Untouched – nov slovenski deskarsko-smučarski film


Snemanje na Kosovem [foto: Katja Pokorn]

Produkcija Legit films v okviru ekipe Untouched project pripravlja serijo večletnih projektov tovrstnih filmov. Kljub temu, da sta za nami dve zelo slabi zimi so ta mesec končali s snemanjem novega slovenskega deskarsko-smučarskega filma Untouched.

Film se je snemal skozi celotno leto 2011 in 2012, novice pa so tedensko objavljali na blogu oz. spletni strani. Snemalo se je v Sloveniji, Avstriji, Bolgariji, Bosni, Kosovu in Čilu. Iz Čila so se vrnili pred kratkim, zato so še polni vtisov te dežele.

Premiera filma bo potekala v četrtek, 20. decembra v Kinu Šiška

Več o filmu in športnikih

“Untouched” (“Nedotaknjeno”) je filmski projekt, ki povezuje neokrnjenost narave in lepoto nedotaknjenih zasneženih gora z drznim in inovativnim, a vedno premišljenim pristopom, na smučeh in deskah. Film spremlja tri slovenske snowboarderje in smučarja, ki s svojim znanjem iz urejenih parkov, izkušenj iz tekmovanj in željo po odkrivanju nečesa novega, premikajo meje svojih talentov.


Ekipa [foto: Katja Pokorn]

S filmom želimo predstaviti freestyle in freeride širši populaciji, predvsem pa prikazati, na kaj vse je treba biti pripravljen v odmaknjenih predelih gora, kamor (pozimi) malokrat stopi človeška noga in kjer vladajo pravila narave. Prav zato so k projektu pristopili partnerji kot so Mojstrovina narave, Schneekoppe, Icebreaker in lavinska oprema BCA, kateri so vsi močno povezani z naravo. Namen projekta je tudi spodbuditi k pravilnemu in varnemu ravnanju v gorah, k ustrezni izbiri opreme in premišljenim odločitvam, pri tem pa preko posameznikov prikazati nov val športa izven urejenih smučišč.

Snowboarding, katerega predstavlja Domen Bizjak in Matevž Pristavec (oba vrhunska tekmovalca na FIS Big air tekmovanjih) ter Matevž Maček (tekmovalec na freeride tekmovanjih FWQ), se je v zadnjih letih povzpel na visoko raven predvsem izven urejenih smučišč. Vsi fantje so izkušeni tekmovalci, tu pa jih želimo predstaviti v povsem drugi luči, predvsem njihovo kreativnost in zmožnost prenosa trikov iz parka v naravno okolje. Fantje se dobro zavedajo, da se, čeprav krojijo slovenski in evropski tekmovalni vrh, narave ne da premagati, lahko pa se ji s poglobljenim znanjem in poznavanjem razmer močno približajo in ob enem užijejo vse kar ponuja.

Smučanje nove šole, katerega predstavlja Bine Žalohar (večkratni državni prvak v vseh disciplinah), že vrsto let pridobiva na prepoznavnosti, čeprav se je alpsko smučanje, kot ga poznamo danes pravzaprav razvilo iz freerida. Bine združuje freestyle smučanje iz parka z naravnimi objekti, saj skuša predstaviti trike in ta način smučanja iz parka prenesti v cel sneg. Poleg tega bodo v filmu prisotni tudi ostala znana imena iz domače deskarske freestyle scene (Marko Grilc, Tadej Velentan, Luka Jeromelj, Mitja Kodrič, Žiga Rakovec, …)

Partnerji projekta: Mojstrovina narave, Schneekoppe, BCA, Icebreaker, Ujusansa, LONO, TPGozd, Cheezy.


Spletna stran: www.untouchedproject.com[foto: Katja Pokorn]

Leave a Comment