Uspešen konec tedna za slovenske biatlonce

Sobota in nedelja sta bila več kot uspešna dneva za slovensko biatlonsko reprezentanco. Na vseh tekmovanjih, ki so se jih udeležili člani ekipe, so poželi prva mesta ali stopili na stopničke za zmagovalce.

Teja Gregorin, ki je na poletnih biatlonskih tekmovanjih že blestela, je tokrat osvojila drugo mesto na elitni rolkarski tekmi City Biathlon v nemškem Püttlingenu. 20.000 gledalcev je spremljalo napete boje, ki jih je nekoliko skazilo le vreme pred moško tekmo, na kateri je Jakov Fak osvojil šesto mesto. Zmagi sta odšli z Vito Semerenko v Ukrajino in z Martinom Fourcadom v Francijo.


Teja Gregorin [foto: Tomaž Šušteršič]

Drugega mesta sem vesela, čeprav je bila konkurenca precej omejena, nikakor pa ne šibka. Tekma sredi mesta je poseben spektakel, ki ga je potrebno doživeti. Strelsko sicer nisem bila najbolj natančna, vendar sem dobila dober občutek. Tekaško se lahko primerjam s konkurentkami in očitno nisem veliko izgubila z operacijo kolena. Dobre strelke so bile v prednosti, saj je proga kratka in zaradi tehnične zahtevnosti ni veliko prostora za prehitevanja, zato smo Semerenkovo že pred tekmo uvrščale v ožji krog favoritinj,” je po vrnitvi iz Nemčije povedala Gregorinova. “Tekma je bila dober pokazatelj, kaj v mojem treningu še manjka. Prav gotovo je to streljanje pod večjimi obremenitvami, kot je to situacija na tekmi. Prepričan sem, da bi ob dodatnih treningih, ki so manjkali zaradi viroze, lahko iztržil še več. Zaradi spolzke proge je bilo težko prikazati boljši tek, kar bi bil sicer lahko moj adut,” pa je komentiral Fak.

Peter Dokl in Klemen Bauer slavila na IBU pokalu

Rolkarski tekmi poletnega IBU pokala pa sta potekali v italijanskem Forni Avoltriju. V soboto je bil na šprintu najboljši Peter Dokl (0,0), ki je zmagal pred domačinoma Christianom Martinellijem (1,1) in Pietrom Duttom (1,2). Klemen Bauer je dopolnil uspeh reprezentančnega kolega s petim mestom (0,3), Simon Kočevar pa je bil deseti (0,3). Prav tako deseto mesto je pri članicah osvojila Andreja Mali (0,2).


Peter Dokl in Klemen Bauer sta odlično nastopila na IBU pokalu [foto: Tomaž Šušteršič]

Nedeljsko zasledovanje je pripadlo Klemnu Bauerju (0,0,0,1) pred Petrom Doklom (0,2,1,1) in Italijanom Markusom Windischem (0,1,1,1). Andreja Mali je šprintersko uvrstitev izboljšala za eno mesto (0,0,2,2), Simon Kočevar zaradi zdravstvenih težav ni več nastopil.

Marič na triatlonu jeklenih

Janez Marič je slavil kar v domačem Bohinju, kjer je dosegel že peto zmago na Cebe Triatlonu jeklenih. S časom dveh ur, 22 minut in štirih sekund je premagal 8 kilometrov veslaške, 16 kilometrov gorsko kolesarske in 8 kilometrov gorsko tekaške razdalje, ter za dobre tri minute in pol ugnal drugouvrščenega Aleša Udoviča in za slabih sedem minut večnega rivala Marjana Zupančiča na tretjem mestu.

Če bi bile poletne tekme edino merilo za zimsko sezono, potem bi bili lahko zadovoljni, vendar je do zime še daleč in zadnji nastopi kažejo le na dejstvo, da so se posamezniki dobro znašli na njih. To še posebej velja za tiste, ki so združili hiter tek in natančno streljanje kot na primer Klemen na zasledovanju v Italiji, kar kaže na uspešno sinergijo obeh prvin, čemur smo posvečali posebno pozornost na poletnih treningih. Teja in Jakov ne zahtevata posebnih ocen, saj veljata za naša udarna tekmovalca. Še posebej Teja se je le dober mesec po operaciji tekaško več kot uspešno kosala s tekmicami. Jakov pa je naredil več napak na strelišču, saj zaradi viroze ni opravil nekaterih zadnjih treningov, zato tudi pričakovanja niso bila tako velika. Zmaga Janeza na Triatlonu jeklenih kaže, da je dobro pripravljen, čeprav ni posebej treniral zanj in je bilo delo preko poletja kvalitetno opravljeno. Vseeno si bova s Tomašem najprej izmenjala podatke in poglede, naredila analizo in se dogovorila kaj ohraniti, kaj izboljšati in popraviti v procesu treningov in že na naslednjih pripravah izvajati program v katerega bodo že vnešene korekcije,” je bila kratka vmesna ocena glavnega trenerja Uroša Velepca.

Leave a Comment