Tudi druga ekipna tekma norveškim skakalcem

Na drugi ekipni tekmi smučarjev skakalcev za svetovni pokal v letošnji sezoni v finskem Kuusamu so Anže Semenič, Anže Lanišek, Jernej Damjan in Peter Prevc Sloveniji priskakali 5. mesto. Znova so zanesljivo zmagali Norvežani.

Druga ekipna tekma v letošnji sezoni se je za Slovenijo začela s 118.5 metri Anžeta Semeniča v prvi skupini, kar je prineslo 108,9 točk in 6. mesto za Norveško, Nemčijo, Japonsko, Avstrijo in Švico, medtem ko je bil Poljak Piotr Zyla diskvalificiran zaradi neustreznega dresa. V drugi skupini je Anže Lanišek pristal še prej kot njegov reprezentančni kolega, skočil je 111 metrov, Slovenija pa je imela 200,1 točk. To je še vedno pomenilo šesto mesto, Švicarji so na petem mestu imeli 20,2 točk prednosti.


Anders Fannemel je bil eden ključih norveških skakalcev [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

V tretji skupini je slovenski vtis močno popravil Jernej Damjan s 132 metri, 332,3 točk pa je Slovenijo dvignilo pred Švicarje na peto mesto. Vodili so še vedno Norvežani, 30 točk so zaostajali Nemci, še slabih deset več pa Japonci. V četrti seriji je Peter Prevc skočil odlično, 135.5 metrov, 482,8 točk pa je pomenilo še večjo prednost pred Švicarji, ki je zdaj znašala skoraj 20 točk. V poizkusni seriji je Prevc pristal pri 138 metrih. Po prvi seriji so vodili zmagovalci iz Wisle, Norvežani 25,9 točk pred Nemci in še dodatnih 11,7 točk pred Japonci.

Naši v finalu stopnjevali skoke in ohranili 5. mesto

Drugo serijo je Semenič odprl z boljšim skokom, pristal je pri 120.5 metrih, naši pa so pred Švicarji s 595,5 točkami ohranili 0,8 točke prednosti, potem ko je Gregor Deschwanden pristal pri 130.5 metrih. Norvežani so skakali proti novi zmagi, Nemci so pred Japonci imeli še 9 desetink točke prednosti. V drugi skupini je Lanišek še bolj popravil svoj dosežek s prve serije, pristal je pri 125 metrih, v primerjavi z Andreasom Schulerjem pa je pridobil desetinko točke. Naši so po šestih skokih na petem mestu imeli 713,9 točk. Norvežani so na vrhu po 142 metrih Andersa Fannemela imeli že 50 točk naskoka pred Japonci, na tretje mesto so se po slabšem dosežku Piusa Paschkeja prebili Avstrijci.

Damjan je v tretji skupini še enkrat potrdil zelo dobro formo v Kuusamu in je s 139 metri Slovenijo močno utrdil na petem mestu. 878,1 točk je bilo na slovenskem zbiru pred zadnjim skokom, Švicarji so kar na enkrat zaostajali skoraj 50 točk. Švico so prehiteli tudi Poljaki, ki so imeli 835,6 točk. Norvežani so s predzadnjim skokom že prešli mejo 1000 točk, imeli so jih 1022,9, drugi so bili Japonci, tretji pa po slabšem skoku Avstrijca Daniela Huberja Nemci. Prevc je finalu skočil 133 metrov in zanesljivo potrdil končno peto mesto naših orlov s 1009,2 točkami. Zanesljive zmage, še druge na drugi ekipni tekmi letos, so se veselili Norvežani pred Nemci in Japonci. Avstrijcem ni pomagal niti nov uradni rekord naprave s strani Stefana Krafta, ki je pristal pri 147.5 metrih.

Janus se je takoj zahvalil Poljakom

Po tekmi je vtise strnil najizkušenejši mož v reprezentanci, Jernej Damjan, ki je ta naziv v primerjavi z Wislo prevzel Petru Prevcu. “S svojimi skoki danes sem zadovoljen. Kakorkoli je bila to prva tekma letos, živčki so bili prisotni in zato tudi tista napaka v prvem skoku. Na odskočnem mostu sem z eno roko malce preveč potegnil in se mi je malce zavrtelo. Drugi skok pa je bil soliden in na takšnih skokih je potrebno graditi naprej in jih ohranjati čim dlje. Za jutri bom poskušal ponoviti skoke, ki jih kažem že cel vikend. Vesel sem, da sem se vrnil, izpustil sem v bistvu samo Wislo, poletno sezono sem načrtno preskočil. Pri mojih letih, proti Kasaiu sem sicer še vedno mladič, je potrebno delati na svežini, na regeneraciji in tudi družina doma je zelo pomembna. Če greš z veseljem in motivacijo od doma, je čisto drugače, kot če si zasičen od vsega,” je povedal Damjan, nastope pa je takole ocenil in proti nedelji pogledal še Goran Janus: “Pokazalo se je, da je nivo ta trenutek zelo močan. Nacije imajo po štiri vrhunske skakalce. Mi imamo ta trenutek samo dva in to je tista razlika, ki se dela v točkovanju. S petim mestom sem zadovoljen. Poljakom sem se že zahvalil na trenerski tribuni in to je to za današnjo tekmo. Veseli me, da se je Jernej vrnil, lepo je skakal že od začetka v Ruki. Peter dela še malenkostne napake, a jutri je nova tekma. Videli smo, kako je vse izenačeno, tako da bo borba.

Jutri bo v Kuusamu na sporedu še posamična tekma (ob 15:00), prav tako druga v tej sezoni.


Rezultati: Svetovni pokal .: Kuusamo
Izjava: Jernej Damjan (.mp3)
Izjava: Goran Janus (.mp3)


Leave a Comment