V ledeno mrzlem Beaver Creeku slavil Ted Ligety

Ted Ligety je zmagovalec tretjega velelaloma v letošnji sezoni. Zanesljivo je bil hitrejši od Avstrijca Marcela Hirscherja (+0,69) in se mu tako maščeval za nedeljski poraz. Na tretje mesto se je iz 5. po prvi vožnji prebil Norvežan Kjetil Jansrud (+0,78).


Ligety po prvi vožnji [foro: FIS Alpin World Cup Tour/Facebook]

V Beaver Creeku je danes sijalo sonce, a ni bilo čutiti njegove toplote. Bilo je kar 18 stopinj pod lediščem, zato je večina tekmovalcev nastopila z zaščitnimi obliži na obrazu, da bi se izognili ozeblinam. Snežna površina je bila, tako kot vse dni, dobro utrjena, proga pa že od starta strma, kar je tekmovalcem preprečevalo, da se privadijo na hitrost. Poleg tega leži Beaver Creek na visoki nadmorski višini − cilj je na 2721 metrih ‒ zato odigra pomembno vlogo tudi telesna pripravljenost tekmovalcev.

Majhne razlike, odstop Klineta

Prvi se je na progo, ki jo je postavil ameriški trener Sasha Rearick, pognal izkušeni Norvežan Aksel Lund Svindal in brez vidnih napak sestavil solidno vožnjo. Vodstvo je zadržal tudi po nastopu najboljšega veleslalomista lanske sezone Teda Ligetyja, ki je v strmem zgornjem delu naredil manjšo napako, zaradi katere je na koncu za Svindalom zaostal le za stotinko sekunde. Kot 13. po vrsti pa je najhitrejši čas prve vožnje postavil 20-letni Francoz Alexis Pinturault, ki je bil še lani mladinski veleslalomski svetovni prvak, sedaj pa se naglo vzpenja tudi med člansko konkurenco. Na koncu se mu je najbolj približal nedeljski zmagovalec na progi Ptic roparic Marcel Hirscher, ki je zaostal za enajst stotink. Vsi štirje omenjeni tekmovalci so se torej zvrstili znotraj pičlih štirinajstih stotink sekunde, kar je napovedovalo srdit obračun za najvišja mesta. No, pa tudi kasneje razlike niso bile velike. V eni sekundi za Francozom se je zvrstila kar petnajsterica tekmovalcev. Slovenski predstavnik Boštjan Kline je že v prvi vožnji odstopil.


Cilj v Beaver Creeku [foto: FIS Alpine World Cup Tour/Facebook]

V drugo Ligety deklasiral konkurenco

Razlike so bile mahne, zato se je že vsaka najmanjša napaka kaznovala. Nekateri so izgubljali preveč, drugim pa je uspel precejšen vzpon po lestvici. Eden izmed teh je bil Američan Tim Jitloff, ki je iz 20. napredovl na 10. mesto in se tako veselil dosežka kariere.

Spet pa je bil Ligety tisti, ki je najhitreje odpeljal drugo progo in ob prihodu v cilj z veliko prednostjo ugnal Kjetila Jansruda. Potem je le še čakal, da v cilj prismučajo Svindal, Hirscher in Pinturault. Slednji ni zdržal pritiska kot vodilni po prvi vožnji in storil nekaj manjših napak. Na koncu se je moral zadovoljiti z nehvaležnim 4. mestom. Prepočasna pa sta bila tudi Svindal (6.) in Hirscher.


Alexis Pinturault [foto:GEPA]

V četrtek bo v Beaver Creeku še moški slalom, medtem ko bodo nekateri smučarji že jutri odpotovali v Evropo.


Rezultati: Svetovni pokal .: Beaver Creek :. Veleslalom (m)


Leave a Comment