V Aspnu prvenec Bremove, Mazejava tik za stopničkami

Ženski del karavane svetovnega pokala je danes nadaljeval s tekmami v ameriškem Aspnu. 66 tekmovalk na startu veleslaloma so pričakali zelo dobri pogoji za nastope, kar pa ni pomenilo, da so smučarke z lahkoto opravile s progo Lower Ruthie’s. Teren je bil namreč zelo razgiban, vsaka najmanjša napaka pa je hitro pomenila večji zaostanek.

V prvi vožnji je bila daleč pred vsemi avstrijska smučarka Eva-Maria Brem, ki je bila edina, ki je na progi prebila manj kot minuto, natančneje 59.83 sekunde. Drugo mesto je zasedala Italijanka Federica Brignone, ki je zaostajala 1.14 sekunde, še 19 stotink dlje pa je za nastop potrebovala Avstrijka Kathrin Zettel.


Prve zmage v karieri se je veselila Eva-Maria Brem [foto: GEPA]

Tina po prvem teku na četrtem mestu

Prvega izmed štirih slovenskih nastopov smo videli pri startni številki 9, ki jo je nosila Tina Maze. Naša smučarka je s progo opravila zelo dobro, saj ni delala kakšnih vidnih napak, kljub temu pa je njen zaostanek za Bremovo po dveh tretjinah proge znašal 1.57 sekunde. Tina je z zadnjimi metri opravila praktično isto hitro kot vodilna, kar je pomenilo, da je ob koncu prvega teka zasedala četrto mesto, za Bremovo pa je zaostajala 1.65 sekunde.

Naslednja Slovenka, ki se je podala na progo je bila Ana Drev, ki je nosila številko 33 in imela tako dobre možnosti za nastop v finalu. Drevova se je sicer dobro borila z zahtevnim terenom, ob nekaterih manjših napakah pa so se desetinke na progi začele kopičiti. Ob prihodu čez ciljno črto je zasedla 27. mesto, ob imenu pa se je izpisal čas +3.38, kar je bilo dovolj za še en nastop.

Katarina Lavtar je nastopila 45. po vrsti in se odločno podala na progo, žal pa je v zgornjem delu proge naredila napako, zaradi katere je zgrešila vrata in odstopila. Startno številko 58 je nosila Ilka Štuhec, ki pa z vožnjo ni opravila po svojih željah, saj je končala na 46. mestu. “Slabo. Moja današnja vožnja je bila res slaba, daleč od tega, kar mi je že šlo na treningih. Res, da je bila proga kar zahtevna, vendar sem vseeno ciljala na višjo uvrstitev. Zdaj pa glavo gor in končno na smuk!” je dejala Štuhčeva.


Ana Drev je bila na drugi progi najhitrejša [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Ana Drev v drugo najhitrejša

Ana Drev, ki je bila po prvem teku 28., je takoj na začetku druge vožnje pokazala, da želi precej izboljšati uvrstitev. S prvimi zavoji je opravila zelo dobro, kar se je tudi poznalo na času, malo pred polovico nastopa pa je prišlo do napake, ki ji je vzela približno pol sekunde. Kljub temu je Ana uspela ostati osredotočena in nadaljevala odlično ter tako v cilj prišla s prednostjo 67. stotink, ki so ji obetale precejšen skok po lestvici navzgor.

Drugo Slovenko v finalu smo videli takoj po nastopu Avstrijke Michaele Kirchgasser, ki je prevzela vodstvo in čakala na naslednje štiri nastope. Mazejeva je bila na prvem in drugem merjenju časa praktično enako hitra, s spodnjim delom proge pa je opravila izjemno in si tako priborila odločilno prednost, ki je ob prihodu čez ciljno črto znašala 18 stotink.

Zettlova je bila za tem še hitrejša in prevzela vodstvo s kar 82 stotinkami boljšim časom, za las pa je bila na koncu boljša tudi Brignonejeva, ki je našo šampionko ugnala za pet stotink. Bremova je uspela obraniti prednost iz uvodnega nastopa in se tako veselila prve zmage v karieri, Tina pa je na koncu osvojila odlično četrto mesto. Ana, ki je imela najboljši čas drugega teka, se je na koncu povzpela na 14. mesto.

Glavni trener ženskih ekip Rasto Ažnoh je o nastopu Ane, Katarine in Ilke dejal: “Kar se Ane tiče je bila prva vožnja dosti rezervirana in zadržana, kot da je smučala v nekem krču. V Zadnjem mesecu je nisem videl tako slabo smučati, a se je kljub temu izšlo za finale. Katarina se vsake proge loti kot tekmovalka, nima spoštovanja, gre na polno. Žal bo to svoje smučanje morala spraviti v cilj in ko bo pripeljala dve vožnji v cilj bo tudi lahko uvrščena visoko, ni daleč za Ano. Pri Ilki se je pokazalo pomanjkanje samozavesti, niti ne toliko samozavesti, temveč drznosti. Ne upa si narediti tega, kar je sposobna. Smuča v krču in ne odsmuča na svojem nivoju. Kar se tiče drugega teka sem vesel, da je Ana izkoristila pogoje, dobro številko in dobro vidljivost in drugi tek je bil odraz tega. Najboljši čas je tudi splet okoliščin. Je bilo dobro smučanje, a je tudi izkoristila vse, kar ji je bilo ponujeno in tega sem zelo vesel. To so njene prve točke po poškodbi. Dobila je potrditev vlaganja, svojega dobrega smučanja in to je zelo dobro izhodišče za nadaljevanje sezone.


Rezultati: Svetovni pokal .: Aspen :. Veleslalom (ž)
Izjava: Rasto Ažnoh (.mp3)


Leave a Comment