [foto: Ania Trybus/smucka]

V sončnem Lillehammerju se je danes končala še druga preizkušnja, tokrat na večji skakalnici. Tekmovanje je v veliki meri krojil tudi veter, žirija je večkrat morala poseči po spreminjanju naletnega mesta. Svojo tretjo zaporedno zmago je na Norveškem, tako kot včeraj in v Kuusamu, dobil trenutno neustavljivi Andreas Kofler. Na sam vrh se je s skokom dolgim 129 m povzpel s petega mesta, potem ko mu v prvi seriji ni uspelo preseči dosežka našega Jurija Tepeša. Ta je v prvem delu naletel na zelo ugodne vremenske razmere, skočil 137,5 m, in s prednostjo 6,8 točk vodil pred Andreo Morassijem, ki je skočil še dva metra dlje. Na vrhu razpredelnice je ostal tudi, ko so svoj nastop opravili najboljši. Tepeš je imel res idealno priložnost, da poseže po svojih prvih stopničkah, vendar jo je s slabšim finalnim skokom 112 m, na žalost zapravil. Na koncu je bil 9., kar pa je to vseeno njegova najboljša uvrstitev v karieri.

Andreas Kofler
Današnji zmagovalec Kofler [foto: GEPA]

Drugo mesto sta si razdelila Severin Freund in Anders Bardal. Prvi je pristal pri 124 m, drugi pa pri odličnih 140,5 m. Bardal se je z 9. mesta po prvi seriji povzpel kar na oder za zmagovalce in uspešno rešil norveško čast. Tik pod mesti, ki še prinašajo medalje, se je znašel Gregor Schlierenzauer, ki je na 4. mesto napredoval z 8. Peti pa je bil še eden Nemec, Richard Freitag, ki je še enkrat potrdil dobro pripravljenost. Že včeraj je namreč končal kot drugi.

Soliden ekipni rezultat Slovencev

Vsem se je po kvalifikacijah sicer uspelo uvrstiti na tekmo, ob koncu prve serije pa sta iz finala izpadla le Jure Šinkovec in Jernej Damjan. Tepeš je bil, kot rečeno, na koncu 9., dve mesti z njim se je uvrstil Robert Kranjec in v finalu pridobil eno mesto, potem ko je bil po prvi seriji 12. Peter Prevc je bil po prvem delu 27., v nadaljevanju pa pridobil pet mest. Nasprotno je Dejan Judež v finalu pet mest izgubil in končal kot 27.

Po prvi seriji je kazalo bolje, vendar je deveto mesto Jurija odličen rezultat. Prišel je kot naš šesti skakalec med dobitnike točk. To je zelo dobra popotnica za naprej. Tudi Robert je z enajstim mestom dosegel soliden rezultat. Na splošno smo v teh dveh dneh osvojili dve uvrstitvi v deseterico in Robijevo enajsto mesto. To je dobro. Jurij je naredil velik premik naprej s prvim skokom, imel je sicer boljše pogoje. Uspel se je namreč sestaviti po dveh neuspelih tekmah. V drugi seriji je napravil nekoliko tehnično slabši skok, vendar so bili pogoji na koncu slabši,” je po tekmi dejal glavni trener Goran Janus in podal tudi kratko oceno začetka sezone: “Na treh tekmah so se vsi uvrstili vsaj enkrat med dobitnike točk. S tem pridobivajo na zaupanju. Na takšnih rezultatih je lažje graditi tudi v naprej.


Najboljši na današnji preizkušnji: Anders Bardal, Andreas Kofler in Severin Freund [foto: Ania Trybus/smucka]

Sezona svetovnega pokala se bo naslednji vikend nadaljevala v Harrachovu, kjer bodo na sporedu kar tri tekme. Sprememb v slovenski ekipi ne bo.


Rezultati: Svetovni pokal .: Lillehammer :. Uradni rezultati


Izjava: Goran Janus (.mp3)


Skok Jurija Tepeša v prvi seriji

Leave a Comment