V igri stotink Stoch zmagal tretjič zapored, Domen odličen tretji

Poljak Kamil Stoch je dobil tudi drugo tekmo svetovnega pokala v poljski Wisli, potem ko je za dobro točko premagal Norvežana Daniela Andreja Tandeja, ki pa je zbral le desetinko točke več kot tretji Domen Prevc. Prve točke v sezoni za Bora Pavlovčiča.

Na 14. tekmi svetovnega pokala v smučarskih skokih, ki je hkrati pomenila zaključek prve polovice sezone, je v poljski Wisli nastopilo 5 Slovencev, potem ko sta v kvalifikacijah za vsega točko oz. točko in tri desetinke izpadla Anže Semenič in Cene Prevc. Kot prvi je od naših danes na tekmi skočil debitant Aljaž Osterc, še pred mesecem dni zmagovalec tekme za alpski pokal v Seefeldu. Velenjčan je skočil 113 metrov, dobil je tudi nekaj odbitka za veter (5 točk), zbral pa je 105,2 točk, kar je bilo na koncu dovolj za 34. mesto. Do prvih točk svetovnega pokala so mu zmanjkale dobre tri točke. Precej dlje je nato odneslo naslednjega našega, Bora Pavlovčiča. S 126.5 metri in 116,9 točkami si je v dobrih razmerah (9,3 točk odbitka) tretjič v karieri zagotovil točke svetovnega pokala (lani dvakrat v Sapporu) in kot šesti Slovenec letos. Pavlovčič je po prvi seriji zasedal 20. mesto. Povsem enak zbir točk je imel Jurij Tepeš, ki je skočil 120.5 metrov, njegov vetrovni odbitek je bil torej precej manjši (1,2 točk). Finale pa si je, kljub temu, da je bil le eden izmed štirih z vetrovnim dodatkom (2 točki), zagotovil tudi Jernej Damjan, ki je skočil 117 metrov, zbral pa je 112,3 točk, kar je bilo dovolj za 27. mesto.


Kamil Stoch je slavil pred domačimi navijači [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Na vrhu je bil skoraj celotno prvo serijo povratnik Gregor Schlierenzauer, ki ga je odneslo do kar 135.5 metrov (11,7 točk odbitka, največ med vsemi). S 133,7 točkami je bil po prvi seriji četrti, potem ko je včeraj ostal na 31. mestu. Kot prvi ga je prehitel Maciej Kot s 130 metri (1,5 točke odbitka) in 136,2 točkami. Zelo dobro je skočil tudi naš Domen Prevc, ki je ponovil daljavo Kota, zaradi manjšega odbitka (1,3 točke), pa je bil po prvi seriji tik pred Kotom. Kar precej prednosti pa si je priskakal včerajšnji zmagovalec Kamil Stoch, ki ga je v močno boljšem vetru (6,9 točk odbitka) žirija mirno poslala v dno skakalnice. Stoch je s 135.5 točkami imel 5,8 točk naskoka pred Domnom.

Igro desetink v finalu dobil Stoch, Tandeju dvakrat drugo mesto

V finalni seriji je Damjanu v boljših pogojih kot v prvi seriji uspel zelo dober skok, dolg 124 metrov, z 233,3 točkami pa je kar nekaj časa stal na mestu vodilnega skakalca. Na koncu se je povzpel vse do 18. mesta. S 115 metri je v finalu slabše skočil Pavlovčič, ki je z 217,5 točkami končal na 28. mestu, kar so še vedno njegove prve točke v tej sezoni in tretje v karieri. V finalu je nekaj malega izgubil tudi Tepeš, ki je s 119 metri in 226,8 točkami zdrsnil na 23. mesto.

Boj za najvišja mesta je bil izjemen. Napovedal ga je četrti iz prve serije, Daniel Andre Tande, ki je poletel do 134.5 metrov in zbral 270,5 točk (3,6 točk odbitka). Njegovemu napadu Schlierenzauer (na koncu 8.) s 123 in Kot (5.) s 122 metri nista bila kos, žal pa je vsega desetinka točke zmanjkala tudi Domnu. Naš mladi as je takoj po odskoku v dobrih razmerah (6,2 točk odbitka) zanihal, a je kljub temu letel do 132 metrov, kar pa mu je ob mace slabših ocenah prineslo 270,4 točk in končno tretje mesto, kjer v karieri sploh še ni bil. Nove zmage, 19. v karieri, se je razveselil Stoch, ki je v finalu skočil 128 metrov (4 točke odbitka), zbral pa je 271,7 točk. Poljak je s tretjo zaporedno zmago v skupnem seštevku še povečal prednost pred konkurenco, zdaj je njegov prvi zasledovalec Tande, ki je danes zaostanek 4 točk za Domnom spremenil v prednost 16 točk pred naslednjo tekmo.


