Tour de Ski pred vrati


Slovenska reprezentanca v smučarskem teku [foto: Klemen Zibelnik]

V prostorih Smučarske zveze Slovenije je danes potekala novinarska konferenca z našimi smučarkami tekačicami, ki bodo vse do 9. januarja nastopale na novoletni turneji oziroma Tour de Ski-ju. Tekmovanje so bo začelo na Silvestrovo v Oberhofu, za tem bodo naše tekačice nastopale v Oberstdorfu, nato v Cortini d’Ampezzo, na koncu pa bo preizkušnje gostila še Val di Fiemme. Vodstvo, trenerja in dekleta so spregovorili o preteklem delu sezone ter o pričakovanjih glede prihajajočih preizkušnjah v Nemčiji in Italiji.

Marko Gracer, vodja teka na smučeh, je na začetku spregovoril o ekipi, ki bo odpotovala na tekmovanje: “Na pot gresta oba trenerja, trije serviserji, fizioterapevt in tri dekleta, kar je standardna zasedba. Upam, da bodo dekleta čim boljša, seveda pa bo Tour zahteven kot vedno.” Trener Vladimir Korolkjevič je za tem govoril o težavah Vesne, ki je bila kar nekaj časa bolna ter o nastopih Barbare v celinskem pokalu: “Po zadnjem nastopu Vesne v Davosu in Barbare, ki je nastopila na celinskem pokalu, smo opravili trening v Planici, ki je trajal deset dni. Vesna je začela kasneje zaradi posledic bolezni, saj je pet dni počivala. Nato je opravila sedem dni treninga in v tem času naredila vse, kar se je dalo narediti. Za Barbaro smo spremenili celotno zadevo, umaknili smo jo iz svetovnega pokala, razen na štafeti. Nastopala je na celinskem pokalu, kar je bila prava odločitev, saj je pokazala, kaj je sposobna. Zdaj je na tekmovanju vodilna in upam, da bo njena forma ostala na tem nivoju in da bo potem to znala prenesti na višji rang svetovnega pokala.

Ivan Hudač, glavni trener naše ekipe je nato dejal: “Po Davosu smo se odločili, za spremembo načrta, kar se tiče startov na tekmah. Nekaj smo jih izpustili in šli v Italijo, kjer smo v dveh etapah opravili dva tedna priprav, vmes pa smo imeli malo počitka med prazniki. Mislim, da smo vse, kar smo načrtovali, opravili do zadnje pike. Imeli smo zelo dobre pogoje, nabrali izkušnje, ki jih bomo lahko izkoristili na tekmah. Po moji oceni je Petra v dobrem stanju, videli pa bomo, kako bo odreagirala ob konkurenci. Vsaka tekma je sama po sebi odločilna. Prejšnje leto je bila odločilna 10-kilometrska v klasični tehniki, ko smo imeli težave s smučmi oziroma mažo. Upam, da letos ne bo takih težav, da bomo vsi zbrani in da se bomo lepo izognili napakam. Prosil bi tudi za potrpljenje novinarjev glede komunikacije, saj bo ta omejena, predvsem s tem mislim na dostop do Petre. Za ostalo bom kot trener in vodja določil, koliko bosta lahko govorili po telefonu, saj želimo biti s tem čim manj obremenjeni.

Za tem je Petra Majdič dejala: “Mislim, da se dobro počutim, potrebovala sem ta trening in mislim, da je bila pravilna odločitev, da se malo umaknemo. Nismo mislili, da lahko Kuusamo pusti takšne posledice, kar je bil glaven razlog zakaj ni bilo vse tako, kot bi moralo biti. Bila sem sicer že druga, tretja in četrta, kar so super rezultati, a javnost mogoče pričakuje serijsko zmagovanje, čeprav tega po navadi v decembru še ni bilo. Nisem slabe volje, v bistvu sem super zadovoljna. Zelo smo se pripravljali na Tour, saj mislim, da bo najtežji do zdaj. Mednarodna smučarska zveza (FIS) letos veliko spreminja pravila in še tekmovalcem ni vse jasno kaj in kako. Tudi na Touru so nekaj stvari spremenili in verjetno bova imeli jaz in Kowalczykova malo hendikepa. A Toura se vseeno veselim, saj je bilo po navadi tako, da če je bilo težje je bilo to zame bolje. Osredotočila se bom na vsak nasleden korak in ne bom razmišljala o končni razvrstitvi. Trenutno so vse misli usmerjene v prolog.

Res je, da se je ta bolezen kar vlekla, ni ji bilo videti konca. Že v Davosu ni bilo vse v redu. Ko sem prišla domov, sem odšla na pregled in odkrili so hud bronhitis. Ni bilo druge možnosti, kot da počivam pet dni, temu pa sta sledila dva dneva treninga za moč na toplem. Potem, ko sem šla na smučke, sem ugotovila, da mi je počitek zelo koristil. V parih dneh sem se počutila zelo dobro na treningih, po dolgem času sem začutila svežino, in bil je užitek iti na treninge, ki so šli zelo dobro. Dobila sem tudi dodatno motivacijo. Kaj glede Toura je težko napovedati, saj se tekme vrstijo ena za drugo, vsak dan moraš biti skoncentriran. Na vsaki tekmi si želimo vse najbolje,” je o svoji pripravljenosti spregovorila Vesna Fabjan.

Za konec pa je zbranim nekaj besed namenila še Barbara Jezeršek: “Začetek sezone ni šel po načrtih, toda zdaj sem našla pravo motivacijo. Osredotočila sem se na celinski pokal, kjer mi je uspelo nekaj, česar si prej nisem predstavljala. Iz tekme v tekmo mi gre vse bolje, na Tour pa grem sproščena in brez kakšnih pričakovanj. Želim si dobrih nastopov in počutja ter da bo tako vzdušje kot zdaj, da bomo homogena ekipa, ki bo naredila dobre rezultate.

Leave a Comment