Tina Maze do zgodovinskega olimpijskega zlata

Na smučarski preizkušnji v Sočiju se je pisala slovenska olimpijska zgodovina, saj je prvo zlato osvojila Tina Maze. Črnjanka je olimpijsko progo odpeljala odlično, manjšo napako je naredila le v spodnjem delu, a ji je prednost iz prve polovice 2.713 m dolge proge zadostovalo za zmago. Mazejava si je sicer zmago s povsem enakim časom delila š Švicarko Dominique Gisin, ki je v cilju jokala od sreče. Olimpijsko zlato bosta smučarki prejeli na svečani podelitvi medalj danes okoli 18:00 na osrednjem prizorišču v središču Sočija. V senci delitve prvega mesta je na najnižji stopnički zmagovalnega odra pristala še ena Švicarka Lara Gut (+0,10).


Tina Maze je prišla do zlate olimpijske medalje [foto: OKS/Facebook]

Tinina prva zmaga je bila smukaška

Mazejeva se je po dveh srebrnih kolajnah pred štirimi leti v Vancouvru ter po sanjski minuli sezoni, v kateri je kot prva Slovenka postala skupna zmagovalka svetovnega pokala alpskih smučark, z velikimi pričakovanji odpravila na olimpijske igre v Sočiju. Uvodna preizkušnja v superkombinaciji se ni iztekla povsem po pričakovanjih, končala jo je na četrtem mestu, za stopničkami pa je zaostala le deset stotink sekunde. A je kombinacija ni zmedla, smuka se je lotila tako, kot si je želela, ter na koncu Sloveniji prismučala četrto kolajno na igrah v Sočiju.

Po vsem tem, kar sem prestala, je to nekaj neverjetnega,” je bila njena prva izjava. Ob tem se je spomnila tudi svoje prve tekme. “Moja prva otroška tekma je bil smuk v domači Črni. Prav ta otroški smuk se mi je vrtel v mislih v noči pred tekmo in sem si mislila: Če sem kariero začela s smukaško zmago v Črni, lahko tudi danes zmagam. Smuk je v tem trenutku moja najboljša disciplina, česar si sicer ne bi mislila še dve leti nazaj. Odpeljala sem vrhunsko predstavo, še vedno z napako, ampak dovolj za zmago,” je dejala Mazejeva ter ob tem pozdravila vse navijače, ki so stiskali pesti v domovini: “Čau vsem.

Prvi najhitrejši čas je s prvo startno številko postavila Švicarka Fabienne Suter, ki jo je prehitela šele rojakinja Dominique Gisin s startno številko osem. Zadišalo je že po novem olimpijskem presenečenju ter velikem švicarskem zmagoslavju, ko je prva švicarska zvezdnica Lara Gut za rojakinjo zaostala desetinko sekunde. Nato pa sta tekmovalki iz elitne skupine Avstrijka Elisabeth GörglMaria Höfl-Riesch precej zaostali. Že pred tem je s precejšnjim zaostankom v cilj prišla ameriška favoritinja Julia Mancuso, smukaška podprvakinja iz Vancouvra. Njena rojakinja, smukaška prvakinja izpred štirih let Lindsey Vonn, je Soči morala zaradi poškodbe izpustiti.

Dišalo po kolajni

Nato je napočil veliki slovenski trenutek. Na startu je bila s številko 21 Korošica, slovenska adutinja, ki je smuk začela napadalno ter pred Gisinovo vodila že v zgornjem delu, v srednjem in spodnjem je vodstvo še nekoliko povečala. Zadišalo je po kolajni. Ob predzadnjem merjenju vmesnega čas je imela najvišji naskok 38 stotink sekunde, ki se je do cilja sicer stopil, a na semaforju so se izpisale tri ničle ter številka ena, kar je pomenilo, da bosta zmagovalki ženskega olimpijskega smuka dve, na najvišji stopnički pa bo stala Slovenka.


Medalje Tina še nima, prejela pa je že cvetje [foto: OKS/Facebook]

Ob Mazejevi, ki je tretjič na zimskih igrah stopila na zmagovalni oder, je svojo prvo olimpijsko kolajno osvojila Gisinova: “Ne morem verjeti, da sem na vrhu. Do številke 20 sem se precej tresla, potem pa mi je bilo lažje, ko sva skupaj s Tino stali na mestu za vodilne.” Osemindvajsetletna smučarka iz Engelberga do Sočija še ni imela medalj z velikih tekmovanj. Je pa bila ta specialistka za hitre discipline v svetovnem pokalu dvakrat prva v smuku in enkrat v superveleslalomu.

Massi ni dober lažnivec

Slovenska smučarska pravljica se je začela pred 30 leti na domačih olimpijskih igrah v Sarajevu, ko je prvo olimpijsko kolajno, srebrnega sijaja, osvojil Goričan Jure Franko. Po 30 letih je pri zgodovinskem uspehu znova sodeloval Goričan z italijanske strani meje, Andrea Massi, kot trener, življenjski sopotnik in vodja samostojne ekipe Team to aMaze. Vidno navdušen Massi je na vprašanje, ali je verjel, da lahko Tina osvoji zlato v smuku, odgovoril, da “ni dober lažnivec”. “Kaj naj rečem pred vsemi otroci? Da nisem verjel? Verjel sem, da ena Slovenka, ki dobro trenira, lahko zmaga v smuku. Zmaga je neverjetna,” je nizal misli za Televizijo Slovenija.

Danes sem se moral malo ‘skulirati’, že zjutraj sem čutil eno energijo, vemo, kako je to pri Tini. Takrat je treba biti zelo umirjen, ampak za nas je to težko, ker ne smučamo in smo tu nemočni. Na ogledu je bilo v redu, čakati pa je potem težko, vsaj zame najtežje,” je priznal. “Držali smo se tu v cilju, do tiste napake, ki bi lahko bila usodna, pa se je izkazalo, da ni bila. Mauro je vzkliknil, da ne, da je napaka, ampak jaz sem rekel ne, dovolj bo, in je bilo,” je v svojo varovanko verjel med tekmo. Na vprašanje, ali bo z medaljo v žepu zdaj lažje za Tinino ekipo, pa je odgovoril nikalno. “Saj nas poznate, zdaj so tu še super-G, veleslalom in še slalom. Zdaj mora Tina verjeti, da lahko veliko doseže tudi v slalomu in tu na tem hribu bomo trenirali, dokler ne bo verjela, da je dobra,” ima Massi še naprej visoke cilje.


Tina Maze [foto: GEPA]

Prijetna presenečenja

Največje presenečenje olimpijske preizkušnje je vsekakor Madžarka Edit Miklos, ki je z zaostankom 71 stotink ekunde zasedla visoko sedmo mesto. Tik pred njo pa je končala Norvežanka Lotte Smiseth Sejersted, ki je bila po dveh vmesnih časih še hitrejša od Tine.

Štuhčeva deseta

Elitno deseterico je zaključila druga slovenska predstavnica Ilka Štuhec, ki se je vrnila po poškodbi kolena. Njen povratek med svetovno elito je bil tako več kot uspešen.


Rezultati: Olimpijske igre .: Soci


Leave a Comment