V Neustadtu kraljeval Stoch, Morgenstern v bolnišnico

Kamil Stoch je zmagovalec druge tekme svetovnega pokala smučarjev skakalcev v nemškem Titisee-Neustadtu (HS 142). Uspeh je pričel tlakovati v prvi seriji, ko je pristal pri najdaljši daljavi serije 142,5 m. V finalu naslednik Adama Malysza ni podlegel pritisku ter se z vnovično odlično predstavo (138,5 m) razveselil osme zmage v karieri. V vse boljši formi je Simon Ammann, kar je dokazal tudi na današnji deveti tekmi sezone. Švicar je po “prvem polčasu” zaradi slabo izvedenega telemarka, kljub daljavi 142,5 m, držal peto pozicijo. V drugo napake ni ponovil (141,5) in preskok po lestvici je bil zagotovljen. 32-letnik je tako osvojil drugo mesto.


Kamil Stoch je slavil osmo zmago v karieri [foto: GEPA]

Kasai deležen aplavza

Prav vsi ob skakalnici, tako gledalci kot tekmovalci, pa so zaploskali Noriakiju Kasaiju (139,5; 137,5). Japonec namreč pri 41 letih skače kot prerojen. Če se mu je na preteklih tekmah zmagovalni oder izmikal, pa je tokrat povsem zasluženo stopil nanj. Tretje mesto je več kot dokaz, da bo v letošnji sezoni še kako nevaren. Z uvrstitvijo na zmagovalni oder pa je postal tudi najstarejši tekmovalec v zgodovini smučarskih skokov, ki mu je uspel ta dosežek.


Japonski veteran Noriaki Kasai nastopa kot prerojen [foto: GEPA]

Trije Slovenci med točkami

Med najboljšo deseterico pa tokrat ni zaslediti slovenskih tekmovalcev. A že takoj za njo je pristal Peter Prevc (134,0; 137,5). Tekmovalec iz Dolenja vasi je tako z deljenjem enajstega mesta z Nemcem Richardom Freitagom napovedal, da bo v prihodnje nanj potrebno še resno računati. Robert Kranjec (135,0; 135,0) se bo moral po zaporednih uvrstitvah med top 10, tokrat zadovoljiti s 16. mestom. Jurij Tepeš (133,0; 134,5) pa je končal kot 24.

Izven finalne serije so ostali štirje slovenski skakalci. Točkam je bil najbližji Jaka Hvala, ki jih je s skokom 131,5 m na 32. mestu zgrešil za 1,3 točke. Rok Justin (129,5) je bil 44., Tomaž Naglič (129,5) 45. in Matjaž Pungertar (125,0) 49.


Najboljši Slovenec je bil tokrat Peter Prevc [foto: GEPA]

Na obeh tekmah v Neustadtu se je videlo, da so razlike majhne. Asi, ki so bili dobri že v preteklosti, so sedaj v ospredju. Potrebno se bo boriti. Za današnji rezultat čestitam Petru, na sobotni tekmi pa Robertu. Stvari gredo počasi naprej, vendar je potrebno biti potrpežljiv,” je tekmovalni vikend v Nemčiji analiziral glavni trener Goran Janus.

Morgenstern v bolnišnici, Schlierenzauer v rdečem

Tekmo je zaznamoval grd padec sobotnega zmagovalca Thomasa Morgensterna. Avstrijec je imel težave pri doskoku, ko mu je spodneslo smučko, zaradi česar je bil padec neizbežen. Iz izteka skakalnice so ga odnesli na nosilih in po krajšem pregledu v zdravniškem šotoru s pomočjo helikopterja odpeljali v bolnišnico na temeljite preglede.

V skupnem seštevku svetovnega pokala še naprej vodi Avstrijec Gregor Schlierenzauer (298 točk), kateremu sledita Nemec Severin Freund (256) in Japonec Taku Takeuchi (255). Kranjec (167) je zdrsnil na 12. mesto in si bo moral tako kot tudi preostali naši orli na tekmah v Engelbergu prihodnji konec tedna nastop na glavnem tekmovanju zagotoviti preko kvalifikacij.


Rezultati: Svetovni pokal .: Titisee-Neustadt :. Uradni rezultati
Izjava: Goran Janus (.mp3)


Leave a Comment