Tina ostala brez medalje, na vrhu Marion Rolland


Naslova se je razveselila Marion Rolland, na stopničkah pa sta se ji pridružili Nadia Fanchini (levo) in Maria Höfl-Riesch (desno) [foto: GEPA]

Peta končna odločitev na SP v Schladmingu je dala novo svetovno prvakinjo v smuku. Na progi Streicher je kraljevala Francozinja Marion Rolland. Do odličij sta prišli še Italijanka Nadia Fanchini in Nemka Maria Höfl-Riesch.

30-letna francoska smučarka je po lanskoletnih odličnih nastopih v Schladmingu ponovno dokazala, da ji teren tu še kako ustreza. Rollandova je nastopila kot zadnja izmed elitne sedmerice tekmovalk in kot skrita favoritka edina uspela premagati Nadio Fanchini. 26-letna Italijanka je namreč nastopila že s številko dve in dosegla daleč največji uspeh svoje kariere. Doslej se je le enkrat veselila zmage v svetovnem pokalu, in sicer leta 2008 na superveleslalomu v Lake Louisu. Rollandova pa sploh še nikoli ni zmagala na tekmah svetovnega pokala.

Tina brez medalje

Slovenija si je na tretji tekmi tega prvenstva obetala še tretjo medaljo. A Tina Maze tokrat ni smučala najhitreje. Solidna vožnja z eno manjšo napako jo je popeljala na sedmo mesto. Še pred letom dni bi se tega rezultata nadvse veselili. A v tem trenutku Tina kraljuje na vrhu skupnega seštevka svetovnega pokala, zato so bila njena pričakovanja razumljivo večja.


Tina Maze je bila mrkega obraza [foto: GEPA]

Na startu sta bili še dve Slovenki. Vanja Brodnik je imela priložnost nastopiti kot prva med vsemi tekmovalkami. Nastop ji je uspel brez večjih napak, a smučala je počasi. Fanchinijeva, ki je nastopila takoj za njo, je postavila za več kot tri sekunde boljši čas. Po prihodu v cilj je Brodnikova, ki je ob koncu zasedla 25. mesto, povedala: “Proga je bila podobna kot na zadnjem treningu, zelo gladka, kar je bilo super. Sijalo je sonce, kar je bilo tudi v redu. Ne zgodi se vsak dan, da nosiš številko ena, želela sem jo čim bolj izkoristiti. V tistem delu, kjer sem že delala napake sem malo preveč zmanjšala tempo in tako veliko izgubila na času. Mogoče bi si na tem prvenstvu želela malo boljših rezultatov, toda s hitrimi disciplinami šele začenjam, to je prva sezona, ko se z njimi bolj resno ukvarjam. Čaka me še nekaj tekem in sem z mislimi že pri njih. Izkušnje so bil dragocene in mi bodo še prav prišle.”

Ilka Štuhec pa je za razliko od reprezentančne kolegice na svoj nastop morala kar nekaj časa čakati, kljub temu, da je nosila startno številko sedem. Veliko tekmovalk pred njo je namreč nastop predčasno končalo. “Težav tekmovalk pred menoj nisem videla, zgleda pa da je bilo danes nekaj v zraku,” je povedala Ilka in ob današnjem 19. mestu dodala, da “ne gre pozabiti šestega mesta iz superveleslaloma, na tem bom gradila naprej, tako v superveleslalomu, kot v smuku.”


Maria Höfl-Riesch [foto: GEPA]

Pravi polom so spet zabeležili domačini. Najboljša od Avstrijk je bila Andrea Fischbacher na osmem mestu. Tako superkombinacijski bron Nicole Hosp še vedno ostaja edina medalja v njihovi zbirki.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Schladming :. Smuk (ž)


Leave a Comment