Trojno nemško slavje na uvodni posamični tekmi

Nordijski kombinatorci so se v nemškem Oberwiesenthalu pomerili na drugi tekmi poletne velike nagrade, tokrat je bila to posamična preizkušnja. Ciljno črto je najhitreje pretekel Nemec Johannes Rydzek, kateremu sta sledila dva njegova rojaka. Drugi je bil tako lanskoletni zmagovalec svetovnega pokala Eric Frenzel, tretji pa Bjoern Kircheisen.

Odlično je poletno sezono pričel tudi Marjan Jelenko. Tlakovanje do končnega sedmega mesta je pričel že na skakalnici, kjer je s 94,5 m držal deveto pozicijo. Na 10 kilometrsko tekaško preizkušnjo pa se je podal z 52 sekundami zaostanka za vodilnim po “prvem polčasu” Ericom Frenzlom. Na progo je odšel zelo pogumno in skupaj z manjšo skupino pričel lov za vodilnimi. “Na skakalnici nam ni šlo vse po načrtih. Vreme nam namreč ni bilo naklonjeno. Glede na provizorično in poskusno serijo smo pričakovali še nekoliko več. Na tekaški del sem tako štartal kot deveti. Tudi na tekaškem delu je bilo zahtevno, saj je bilo ob močnem deževju le nekje štiri stopinje Celzija. Dobro sem se počutil. S tekom sem zelo zadovoljen. V pripravljalnem obdobju sem izgubil nekaj kilogramov, kar je bilo potrebno, saj me je lani proti koncu sezone na skakalnici manj neslo, pa tudi v klanec se vsak kilogram pozna. Sedaj vidimo, da se to že pozna na rezultatih, do zime bom izgubil še kakšen kilogram in bo še bolje. Današnji rezultat je vsekakor motivacija in potrditev novega načina dela s trenerji. Sedaj smo veliko bolj sproščeni in samozavestni. Dobili smo potrditev, da nam ni potrebno veliko spreminjati, le še dodamo malenkosti in bomo novembra pripravljeni na zimsko sezono,” je po tekmi dejal Jelenko, ki se bo sedaj z ekipo preselil v Beljak, kjer ga v sredo čaka naslednja tekma.


Marjan Jelenko je zasedel sedmo mesto [foto: GEPA]

Po skakalnem delu je vodil Eric Frenzel (103,0 m), ki je imel dve sekundi prednosti pred Avstrijcem Christopherjem Bielerjem (104,5), na koncu četrti, in osem pred Norvežanom Haavardom Klementsenom (104,0), ki je tekmo končal kot 17.

Izven dobitnikov točk je ostal Gašper Berlot, ki je končal kot 42., vse možnosti za uspeh pa je zapravil na skakalnici, saj je njegovih 81,0 m ob sicer težkih razmerah zadostovalo za 46. mesto.

Berčič zadovoljen z nastopom Jelenka

Po tekmi je kratko analizo z naslednjimi besedami napravil tudi glavni trener Jože Berčič: “Na skakalnici so bile težke razmere, vendar je organizatorjem uspelo izpeljati tekmo. Naša tekmovalca nista imela najboljših razmer, posebno Gašper je imel na skakalnici smolo z vetrom. S solidno izvedenim tehničnim skokom v nemogočih razmerah ni uspel narediti praktično nič. Na koncu je za vetrno izravnavo dobil celo odbitek, vendar je imel veter s strani. Ob takšnih pogojih pa je to občutek, kot bi bil brez moči. Gašper je nato tekaški del vzel kot odličen trening in pripravo na naslednje tekme v Beljaku in Oberstdorfu. Marjanova uvrstitev je več kot odlična glede na razmere. Morda je napravil nekoliko slabši skok, vendar je nato veliko nadoknadil z zelo odličnim taktičnim tekom, ki mu je pomagal do višjega rezultata. Oba z Igerjem sva bila zadovoljna, prav tako Marjan. Sedaj se s precej boljšimi občutki vračamo domov in nadaljujemo v Avstriji.

Tekmovalci se sedaj selijo v avstrijski Beljak, kjer jih v sredo čaka že nova preizkušnja poletne velike nagrade. Tam bosta poleg Marjana in Gašperja nastopila še Jože Kamenik in Luka Oblak ali Borut Mavc.


Izjava: Jože Berčič (.mp3)
Izjava: Marjan Jelenko (.mp3)


Rezultati


Leave a Comment