Tina Maze: “Ciljam na zmago”


Tina Maze [foto: Klemen Zibelnik]

Po dveh letih samostojne poti, ločene od Smučarske zveze Slovenije, se je po prihodu novega predsednika SZS Tomaža Lovšeta stanje v taboru Tine Maze spremenilo. Po dolgotrajnih pogajanjih sta obe sprti strani našli skupni jezik in naša najboljša smučarka se je znova priključila reprezentanci. “S svojim statusom sem zadovoljna. Pogoji so bili dobro narejeni, za kar sem se tudi sama trudila. Veliko časa smo vložili v to. S predsednikom zveze smo dorekli finese, ki so za obe strani sprejemljivi. Smo na bistveno boljši poti, kot smo bili prejšnji dve leti, ko smo bili prepuščeni sami sebi,” je o statusu šampionke, ki ga ima pri SZS, dejala Tina Maze.

Po dveh osvojenih olimpijskih medaljah v Vancouvru so se spremembe zgodile tudi v strokovnem taboru Tine Maze. Na čelu je še vedno Andrea Massi, kateremu sedaj pomagata dva trenerja. “Za nami so pestre priprave. Trenirali smo po programu, ki smo si ga zastavili že lansko leto. Bistvenih razlik od olimpijske sezone do sedaj ni bilo, razen tega, da sem poskusila izkoristiti vse dni, ki so nam bili na razpolago. Imeli smo nekaj dobrih, pa tudi nekaj slabih dni v pripravljalnem obdobju. Sedaj se stvar preveša v to, da vedno bolj uspešno in kvalitetno izvajam svoje vožnje. Upam, da bom v Soeldnu pokazala dve dobri vožnji. Veselim se že, da so priprave proti koncu, ker je stvar monotona. Trening me nikoli ne zadovoljuje. Tekme so tiste, ki mi dajo adrenalin in veselje,” je opis priprav na novo sezono obrazložila zmagovalka devetih tekem svetovnega pokala.

27-letnica je zadnje priprave opravila v Pitztalu, kjer je imela dobre pogoje za trening. Večino časa je trenirala hitre discipline, zadnja dva dni v enajstdnevnem programu pa je izkoristila za veleslalomske zavoje. “Trenerji so se neverjetno trudili. Imela sem možnost trenirat z Norvežani. Zadnja dva dni so progo prvič poli z vodo in naredili ledeno progo. Bili so na progi cel dan, od jutra do osmih zvečer. Tako sta imela moja trenerja kar pestra dneva. Mislim, da dobro delamo, ekipa je super,” s pohvalnimi besedami ni skoparila Mazejeva.

Korošica se je na ledeniku Rettenbach nad Soeldnom, kjer se bo v soboto z veleslalom pričela uvertura v novo sezono svetovnega pokala vedno dobro počutila. Leta 2002 in 2005 je tu slavila zmago, kar si želi tudi letos: “O ciljih pred sezono ne bom veliko govorila, želim izboljšat rezultate lanske sezone. V Soeldnu bi bila zadovoljna s stopničkami, ob dveh odličnih vožnjah pa lahko tudi zmagam. Hočem izkoristit vsako tekmo.

Veliko dela pa je imela Tina z izbiro prave opreme. “Letos smo imeli z materiali veliko dela. Stoeckli je naredil veliko dela. Razvili so nov model vezi, zato je tudi drugačen občutek na smučeh. Testirala sem tudi čevlje, vendar bom ostala pri starem opremljevalcu Lange. Smuči smo od Stoecklija dobili na zadnjem treningu, povsem nov model, ki se je super odražal na zadnjih dveh dneh treninga v Pitztalu. Mislim, da bom nastopila na teh smučeh tudi na tekmi, ker se res počutim veliko bolj sigurno na njih. Z materialom sem zadovoljna, rada bi naredila le še kakšen dan hitrih disciplin, da dobim nekaj več občutkov.”

Veseli pa dejstvo, da je zdravstveno stanje Tine zadovoljivo.Imela sem nekoliko poškodovano leve noge ter neuravnoteženo hrbtenico. Tako se bolečine občasno odražajo na raznoraznih mišicah. A to je del športa,” ostaja optimistična ena izmed favoritinj za osvojitev velikega kristalnega globusa.

Leave a Comment