V Kuusamu dva zmagovalca

Druga tekma svetovnega pokala skakalcev v finskem Kuusamu je bila zaznamovana z močnim vzgornikom, zaradi česar je žirija tekmovanja izbrala nizko zaletno mesto. Gledalci so tako videli sila povprečne daljave, le najboljši so uprizorili dobre predstave. Zmage sta se razveselila kar dva tekmovalca Simon Ammann (135,5 m; 144,0 m) in Noriaki Kasai (145,0; 131,5). 42-letni Japonec je vodil že prvi seriji, Švicar pa je bil šesti. Na zmagovalnem odru se jima je pridružil še Nemec Severin Freund (135,0; 137,5), ki je bil tako le za las, za vsega 1,8 točke, boljši od Petra Prevca (139,5; 135,0). Dobitnik dveh olimpijskih medalj je znova dokazal, da bo v letošnji sezoni med najboljšimi skakalci. “Danes sem na tekmi v Kuusamu nastopil dobro, zato sem s četrtim mestom zadovoljen,” je menil Prevc.


Simon Ammann se je razveselil nove zmage, na odru se mu je pridružil Noriaki Kasai [foto: Swiss Team]

Jernej Damjan (136,0; 127,0) se je kot drugi najboljši Slovenec uvrstil med najboljšo deseterico. Četrto tekmo sezone je končal kot deveti. Med petnajsterico se je uvrstil še Robert Kranjec (129,5; 133,0), s čimer je s 14. mestom, potrdil lep ekipni uspeh. Tomaž Naglič (131,0; 114,5) je bil 25.

Finalno serijo je odprl Anže Lanišek (120,5; 118,5), ki je tik pred zaključkom skoka imel težave z okovjem, zaradi česar je grdo padel. Iz izteka letalnice so ga reševalci odnesli na nosilih, a je Anže z roko hitro nakazal, da z njim ni hujšega. Trenutno se nahaja na pregledu v 25 kilometrski oddaljeni bolnišnici v Kuusamu. Po prvih neuradnih podatkih naj bi šlo le za močnejši udarec v bok. Vsi naši finalisti so tokrat obdržali pozicijo iz prvega dela, izjema je le Naglič, ki je nazadoval za deset mest.


Noriaki Kasai je pri 42-letih v vrhunski formi [foto: GEPA]

Izven finalne serije sta tokrat ostala Jurij Tepeš (31. mesto), ki je v prvo zmogel 119,0, za drugi nastop pa mu je zmanjkalo vsega 1,3 točke, ter Matjaž Pungertar, ki je s 106,0 m vknjižil 42. mesto.

Tekma je bila lepa in dokaj pravična za vse tekmovalce. Naši skakalci so lepo nastopili. Tomaž je znova dosegel točke, vnovič se je mednje vpisal Robert. Škoda nekoliko za Petra, da je ostal brez stopničk, a bo priložnosti še veliko,″ je dejal glavni trener Goran Janus.

Svetovni pokal se bo nadaljeval prihodnji konec tedna s tekmama v norveškem Lillehammerju, kjer bodo sezono pričele tudi skakalke. Slovenija bo do Novoletne turneje nastopila v enaki postavi.


Rezultati: Svetovni pokal .: Kuusamo


Leave a Comment