V Planici premierna zmaga Eisenbichlerja

Prvo tekmo letošnjega finala svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici domači orli zapuščajo zelo zadovoljni, saj so se trije uvrstili med deseterico. Prvič je pod Poncami zmagal Markus Eisenbichler iz Nemčije.

V Planici se je na prvi tekmovalni dan FIS finala svetovnega pokal v smučarskih skokih za letošnjo sezono zbralo 13.500 gledalcev, ki so na popoldanski tekmi znova lahko uživali v krasnem, sončnem vremenu in lepih poletih. Na tekmi je nastopilo kar devet Slovencev, do točk svetovnega pokala pa se je prebilo pet naših tekmovalcev. Žal so izven dobitnikov točk ostali Tilen Batol s 199 metri in 167,6 točkami na 31. mestu, ter Žiga Jelar, Jaka Hvala in Jurij Tepeš, ki so se zvrstili na mestih od 37 do 39. Na 30. mestu je finalno serijo ujel Mojstrančan Bor Pavlovčič z 201.5 metri ter 168,0 točkami. Anže Semenič je z 219 metri in 171,1 točkami zasedal 25. mesto, Peter Prevc je bil z 225.5 metri ter 190,7 točkami dvanajsti, znova pa sta bila najvišje najmlajša. Domen Prevc je z 233.5 metri in 197,9 točkami zasedal 6. mesto, Timi Zajc pa z novim osebnim rekordom, 240 metri ter 206,1 točkami zaostajal le za prvo trojico. Vodil je znova Rjoju Kobajaši z 242 metri ter 229,1 točkami pred Markusom Eisenbichlerjem, ki je poletel 238.5 metrov in je zbral 217,5 točk, tretji je bil Poljak Piotr Zyla z 242 metri ter 215,7 točkami.


Zmagovalni oder so zasedli Ryoyu Kobayashi (levo), Markus Eisenbichler (sredina), Piotr Zyla (desno) [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Pred prvo serijo je zadnji polet in skok v karieri naredil dolgoletni B-reprezentant Slovenije, Tomaž Naglič.

Finalno serijo je z 211 metri odprl Pavlovčič, skupno 354,1 točk pa mu je danes prineslo končno 29. mesto in druge točke te sezone. “Danes sem popravil svoj osebni rekord za štiri metre in pol. To pomeni, da sem popravil tudi naš, rateški rekord. Sem super zadovoljen. Očitno bo vsako leto potrebno iti kakšen meter dlje,” je povedal Pavlovčič, ki je novo znamko postavil pri 234.5 metrih v poskusni seriji.

Semenič je v finalni seriji z 217.5 metri in skupno 371,6 točkami napredoval na 20. mesto. “Znova sem bil zelo pozen na mizi, takrat imam v drugem delu veliko težav, nese me v desno. V finalu sem to malenkost popravil, a še vedno sem bil proti včeraj še vedno en meter prepozen. Do nedelje to popravim in bom užival v teh skokih. Danes sem od sebe pričakoval več. Jutri je nov dan, potrebno je biti zbran na točno določeno stvar, kar zdaj vemo in pokazati boljše skoke.” S finalnim poletom je bil znova zadovoljen najstarejši Prevc, pristal je pri 226.5 metrih, 401,5 točk pa je bilo danes dovolj za zelo dobro 10. mesto. “Domača publika mi prinese sproščenost. Pred vsakim nastopom je potrebno biti zbran, saj je vedno prisotna napetost. Potrebno je pokazati dobre skoke in če mi to uspe, sem zelo vesel, da to lahko pokažem.


Timi Zajc je bil najboljši Slovenec [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Eisenbichlerjev popoln dan pod Poncami

Nov sijajen nastop naših orlov v Planici sta zaokrožila najmlajši Prevc in Zajc. Domen je s 224 metri in skupno 415,2 točkami pridobil eno mesto in je končal na petem mestu. “Rezultatov še nisem pogledal, da bi videl koliko vetra v hrbet sem imel. Tudi jaz pa nisem naredil popolnega skoka. Tu je potrebno iskati rezerve, v razmerah jih ne moremo, saj je to zunanji šport. Sem pa zadovoljen, da tudi v takšnih razmerah lahko pokažem dobre skoke. Mislim, da ni skakalca, ki bi raje skakal popoldne kot dopoldne v Planici. Dopoldne je tu lep vzgonski veter, termika in lažje se leti daleč, kar imamo vsi raje. Mislim, da pri svojih skokih zagotovo še našel stvari, ki bi jih lahko izboljšal. Zdaj so te grobe napake odpravljene, potrebno je dobiti še pravi občutek v počepu, se ujeti in potem iti lažje naprej.

Še dlje, 228.5 metrov je za nov super dan pod Poncami poletel Hramšan, ki je s 422,5 točkami zadržal sijajno četrto mesto. “Bil sem blizu stopničk po mestih, a nikakor nisem razočaran. Če bi me včeraj kdo vprašal o tem, tudi približno nisem imel v mislih stopničk. V prvi seriji sem skočil osebni rekord, zelo sem užival in danes sem res presrečen. Zdaj je 240 metrov, nekaj prostora imam tudi na smučki še do 250 metrov. Bomo videli, zakaj pa ne?

Najboljši trije so bili danes precej spredaj že po prvi seriji. Tretje mesto je z 234 metri ter 437,3 točkami potrdil Zyla, na samem vrhu pa je po slabšem poletu Kobajašija prišlo do zamenjave. Svetovni prvak Eisenbichler je z 233 metri ter 445,0 točkami slavil prvič v karieri, premierno zmago pa je iz rok izpustil Japonec, ki je z 220 metri ter 438,1 točkami zasedel 2. mesto.


Piotr Zyla je zasedel tretje mesto [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Po koncu tekme je bil z rezultati zadovoljen tudi glavni trener Gorazd Bertoncelj: “Prvi trije so bili vsekakor najboljši danes. Nobenega dvoma o tem. Tik za njimi so bili naši. Timi, Domen in Peter so bili odlični, tudi Anže je v drugi seriji skočil precej bolje. Čestitke za točke tudi Boru.

V posebnem seštevku Planica 7 je Eisenbichler 1,4 točke pred Kobajašijem, Zajc na tretjem mestu zaostaja že za 30 točk, Domen Prevc pa je peti. Eisenbichler je prevzel tudi vodstvo v seštevku poletov po štirih od petih tekem, ima štiri točke prednosti pred Kobajašijem, Zajc in Domen sta sedmi in osmi. Jutri bo pod Poncami na sporedu ekipna tekma, za Slovenijo pa bodo leteli najboljši štirje z današnje posamične tekme.

Program v Planici

Sobota, 23. 3. 2019
Ekipna tekma
09:00 Poskusna serija
10:00 Prva serija
Finalna serija
12:00 Podelitev nagrad
12:30 Zabavni program na odru
Val 202 – Rok ‘n’ Band
15:00 Zaključek programa v Planici

Open Air Planica, Kranjska Gora:
Navijaška vas pred dvorano Vitranc
18:00 Tequila Band
20:00 Podelitev štartnih številk
20:30 Lezz Go Band
22:30 Tequila Band
Nedelja, 24. 3. 2019
Posamična tekma
09:00 Poskusna serija
10:00 Prva serija
Finalna serija
12:00 Podelitev nagrad
12:30 Zabavni program na odru
Val 202 – Ansambel Saša Avsenika
15:00 Zaključek programa v Planici


Rezultati: Svetovni pokal .: Planica


Leave a Comment