Uvod sezone Tessi Worley, do točk Meta Hrovat

Nova sezona svetovnega pokala se je, kot je v navadi, otvorila z ženskim veleslalomom v avstrijskem Söldnu, kjer je slovenske barve branila četverica deklet. Do najboljšega rezultata je prišla Meta Hrovat, ki je zasedla 18. mesto.

Smučarke so na ledeniku pričakali težki pogoji, saj je bila vidljivost ob padavinah slaba, zahtevna pa je bila tudi snežna površina. Med 39. vrati se je v prvem teku najbolje znašla Italijanka Federica Brignone in postavila čas 58.71, Nemka Viktoria Rebensburg ji je sledila s 24. stotinkami sekunde zaostanka, še 16 stotink dlje pa je za nastop potrebovala Francozinja Tessa Worley.


Federica Brignone, Tessa Worley in Mikaela Shiffrin so bile najboljše na uvodni tekmi sezone [foto: GEPA]

Prva slovenska nastopa smo videli pri startnih številkah 9 in 10, ki sta jih nosili Meta Hrovat in Ana Drev. Kranjskogorčanka je svojo nalogo opravila dobro in zasedla 14. mesto, s tem, da je njen zaostanek za vodilno znašal 2.45 sekunde. Drevovi vožnja ni uspela po željah saj je za nastop potrebovala dobrih pet sekund več kot Italijanka, tako da je prišla na 44. mesto.

Četrti nastop na ledeniku Rettenbach se je za Ano Bucik končal z 5.55 sekunde zaostanka in 50. mestom, medtem ko je bila Neja Dvornik ob svojem tretjem nastopu med svetovno elito s slabimi sedmimi sekundami zaostanka 61.

Bila je res težka tekma, težka podlaga in slaba vidljivost, pogoji so bili pretežki za mene za trenutno stanje. Zelo si si moral zaupati, če si nisi, si zelo hitro prišel v obrambni položaj in zaostanek se je potem samo še nabiral,” je rekla Drevova, naša najboljša veleslalomistka minule sezone, ki jo je še pred kratkim pestila poškodba.

Dvornikova, ki je pred današnjim dnem v svetovnem pokalu nastopila na enem veleslalomu in enem slalomu je nato dejala: “Bilo je zelo poučno. Peljati se po tej progi je nekaj za prihodnost, ko bom naslednjič spet tu. Sploh v strmini je bilo težko. Treba je bilo držati tempo, proga pa je bila že kar uničena in je to onemogočala.

Mislim, da je bila tekma kar težka, težko bo ponoviti tako zahtevno tekmo. Bilo je treba napadati od starta do cilja, mislim, da noben tekmovalec ni imel najboljših občutkov. Pri takšnih progah gre za borbo in kdor se bolj bori je hitreje v cilju,” pa je po svojem nastopu dejala Bucikova.

Meta se je tudi v drugo dobro spopadla s progo in bila večino časa dovolj hitra, da v cilju prevzame vodstvo, v ravninskem delu pa je ponovno izgubila nekaj časa in tako ob koncu vožnje zasedla sedmo mesto. Worleyjeva je z izjemno predstavo prišla do zmage, Brignonejeva je bila druga, Američanka Mikaela Shiffrin, ki je imela na polovici preizkušnje četrti čas pa tretja.

Hrovatova, ki je v Söldnu lani nastopila prvič in postavila 28. čas voženj, je bila na koncu uvrščena na 18. mesto s čimer je prišla do lepega števila točk. V ciljni areni je strnila občutke: “S tekmo, tako s prvim, kot z drugim tekom, nisem zadovoljna, sigurno pa se da iz obeh voženj potegniti kaj pozitivnega. Tekma je bila težka. Zjutraj so spustili start za šest vrat, saj je bila vidljivost slaba, v zgornjem delu pa je bil tudi veter. Pogoji so bili težki, tako da je res bilo treba pokazati borbenost, a hkrati mehkobo na ravnini, kar vem, da mi je najslabše uspelo. Tako da imam kaj za delati v naslednjih tednih.

Odgovorni trener ženskih reprezentanc Denis Šteharnik pa je nastope naših smučark ocenil takole: “Težko je ocenjevati sezono po prvi tekmi. Sigurno nismo dosegli zastavljenih ciljev, a če pogledamo podrobno vidimo, da je bila Meta Hrovat lani 28., danes pa 18. Prvič je startala v prvi petnajsterici. Po prvem teku je bila zelo blizu, v drugem pa se je malo izgubila. Veseli me dejstvo, da je v drugem teku napadla, videli ste, da je šla do sredine strmine zelo napadalno, kar pomeni, da si je želela rezultat. Potem je žal sledila napaka in od tiste napake naprej potem ni več našla ritma. Če gledam samo na tekmo je rezultat takšen kot je, sploh ni slab, če pa pogledam teden nazaj in na treninge, vidim, da stvari potekajo v pravi smeri. Kar se tiče Ane Drev še ni pripravljena, a stvar bi se lahko odvila čisto drugače. Imela je dobro startno številko, če bi bila proga potem malo slabša bi se uvrstila med 30, v drugem teku bi spet imela dobro progo in iz tega bi lahko kaj iztržila. Vseeno vidim v tem nekaj pozitivnega, čeprav je bil zaostanek velik. Zdaj vidi, da ni druge kot da stisne zobe in trenira na višjem nivoju. Mislim, da je pozitivno, da je nastopila. Kar se tiče Ane Bucik in Neje Dvornik je bilo s tema številkama zelo težko smučati tako kot znaš, res pa je, da smo od Bucikove pričakovali nekaj več. Neja Dvornik pa je nastopila zato, ker je potencialna kandidatka za naslednjo sezono. Zakaj ji nebi dali možnosti, da se kali, da preizkusi teren in izkusi to vzdušje. To je sigurno lepa izkušnja in s to popotnico bo sigurno lažje tu tekmovala tudi drugo leto.


Rezultati: Svetovni pokal .: Soelden :. Veleslalom (ž)
Izjava: Meta Hrovat (.mp3)
Izjava: Ana Drev (.mp3)
Izjava: Ana Bucik (.mp3)
Izjava: Neja Dvornik (.mp3)
Izjava: Denis Šteharnik (.mp3)


Leave a Comment