V Ljubnem pričakujejo množico gledalcev

Dekleta so premierno tekmo svetovnega pokala opravila na skakalnici v Lillehammerju, kjer je slavila Američanka Sarah Hendrickson. Karavana svetovnega pokala se bo ustavila tudi v Ljubnem ob Savinji, kjer bodo najboljše skakalke sveta gostovale 11. in 12. februarja.


Skakalnica v Ljubnem [foto: Klemen Zibelnik]

Organizatorji ne želijo ničesar prepustiti naključju, zato so na dogodek že vneto pripravljajo. “Organizacija tekme svetovnega pokala za ženske je za nas velika čast. Tekme so bile potrjene že na začetku septembra, ko nas je obiskal Walter Hofer. Bili smo zelo ponosni, da je cel dan tudi s koristnimi nasveti pomagal v času organizacije priprav. Ponovil bi besede Chike Yoshide, ki je rekla, da kar je Planica za moške, bo Ljubno za ženske skoke,” je o pripravah na tekme svetovnega pokala dejal Rajko Pintar, ki v OK Ljubno opravlja vlogo predsednika organizacijskega odbora, ter dodal: “Pričakujemo od tri do pet tisoč obiskovalcev na tekmo, se pravi veliko več, kot na tekmah celinskega pokala, tudi v tujini. Veliko priprav je za nami, moram pa povedati, da imamo srečo, da smo že dobili generalnega sponzorja, to je družba BTC in zlatega sponzorja, to je družba OMV. Plod priprav so bile tudi podpisane pogodbe s FIS-o in SZS s katero smo vzpostavili zelo dobro sodelovanje. Razlika med celinskim in svetovnim pokalom je, če ne drugega to, da je denarni sklad veliko večji. Prepričan pa sem, da bo velik del nagrad ostal v Sloveniji, kot do sedaj, ko so dekleta najboljše rezultate dosegala na naši skakalnici. Poskusili bomo že prej zagotoviti pogoje, da bodo dekleta lahko že prej trenirala, če bo strokovni štab to želel in da bomo tudi sicer poskrbeli za bivalne razmere, tako da se bodo dekleta počutila dobro. Ker je to velika prelomnica, bi povedal, da ima Ljubno velike zasluge, da so se stvari glede ženskih skokov premaknile v to smer in tisti, ki je največ naredil za to je Beno Hvala.


Anja Tepeš [foto: GEPA]

Lobiranje za ženske skoke je bilo naporno

Začetki so bili zelo zelo težki. Pred devetimi leti smo naredili prve korake in sicer v mednarodnem merilu. Ženski smučarski skoki nikakor niso mogli dobiti svetovne pravice, če lahko tako rečem. Bivša županja Salt Lake Cityja se je borila in končno prišla do mednarodnega priznanja te športne panoge – nove olimpijske panoge, svetovnega pokala in svetovnega prvenstva. Seveda stvari nisem delal na svojo roko, ampak tudi z že bivšim vodstvom smučarske zveze. Odkar je novi predsednik zbora in odbora g. Jasnič, sem v pisni dokumentaciji sodeloval tudi z njim. Lobiranje in promocija sta bila kar naporna. Niti FIS-a ni bila za to, niti gospod Hofer. Dobivali smo se pri meni doma in skrbeli za to, da je prišlo do mednarodnega priznanja. Zdaj smo tu. Pisal sem vsem odgovornim urednikom športnih programov Evrovizije, na naslednji generalni skupščini Evrovizije pa bomo še posebej promovirali ženske smučarske skoke. V Sočiju je velik interes za ženske skoke. Skupaj s Triplatom se dogovarjamo, da bi ruska državna reprezentanca prišla na Ljubno, tako da bi dobili reciprociteto, da bi potem naša dekleta spoznala olimpijsko skakalnico. S Triplatom sva naredila prve korake. Celo zadevo na Ljubnem mislimo dobro organizirati. Imamo tudi svoje kadre, nekaj pa smo jih uvozili, kot je na primer vodja tekmovanja in še kdo,” pa je prepreke pri priznavanju ženskih skokov opisal Beno Hvala.

Leave a Comment