V Oberstdorf ob svetovnem prvaku Prevcu in izkušenemu Damjanu še štirje debitantje

V prostorih dolgoletnega zlatega sponzorja nordijskih disciplin banke Sberbank se je danes pred sredinim odhodom na svetovno prvenstvo v poletih v Oberstdorfu predstavila šestčlanska slovenska ekipa.

Vse prisotne je najprej pozdravil Gašpar Ogris-Martič, predsednik uprave banke Sberbank, nato so besedo dobili še predsednik zbora in odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo, Ljubo Jasnič, in glavni trener naše skakalne reprezentance, Goran Janus, ki je odločil, da na 25. svetovno prvenstvo v poletih v Oberstdorf potujejo aktualni svetovni prvak s Kulma 2016 Peter Prevc, izkušeni Jernej Damjan ter debitantje Anže Semenič, Žiga Jelar, Tilen Bartol in Domen Prevc.


Slovenska ekipa na svetovnem prvenstvu v poletih [foto: SZS]

Izjave

Gašpar Ogris-Martič, predsednik uprave Sberbank banke
Sberbanka se je pred nekaj leti odločila, da vstopi v krog pokroviteljev skakalcev in moram reči, da je to sodelovanje obema stranema v zadovoljstvo. Kar se tiče Sberbanke je bil ta korak zagotovo dober, s sodelovanjem smo zelo zadovoljni. Skakalcem bi rad najprej čestital za vse uspehe, ki so jih dosegli v prvi polovici sezone, želim pa jim, da bodo tudi v nadaljevanju uspešni. Predvsem pa jim želim, da bodo na koncu sezone prišli domov nepoškodovani in zdravi.

Ljubo Jasnič, predsednik zbora in odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo
Hvala lepa prehodnemu sogovorniku za lepe in vzpodbudne besede. Razumem jih tako, da bomo v vaših prostorih tudi v naslednjih štirih letih še imeli novinarske konference. Veseli me, da smo tudi letos uspeli posneti oglas, ki ga gledalci lahko spremljajo na TV ekranih, kjer vidijo, da ste naš zlati sponzor. Hvala za vašo podporo!

Žal mi je, da včerajšnja tekma na Kulmu ni uspela zaradi vremena. Fantje so bili nabrušeni, a to kar so želeli pokazati včeraj, bodo zdaj v Oberstdorfu. Kulm je pokazal pripravljenost fantov in strokovnega štaba, ki se dviguje oz. gre v pravo smer. Smo tik pred svetovnim prvenstvom v poletih, nato pa so zelo blizu olimpijske igre na katere smo letos stavili vse konje. Mlajšim tekmovalcem čestitke za uspehe in hrabrost, Petru pa želim, da nadaljuje obdobje, ko je svetovni prvak v poletih. Srečno pot vsem skupaj, upajmo da bo vreme pravo, upajmo, da bodo tudi ostali pravi nasprotniki. Norvežani, Avstrijci, Nemci. Upajmo, da bomo pokazali svojo moč v poletih na smučeh.

Goran Janus, glavni trener slovenske reprezentance v smučarskih skokih
Izbira potnikov za svetovno prvenstvo v poletih v Oberstdorfu je bila prav lahkota. Ti fantje so tudi na novoletni turneji pokazali svoje, uvrščali so se med trideseterico in če si tam zraven, si tudi na velikankah močan. Vesel sem, da imamo pravico nastopa s petimi predstavniki po zaslugi Petra, ki je z naslovom svetovnega prvaka poskrbel za dodatno kvoto. Šesti tekmovalec bo izločen po prvih poletih pred kvalifikacijami.

Mislim, da ni nobena skrivnost, da je cilj medalja in k temu bomo tudi stremeli. Kdo bo skakal na nedeljski ekipni tekmi, bo znano po sobotnih poletih. Odločal bo celoten vtis obeh dni letenja. Vemo, da se v skupni seštevek posamezne tekme štejejo poleti v petek in soboto, tako da bomo po tej tekmi tudi določili ekipo za nedeljo.

