To soboto v Planici: najtežja tekma v seriji Red Bull 400

Tekačev na letalnici bratov Gorišek vreme še nikoli ni ustavilo in tudi letos jih ne bo, vsaj večine ne. Po nekaterih izračunih vremenskih modelov bo ravno zgornjesavska dolina v soboto tista, ki se lahko nadeja tudi kakšnega sončnega žarka, a tudi če deževne prognoze zmagajo, tekma bo!


ekmovalce na Red Bull 400 vreme še nikoli ni ustavilo. Tudi letos jih ne bo! [foto: Samo Vidic/RedBull]

Morda bo malce bolj drselo, a nekateri tekači pravijo, da jim je to celo bolje, kot da je sončno in pretoplo. S tem se verjetno vsi ne strinjajo, a vremena se ne da pregovoriti, tako da o tem niti nima smisla razglabljati. V vsakem primeru morajo tekmovalci s seboj prinesti tekaške copate z najboljšim profilom. Planiška tekma je znana kot najtežja v seriji Red Bull 400, v primeru dežja pa bo še malo težja. Seveda bodo organizatorji poskrbeli, da bo takrat, ko ne bodo tekli, za vse tekmovalce dovolj prostora pod streho velikega šotora, za gledalce pa svetujejo, da se oblečejo toplo, v dežna oblačila in opremijo z dežniki. Če bo zmagalo sonce, kot se je zgodilo lani, ob podobni napovedi, se bodo še vedno lahko slekli, dežnike pa odložili. Obratno bo malo težje, če reči ne bodo imeli s seboj.

Red Bull 400, tek po skakalnicah navzgor, je povsem drugačna tekaška preizkušnja. To ni gorski tek in ni tek po stopnicah, je tekaško trpljenje na kvadrat, ko se po strmem doskočišču in zaletišču prebijaš navzgor. Mnogi le za čast in slavo, ki jo prinese kljukica ob opravljenem osebnem cilju, drugi gredo na zmago. Večina tekmovalcev se do cilja pravzaprav priplazi po vseh štirih. A zadovoljstvo na vrhu je tako veliko, da se tekmovalci iz leta v leto vračajo in vztrajno množijo.

Od leta 2012, pa do danes, so se v Planici nanizala štiri tekmovanja. Le leta 2014 je planiška dirka odpadla, sej so letalnico prenavljali. Leta 2015 so se tekači tako prvič spopadli na prenovljeni napravi.

Tekmovalo se bo v moški in ženski kategoriji za posameznike, štafetah 4 x 100 m in gasilskih štafetah 8 x 50 m. Tekmovanje se bo pričelo s kvalifikacijami ob 11.30, nato s teki štafet. Od 15h dalje so načrtovani finalni teki posameznikov. Glede na vremensko napoved se urnik seveda lahko spreminja!

Dogajanje bo mogoče spremljati tudi v živo, preko spletne strani tekmovanja: RedBull.si/400

Leave a Comment