Trije Slovenci med deseterico na prvih poletih sezone

Prve polete sezone so trije slovenski skakalci zaključili med najboljšo deseterico in še enkrat več dokazali, da so pravi mojstri letenja na smučeh. Po medlem uvodu v sezono se je tretjič v karieri na oder za zmagovalce povzpel Jurij Tepeš, s četrtim mestom se je moral zadovoljiti Peter Prevc, Jernej Damjan pa je bil sedmi. Ko bo jutri še druga posamična preizkušnja na letalnici v Kulmu, bo uspešna slovenska trojica tako že pred kvalifikacijami uvrščena na tekmo.


Za Jurija Tepeša so to prve stopničke na odru za zmagovalce na letalnici v Kulmu [foto: GEPA]

Zanesljivo najboljši na tekmi, ki jo je v veliki meri (s)krojil tudi spremenljiv veter, je bil Nemec Severin Freund, ki je ubranil najboljše izhodišče že iz prve serije. Daljavi, dolgi 227,5 in 210 metrov sta bili predobri tudi za drugouvrščenega Avstrijca Stefana Krafta, ki je zmogel 224 in 197,5 metrov. Dober veter je v drugi seriji ujel tudi Tepeš, ki je svoj prvi skok v boljših razmerah izboljšal (186,5 m; 231 m) in iz šestega mesta napredoval na končne tretje. To je bilo sicer mesto, ki ga je po prvem delu z 205 metri zasedal Prevc, a v nadaljevanju z močnim vetrom v hrbet pristal pri 193 metrih in nazadoval za eno mesto. Tako kot Tepeš je tudi Damjan uspel popraviti prvi skok (191,5 m; 201,5 m) in se z osmega povzpel na sedmi položaj. V finale se je uvrstil tudi Rok Justin (154 m; 173,5 m), ki je vknjižil točke svetovnega pokala s 26. rezultatom. Nejc Dežman, Matjaž Pungertar in Robert Kranjec so bili za finale prekratki.

Najboljši v skupnem seštevku Avstrijec Michael Hayboeck je imel na letalnici težave. Čeprav je v Kulmu zasedel (šele) 16. mesto, še vedno ostaja v rumeni majici vodilnega – njegova prednost pred Kraftom in Prevcem sedaj znaša sedem oziroma 63 točk. Jutri bo na avstrijskem prizorišču med vasicama Tauplitz in Bad Mitterndorf še ena posamična preizkušnja.


Rezultati: Svetovni pokal .: Kulm


Leave a Comment