Peter Prevc, aktualni svetovni prvak v smučarskih poletih
Spomini na Kulm 2016 se, sploh ko si tam, vedno vrnejo. Še vedno pa pravim, da zdaj še ni čas za obujanje spominov, ampak je treba stremeti naprej, da bo nastalo še več spominov, ki jih bomo lahko obujali.
Moje predstave so se na Kulmu kar precej izboljšale. Sploh v petek je bil odličen dan, predvsem kar se tiče užitkov v zraku. Po dolgem času smo bili spet na letalnici. Ko te zrak znova začne dvigovati, v tem najdeš veliko dodatne motivacije in sproščenosti za naprej.
Misli k olimpijskim igram včasih že uidejo, a potrebno bo počakati, da je človek najprej imenovan v ekipo za Južno Korejo. Potem šele lahko gledaš naprej. Potrebno pa je v vsakem primeru biti osredotočen na tehniko, računanje rezultatov je v domeni računalnika.

Jernej Damjan, šestič na svetovnem prvenstvu v poletih
Iskreno ne bi vedel, katero svetovno prvenstvo v poletih je to zame, zagotovo pa prvič nisem letel leta 1992, kot namiguje Peter (smeh). Pred poleti na Kulmu so bili štirje prosti dnevi, ki sem jih, tudi ob pomoči mojega vitamina, hčerke, izkoristil in si napolnil baterije za naprej. Na Kulmu sem se počutil super, z izjemo tiste diskvalifikacije. Če bi goljufal namenoma in bi me diskvalificirali, bi skomignil z rameni in to mirno sprejel, v resnici pa sem bil prepričan, da je vse v redu in da ni nič narobe. Ko pa se zgodi kaj takega, sploh po takem rezultatu, ki sem ga imel, pa si kar malo jezen. Zdaj bomo poskrbeli, da se nam kaj takega ne bo več zgodilo.
Težko je ciljati kar na medaljo. Seveda se je ne bi branil, a na sporedu so štirje poleti v dveh dnevih. Odvisno je tudi od tega, kakšni bodo pogoji. Bomo videli. Rad bi užival, kot sem na Kulmu. Razen diskvalifikacije sem zelo užival v samih poletih in to je tisto, kar te žene naprej. Ne rezultat, ampak užitek je tisti, ki je najbolj pomemben. Le tako lahko vztrajaš dolgo.

Anže Semenič, debitant na svetovnem prvenstvu v poletih
Želim čim bolj uživati v poletih, želim pa si jih tudi narediti čim več, kar pomeni, da bi se rad najprej uvrstil v ekipo, da ne bom imel samo dveh poletov v četrtek.

Žiga Jelar, debitant na svetovnem prvenstvu v poletih
Upam, da bom lahko pokazal tiste svoje dobre skoke. Želja je seveda, da bi se uvrstil v ekipo in za to, da se bom v petek pojavil na štartu, bom dal vse od sebe.

Tilen Bartol, debitant na svetovnem prvenstvu v poletih
Najprej moram pokazati sproščene skoke, v vsakem izmed njih moram uživati in s tem lahko pride tudi dober rezultat.

Domen Prevc, debitant na svetovnem prvenstvu v poletih
Na letalnici glede na mojo konstitucijo lažje izvedem vse kar moram kot na skakalnici. Če bi na skakalnici delal take skoke, kot sem jih zdaj na letalnici, se med najboljšo trideseterico zagotovo ne bi uvrstil. Na letalnici pa uspem izvleči teh 208 metrov, za kaj več pa naredim napako na mizi. To bomo skušali odpraviti do poletov v Oberstdorfu.

Slovenija v preteklosti do šestih medalj

Slovenija je na SP v poletih osvojila šest medalj. Robert Kranjec je bil svetovni prvak v Vikersundu leta 2012, Peter Prevc je uspeh ponovil na Kulmu leta 2016. Svetovni podprvak je leta 1988 v Oberstdorfu postal Primož Ulaga, bronasto medaljo je na Kulmu leta 1996 osvojil Urban Franc, tako kot v Harrachovu leta 2012 Peter Prevc. V vitrinah je tudi ekipna bronasta medalja iz Vikersunda leta 2012, ki so jo osvojili Kranjec, Jure Šinkovec, Jurij Tepeš in Jernej Damjan.

Program v Oberstdorfu

Četrtek, 18. januar 2018
14.00 Uradni trening (2 seriji)
16.00 Kvalifikacije

Petek, 19. januar 2018
15.00 Poizkusna serija
16.00 Posamična tekma (1. (40 tekmovalcev) in 2. serija (30 tekmovalcev))

Sobota, 20. januar 2018
15.00 Poizkusna serija
16.00 Posamična tekma (3. in 4. serija, 30 tekmovalcev)

Nedelja, 21. januar 2018
15.00 Poizkusna serija
16.00 Ekipna tekma

Leave a Comment