Domen Prevc [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Domnovi po svojih občutkih znova skače bolje

Domen Prevc je po tekmi najprej povedal: “Znova je bila to malce bolj vetrovna tekma, no, če pogledamo odbitke ravno ne, ampak ta veter se tukaj v Wisli kar pozna. Sicer pa se mi zdi, da je bil danes prvi skok za odtenek boljši kot drugi. Če pri drugem odštejemo to, kar sem počel v zraku, je bil dokaj podoben prvemu. Po prvem sem bil zadovoljen, ker sem našel tisto, da sem počasi začutil, kako je potrebno skakati. Včeraj smo se morda malce narobe razumeli, da krivulja mojih skokov pada. Krivulja je padala samo gledano na skoke v Wisli, sicer pa mislim, da spet skačem vedno bolje.

Kako je doživel odlično vzdušje nekaj manj kot desettisoč glave množice ob vznožju skakalnice Adama Malysza? “Ko sem na rampi, sem še vedno sam. Tudi, ko si v smučini si sam. Še nikoli na vrhu nisem pomislil koliko navijačev je “U, poglej!” Vseskozi sem gledal Gorana in bil osredotočen na to, kaj moram narediti.” Ob sijajnem vzdušju se mu je danes drugo mesto izognilo za stotinko, zmaga pa za manj kot dve točki. Kako on spremlja to igro stotink? “Stotinka je stotinka, konec koncev pa tudi če bi bil Tande 10 točk pred mano, ne bi bilo nič drugače. Ne vem, kako bi to sploh še drugače lahko komentiral.” Tako kot je bilo tesno danes, je tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala, kateremu Domen preveč pozornosti zdaj sicer še ne posveča. Pa ga vseeno tesen boj njega, Stocha in Tandeja dodatno motivira za naslednje treninge in tekme? “Motivacijo bi vseskozi nekje lahko iskal, vendar jaz je imam za skoke več kot dovolj. Vedno se dobro pripravim za vse, vedno grem na polno.” Za konec je v svojem slogu pokomentiral še povratek Schlierenzauerja med skakalno smetano: “S Schlierenzauerjem se drugega kot pozdravila nisva, nato pa ga nisem nič posebaj opazoval. Bomo pa videli, kako bo v prihodnosti, kako se bo vse izpeljalo. Seveda pa je dobrodošel nazaj.

V Zakopanah se namesto Semeniča vrača Peter Prevc

Glavni trener slovenske skakalne reprezentance Goran Janus je po tekmi najprej analiziral nastop Domna Prevca: “Zelo napeta tekma, spredaj so bile razlike zelo majhne, kar je dobro. Po dolgem času stopničke za nas, tako da sem zadovoljen. Predvsem sem vesel, da gre pri Domnu na bolje, tako da to je v redu. Njegov prvi skok na tekmi je bil eden boljših v zadnjem času, ne samo v Wisli. V finalu je prehitro pritisnil trup proti smučkam in je malo izgubil na višini, a to so drobne napake. Vseeno se je lepo spustil naprej in to je vredu. Če Domen osvaja 5., 4. in mesta na stopničkah, potem je konstanten skakalec.” Janus je poleg standardnih čestitk dobitnikom točk izpostavil še Bora: “Čestitke Boru za prve točke v letošnji sezoni. Predvsem prvi skok je bil lep, drugi malo manj, tako da na koncu 28. mesto. Dobil bo priložnost tudi v Zakopanah, kjer se bo priključil Peter Prevc, doma pa bo ostal Anže Semenič.” Še komentar na napeto dogajanje tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala, kjer so na vrhi isti skakalci, kot so bili danes v Wisli: “Poteka napet boj, Stoch je na Poljskem domačin, vse mu gre kot po maslu. Sicer pa je vse skupaj na zelo visokem nivoju.

Svetovni pokal se prihodnji konec tedna nadaljuje na Poljskem, karavana se bo preselila v Zakopane, kjer bosta na sporedu ekipna in posamična preizkušnja. Naša reprezentanca bo na Poljsko znova odpotovala v četrtek, po sredinem tehničnem treningu na skakalnici.


Rezultati: Svetovni pokal .: Wisla
Izjava: Domen Prevc (.mp3)
Izjava: Goran Januas (.mp3)


Leave a Comment