Tina Maze brez slalomskega globusa

Švicarski Lenzerheide je po ekipni tekmi danes gostil še prvo posamično preizkušnjo finala svetovnega pokala. Na svoj račun so končno prišle smučarke, ki so imele danes dobre pogoje za nastope na progi Silvano Beltrametti. Na startni listi zadnjega slaloma sezone je bilo 26 tekmovalk, oči vseh pa so bile uprte v dve najboljši slalomistki sezone, ki sta se danes podali v boj za mali kristalni globus. Tina Maze je imela pred začetkom preizkušnje 695 točk, Mikaela Shiffrin iz ZDA pa jih je imela sedem manj.


Tina Maze ni osvojila slalomskega globusa [foto: GEPA]

Otvoritev tekme je pripadla najboljši smučarki na svetu. Tina se je po zelo razgibanem in zahtevnem terenu podala dobro, med vožnjo pa naredila le nekaj manjših napak. Precej dolgo progo je presmučala s časom 57,67, ta pa je do svojega izraza prišel šele po naslednjih nastopih. Smučarke so v primerjavi s Tino namreč zaostajale v skorajda vseh odsekih proge in prihajale v cilj z več kot sekundo zaostanka, kar je pomenilo, da vožnja slovenske smučarke ni bila le dobra temveč izjemna.

Avstrijki edini pod sekundo

Edini tekmici, ki jima je uspelo priti pod sekundo zaostanka sta bili Avstrijki Kathrin Zettel in Bernadette Schild, ki sta startali s številkama 10 in 15 ter zaostali 58 oziroma 66 stotink. Shiffrinova je po prvem teku zasedala četrto mesto, njen zaostanek za vodilno pa je znašal 1,17 sekunde.

Drugi tek se je začel ob 11.30, do trenutka boja za globus pa smo morali najprej spremljati še sedemnajst voženj. Tem je sledil nastop 18-letne Shiffrinove, ki je s progo opravila izjemno in vodilno Švicarko Wendy Holdener prehitela za kar 1,77 sekunde. Schildova je nato z dobro vožnjo zaostala le 20 stotink, Zettlova pa je z velikim zaostankom 1.44 sekunde prišla na tretje mesto.


Maria Hoefl – Riesch je zasedla sedmo mesto [foto: GEPA]

Globus Shiffrinovi

Zadnji slalomski nastop je pripadel Tini, ki ima za seboj že izredno dolgo in naporno sezono. V boj za mali kristalni globus se je podala odločno, a v primerjavi za Američanko v prvem delu proge izgubila tri desetinke. Čeprav na poti ni naredila kakšne velike napake je na času nato izgubljala in v cilj prišla kot tretja, kar je pomenilo, da je slalomski globus osvojila mlada Američanka.

Najboljša smučarka sveta ima pred seboj tako samo še eno tekmo, po kateri bo prejela globus za veleslalom in seveda tudi veliki kristalni globus. Tina je z novim vzponom na zmagovalni oder prejela 60 točk svetovnega pokala, kar pomeni, da jih ima zdaj že vrtoglavih 2314.

Od aktivne kariere se je z današnjo tekmo poslovila Švedinja Therese Borssen, ki se je v spodnjem delu finalne vožnje ustavila ter se simbolično poslovila od trenerjev. V ciljnem izteku pa so jo nato pričale reprezentančne kolegice in jo dodobra zalile s šampanjcem.


Rezultati: Svetovni pokal .: Lenzerheid :. Veleslalom (ž)
Lestvice: Svetovni pokal .: Slalom (ž)


Leave a Comment