V Planici brnijo gradbeni stroji

Če se je zgodovina smučarskih skokov začela pisati z Norvežani, lahko z gotovostjo trdimo, da je za največji premik v miselnosti, da človek na smučeh lahko leti, zgodil v Planici. Z razvojem in stalno spremembo objektov, je Planica zagotavljala pogoje za doseganje svetovnih rekordov. Nenehni razvoj in doseganje svetovnih rekordov je Planico izoblikovalo kot turistični produkt.


Gradnja Bloukove velikanke [foto: Ministrstvo za šolstvo in šport]

Kljub pohvalam v zvezi z doseganjem svetovnih rekordov, pa Planica ni takšna kot bi morala biti. Skakalnice so bile vzdrževane s sredstvi od prireditve, nikoli pa v višini amortizacijskih sredstev, saj prireditev sama ne prinese dovolj prihodkov, da bi organizator tekmovanj lahko ohranjal skakalnice v začrtani podobi.

Zato je reševanje Planice v svoje roke vzelo Ministrstvo za šolstvo in šport.

Cilj investicije je ohraniti kulturno dediščino in izgradnja modernih smučarskih skakalnic HS 105 in 135. Skakalnice bodo pokrite s plastično maso in keramično zaletno smučino. Za skoke v zimskem času je potrebno zagotoviti posebno mrežo, ki zadrži sneg na plastiki in omogoča vožnjo s teptalcem po doskočišču. Po končani investiciji se predvideva ureditev in upravljanje s tehnološkimi napravami, ki bodo znižale strošek upravljanja in dela. Na vse skakalnice bo omogočen dostop na zaletišče z obstoječo žičniško napravo oziroma s potmi.


Gradnja Bloukove velikanke [foto: Ministrstvo za šolstvo in šport]

6 posameznikov zemljišč bo potrebno razlastiti

Republika Slovenije je že odkupila ali pa so pogodbe v zaključni fazi realizacije od večine članov agrarne skupnosti. 6 posameznikov zemljišča ne želi prodati, zato bodo posegli po skrajnem ukrepu-razlastitev. Kljub temu so na ministrstvu mnenja, da so opravili veliko delo, 184 članov agrarne skupnosti je imelo lastništvo v območju NC Planica, 178 jih je pristalo na njihovo ponudbo, kar je visok konsenz. Lastništvo zemljišč pomeni, da bo lahko Republika Slovenija v investicijskem projektu, izvedbi investicije ter kasneje v upravljanju ščitila svoje interese v skladu z zakoni in predpisi ter upravljala s športno infrastrukturo kot dober gospodar za javno infrastrukturo. To pomeni, da je projekt možno izvesti celovito in uspešno brez faktorja podrejenosti ali nadrejenosti kateregakoli segmenta in dela investicije. Posebno pomembno je poudariti, da nakup zemljišč s strani Republike Slovenije predstavlja najvišjo varnost zakonitosti, pravilnosti in transparentnosti izvedbi investicijskega projekta. Sredstva za to fazo so bila zagotovljena iz proračuna Republike Slovenije.


Gradnja Bloukove velikanke [foto: Ministrstvo za šolstvo in šport]

Decembra mineva 10 let od podrtja Bloudkove velikanke, to je dan, ki je bilo opozorilo vsem nam, da Planica propada. Blagovna znamka Planica je za slovenski narod preveč pomembna, da bi ob tem dejstvu ostali ravnodušni. “Zato smo napeli vse sile, da negativni trend obrnemo. Planico smo uvrstili v prvo prioriteto načrta razvojnih programov, rezervirali sredstva, pripravili investicijsko dokumentacijo. Izkazalo se je, da pripravljenost ni dovolj, da je potrebno pripraviti Zakon o nordijskem centru Planica, s pomočjo medresorskega sodelovanja treh ministrstev, predvsem pa MOP smo zakon sprejeli v DZ. Že pri prvem razpisu se je zataknilo, konkurenčni boj v gradbenem gospodarstvu in revizije so nam vzele dodatne 4 mesece. Da smo delali dobro so potrdili tudi izvedenci, ki so dali mnenje na razpisno dokumentacijo,” so sporočili iz Ministrstva za šolstvo in šport.


Gradnja Bloukove velikanke [foto: Ministrstvo za šolstvo in šport]

Prvi skoki februarja?

V juliju pa se je končno začelo, Bloudkova velikanka se gradi. Izvajalec dela izvaja na vseh delih skakalnic. Zemeljska dela so v grobem končana, dela na doskočišču izvaja od spodaj in od zgoraj, začela so se dela na loku doskočišča, zaletiščih, tekočih stopnicah in na vseh stolpih. Zato upravičeno upamo, da bo izvajalcu do roka uspelo in če le ne bo prehuda zima bomo prve skoke na Bloudkovi velikanki videli v februarju 2012.

Deset let je minilo. Bloudkova velikanka pa ni vse, kar se je že postorilo v Planici. “Zgradili smo žičnico, rekonstruirali letalnico za SP 2010, odkupujemo zemljišča od članov agrarne skupnosti. V prihodnjem pa se bo gradnja nadaljevala na mladinskih in otroških skakalnicah, tekaškem centru in na koncu načrtujemo povečanje letalnice. Svetovni rekord bo v Planici moč skočiti leta 2014,” optimistično napovedujejo na ministrstvo.


Gradnja Bloukove velikanke [foto: Ministrstvo za šolstvo in šport]


Gradnja Bloukove velikanke [foto: Ministrstvo za šolstvo in šport]

Leave a Comment