Trojno nemško slavje na Ljubnem, Ema ponovila 5. mesto

Drugo tekmo svetovnega pokala v smučarskih skokih za ženske na Ljubnem ob Savinji so najbolj zaznamovale Nemke, ki so prvič v zgodovini dosegle kar trojno zmago, naša najboljša pa je bila še enkrat Ema Klinec na odličnem 5. mestu.

Tudi na drugi tekmi svetovnega pokala v smučarskih skokih za ženske se je na Ljubnem pod Rajhovko zbralo več tisoč gledalcev, ki so toplo pozdravili vse tekmovalke, še posebno pa pet slovenskih orlic. Eva Logar je tekmo za naše odprla z 81.5 metri in 96,2 točkami, kar jo je po prvi seriji uvrstilo na 26. mesto. Urša Bogataj je skočila meter in pol dlje, zbrala je 99,0 točk, kar je bilo dovolj za 21. mesto po prvem skoku. Pričakovano so zadnje tri Slovenke skočile še dlje. Špela Rogelj je s 85.5 metri sicer zaostala za kvalifikacijskim skokom, dolgim 89 metrov, a je s 106,4 točkami vseeno končala v prvi petnajsterici na 14. mestu. Maja Vtič je že včeraj napovedala, da se bo danes vse skupaj ponovilo, kar je s 87.5 metri, 110,7 točkami in 11. mestom po prvi seriji tudi potrdila. Enaka daljava je uspela tudi Emi Klinec, ki je imela manjši vetrovni odbitek, 113,1 točk pa jo je vodilo na rob deseterice po prvem skoku.


Nemke so kraljevale na tekmi na Ljubnem [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Po prvi seriji so na vrhu kraljevale tri Nemke. Katharina Althaus je vodila z 92.5 metri in 123,8 točkami, druga je bila z enako daljavo Svenja Würth, ki je zbrala 120,6 točk, tretja Carina Vogt z 91 metri ter 119,3 točkami.

Klinčeva s prvo oceno finala do novega 5. mesta

V finalni seriji je Logarjeva v tretjem današnjem skoku skočila najkrajše, 80.5 metrov, skupaj 196,0 točk pa je bilo danes dovolj za 7 točk na 24. mestu. Bogatajeva je z 82 metri in 202,3 točkami pridobila štiri mesta in je s 17. mestom vpisala drugi najboljši letošnji rezultat v svetovnem pokalu. Rogljeva je s 85 metri in 213,8 točkami zadržala 14. mesto, podobno kot tudi Vtičeva, ki je z 88.5 metri in 223,2 točkami danes končala tik za najboljšo deseterico.

Odlično je v finalu skočila Klinčeva, najdlje med vsemi, 92 metrov, končni zbir 239,2 točk pa ji je v tesnem boju pod stopničkami prinesel, tako kot včeraj, peto mesto. Na vrhu so ostale tri Nemke, kar se ni zgodilo še nikoli, po včerajšnjem tretjem mestu pa se prve zmage v karieri veseli Althausova, ki je na koncu zmago potrdila z 90 metri in 249,0 točkami. Vogtova je napredovala na drugo z 244,6 točkami, Würthova je prve stopničke v karieri vpisala s tretjim mestom.

Na SP Klinčeva, Vtičeva, Rogljeva in Križnarjeva

Po tekmi je bila prešerne volje naša najboljša Ema Klinec, ki je povedala: “Drugače je, ko družina pride na tekmo, videlo se je, da mi to veliko pomeni, sploh ker mi je finalni skok uspel tako dobro. Veš, da nisi sam, to ti da samo še dodaten zagon. Na Ljubnem je res noro. Pokazala sem veliko dobrih skokov, malo mi je žal, da niso bili vsi na tekmi. Vem pa, kje delam napake, vem na čem moram graditi in upam, da mi finalni skok ostane v nogah, da na njem gradim naprej. Zadnja potovanja so bila zame velik izziv, ki pa jih imam rada. To mi daje dodatnega zagona, tak ritem mi pravzaprav kar ustreza. Pot v Južno Korejo bo enaka kot vsaka z letalom. Sigurno bo zanimivo, videli bomo kako je na prizorišču naslednjih olimpijskih iger.

Glavni trener Stane Baloh je med drugim tudi razkril imena za naslednje tekme v Južni Koreji in na svetovnem prvenstvu v Lahtiju: “S tekmovalnega vidika lahko ocenim, da nismo zadovoljni z letošnjim vikendom na Ljubnem. Želeli smo pokazati vse, kar znamo v tem trenutku. Vem, da so dekleta, predvsem Ema, Maja in Špela sposobna višjih uvrstitev. Danes smo, po včerajšnji tekmi, pričakovali stopničke. Na žalost smo z enim zelo dobrim skokom ostali na zelo dobrem petem mestu, kar pa ne more zadovoljiti vaših in naših apetitov. V naslednjih dneh bo naporno, jutri potujemo naprej na naslednje tekme svetovnega pokala v Južno Korejo. Tja potujejo za enkrat Ema Klinec, Maja Vtič, Urša Bogataj in Špela Rogelj, a slednja je zaradi bolezni še pod vprašajem. Iz Azije se vračamo že v petek dopoldne, imeli bomo kakšno noč več za počitek, nato pa v ponedeljek, 20. februarja potujemo na svetovno prvenstvo v Lahti. Tja potujejo Ema Klinec, Maja Vtič, Špela Rogelj in Nika Križnar, ki je trikratna dobitnica odličij na mladinskem svetovnem prvenstvu. Danes smo počakali še, če bi Eva Logar ali Urša Bogataj dosegli kriterije, a jih žal nista.”

Skakalke se zdaj torej hitro selijo v Južno Korejo, kjer jih v sredo in četrtek čakata zadnji preizkušnji svetovnega pokala pred odhodom na svetovno prvenstvo v Lahtiju.


Rezultati: Svetovni pokal .: Ljubno


Leave a Comment