Tina Maze se je poslovila. Hvala za vse!

Najboljša slovenska alpska smučarka v zgodovini Tina Maze je na veleslalomski tekmi Zlate lisice zaključila aktivno kariero. Na zadnji tekmi je nastopila s številko 34, čeprav si je želela boljši izhodiščni položaj. Na progo se je podala napadalno, a se je kmalu po merjenju prvega vmesnega časa (+0.69) ustavila pri svoji ekipi, nato nadaljevala z vožnjo, tik pred ciljem pa snela smuči, pozdravila glasno množico navijačev in peš prečkala ciljno črto, zato njen rezultat kljub pravilno izpeljanim vratcem ni obveljal.

V 16-letni karieri med elito je dosegla 26 zmag v svetovnem pokalu (14 veleslalom, 3 superkombinacija, 4 slalom, 1 superveleslalom, 4 smuk), osvojila dve zlati olimpijski medalji ter štiri naslove svetovne prvakinje.


Tina Maze se je poslovila od aktivne kariere [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Je ena izmed šestih smučark, ki so zmagale v vseh petih disciplinah in ena od treh, ki jim je to uspelo v eni sami sezoni. V sezoni 2012/13 je postala skupna zmagovalka svetovnega pokala, v kateri je vknjižila 11 zmag in zbrala rekordno število 2414 točk ter tako zrušila 13 let star rekord Avstrijca Hermana Maierja (2000 točk). Popravila je tudi prejšnji Maierjev rekord (22) po številu stopničk v eni sezoni – 24. Šestkrat je bila izbrana za slovensko športnico leta.

Poleg tega je izenačila še dva pomembna rekorda. Poleg Švicarke Vreni Schneider (1988/1989) je edina, ki je vse veleslalome v sezoni končala na zmagovalnem odru. Hkrati pa je edina ženska, ki je v svetovnem pokalu vodila od prve do zadnje tekme (pri moških je to uspelo le Američanu Bodeju Millerju).


Tina Maze in Andrea Massi [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Rodila se je 2. maja 1983 v Slovenj Gradcu. Januarja 1999 je pri 15-ih letih debitirala v svetovnem pokalu; nastopila je ravno na Zlati lisici. Pri 17-ih letih se je udeležila svojega prvega svetovnega prvenstva v avstrijskem St. Antonu (2001), naslednje leto pa prvih olimpijskih iger v amariškem Salt Lake City (2002), kjer je veleslalom končala na 12. mestu. Kariero je začela kot specialistka za veleslalom, kasneje pa priključila še vse ostale discipline.

Tina Maze je po zadnjih tekmovalnih zavojih in slovesu dejal: “Od smučanja se ne bom mogla ločiti nikoli. To me bo vezalo celo življenje. Ni tako težko, ker imam kar krepko začrtano pot že zadnji dve leti, tako da ni takšnega hudega šoka zame, kot je bilo to mogoče, ko ni bilo medijev, ko ni bilo svetovnega pokala, ko ni bilo drugih ljudi. Danes mi je bilo to zelo v čast. Malo sem se pripravljala, seveda ne tako kot prej. To je bil zelo čustven dan in lepo praznovanje moje kariere.” Glede načrtovanja slovesa pa: “Nek plan sem si morala narediti, ampak ta plan je bil okviren in bi se lahko spreminjal, zato karkoli reči je bilo nehvaležno. Odvisno je bilo tudi od mojega trenutnega razpoloženja na štartu. Če bi čutila, da bi se šlo za zmago, bi šla do dol, ampak temu ni bilo tako. Mislim, da je bilo približno tako kot sem naredila danes zamišljeno od začetka.


Tina Maze [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Na cilju je Mazejeva slekla štartno številko pod katero je imela zloglasni modrček z napisom ”Not your busines” (prev. ”Se vas ne tiče”). “V športu moraš biti malo nagajiv, drugače težko prideš na vrh. Moraš biti ‘žleht’, ko je treba. To je del mene, ta stvar me je zaznamovala, eno vragolijo sem morala narediti. Hvala vsem, ki so prišli. Res je bilo čustveno videti vse ljudi, ki navijajo, ki nagrajujejo mojo kariero.” O emocijah pa: “Vse je danes čustveno. Bilo je že na ogledu, v Zagrebu,… Vse je čustveno, ker pustim čustvom, da se me dotaknejo, kar si prej nisem mogla dovoliti. Hvaležnost je absolutna ljudem, ki so mi stali ob strani vsak dan. Ni besed, ni dejanj s katerimi se jim lahko dovolj zahvalim.” Ko je beseda nanesla na njene največje uspehe v karieri, je te pospremila s temi besedami: “Skozi glavo mi gre svetovni pokal. Tista sezona z 2414 točkami. To je bilo nekaj izjemnega za mene. Pa olimpijske igre, svetovna prvenstva, 13 medalj v teh kratkih osmih letih. To je velika stvar, če pomislim, da v prvi polovici kariere nisem zmagala prav dostikrat. Sem, ampak to je bilo smešno v primerjavi s tem, kar sem pokazala v drugem delu. ” Kariero je končala tam, kjer je debitirala v svetovnem pokalu leta 1999. “Od tega je 18 let. Spominjam se prvega nastopa tu. Da se prvi in zadnji zgodita na tem kraju, na tem terenu, pred temi ljudmi je res lepa zgodba.” Na Pohorju je zmagala trikrat. Najdražja ji je zmaga iz leta 2009. “Takrat sem se vračala in je bilo zelo težko. Vsi so bili proti meni. Bila sem izven trideseterice. Morala sem se boriti za prvo skupino. V Mariboru mi je ponovno uspel preboj na sam vrh. Tukaj mi je bilo vedno užitek tekmovati.

Fotogalerija veleslaloma Zlate lisice

Leave a Comment