V Meribelu špansko presenečenje, Tina Maze tik pod stopničkami

Najboljše smučarke sveta nadaljujejo s tekmami svetovnega pokala. Slab teden dni po koncu svetovnega prvenstva v Schladmingu, že nastopajo v francoskem Meribelu. Ta je danes gostil šesti smuk sezone, med 48 tekmovalkami na startu pa so bile tudi tri slovenske smučarke. Pogoji za nastope na progi Roc de Fer so bili ob sončnem vremenu odlični.

Pred nastopom sedmih najboljših smukačic sezone je z 2.660 metri proge najhitreje opravila Marie Marchand-Arvier iz Francije in sicer s časom 1:42.77. Smučarke, ki so na lestvici višje, so za njo nato zaostajale, vse do Nemke Marie Hoefl-Riesch, ki je tekmico ugnala za samo stotinko sekunde. Takoj za Nemko se je na progo podala Tina Maze.


Carolina Ruiz Castillo je dobro pripravljenost prikazala že na treningu [foto: GEPA]

Carolina Ruiz Castillo šokirala smučarsko karavano

Tini Maze v zgornjem delu proge smuči niso stekle najbolje, tako da si je do drugega vmesnega časa nabrala 39 stotink zaostanka. Za tem je naša smučarka prikazala nekaj odličnih zavojev in začela zmanjševati zaostanek. S spodnjim delom proge je opravila precej bolje kot Nemka in Francozinja, a je v cilj prišla z osmimi stotinkami zaostanka za vodilno, kar jo je popeljalo na tretje mesto. Za Tino je nastopila še svetovna prvakinja iz Schladminga, domačinka Marion Rolland, ki pa ni smučala tako dobro kot v Avstriji in prišla na osmo mesto, kar je že skoraj pomenilo, da se lahko Tina veseli tretjega mesta in novih šestdesetih točk.

Ilka je s startno številko 24 prikazala odlično vožnjo v zgornjem delu proge, saj je bila na drugem vmesnem času celo hitrejša od Hoefl-Riescheve. Za tem je sledilo nekaj počasnejših zavojev in izguba časa, tako da je v cilj prišla na takratno dvajseto mesto, z 1,32 sekunde zaostanka.

Pri startni številki 28 pa smo videli smučarko, ki je poskrbela za veliko presenečenje in na koncu s stopničk celo izrinila našo smučarko. Carolina Ruiz Castillo je nase opozorila že na prvem treningu smuka, ko je postavila tretji čas voženj, danes pa se je na progi ponovno znašla odlično in bila v prav vseh odsekih najhitrejša. 32-letna Španka, sicer rojena v Čilu, je v cilj prismučala z dvema desetinkama naskoka pred vodilno in prišla do prve zmage v karieri. Pred tem je na stopničkah svetovnega pokala stala pred skoraj trinajstimi leti v Sestrieru, ko je bila na veleslalomu druga.


Maria Hoefl-Riesch [foto: GEPA]

Tina v lovu za Lindsey Vonn

Vanja Brodnik, ki je startala 32. po vrsti je začela solidno, potem pa nadaljevala počasneje in v cilj prišla s 34. časom, s 3,23 sekunde zaostanka za zmagovalko. Na koncu je bila 43., Ilka 25., Tina pa četrta, za kar je prejela 50 novih točk in se v smukaškem seštevku povzpela na drugo mesto. Za vodilno Lindsey Vonn iz ZDA, ki letos ne bo več nastopila, ima zdaj 101 točko zaostanka, se pravi, da se naša smučarka bori tudi za naslov najboljše smukačice.

Zadovoljen sem z zaostankom Ilke, malo manj z uvrstitvijo. Ciljamo med petnajst in zmanjkalo ji je pol sekunde. Delamo na tem, da zaostanek za najboljšimi zmanjšamo, verjamem, da bo v nadaljevanju boljše. Za Vanjo smo pričakovali, da bo še malo zmanjšala zaostanek, včeraj je znašal štiri, danes že dobre tri sekunde, kar je dobro,” je o nastopih Ilke in Vanja dejal trener hitrih disciplin Andrej Možina.

V nedeljo je na sporedu superkombinacija.


Rezultati: Svetovni pokal .: Meribel :. Smuk (ž)


Leave a Comment