V Planici se bo marca letelo na letalnici

Planica 2015 bo na letalnici,″ je danes zadovoljno potrdil generalni sekretar organizacijskega komiteja Planica (OK) Primož Finžgar ter nadaljeval: ″Kar nekaj časa smo imeli strah kako bo investicija zaključena, vendar je trenutna situacija takšna, da bo letošnje tekmovanje na letalnici. Verjamem, da bo to velik magnet za gledalce. Pričakujemo lepe razmere, ki bodo omogočile nov svetovni rekord.


Stara Bloudkova letalnica ostaja le še na fotografijah [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Svetovni rekord je mogoč

Na srečo smo pri gradnji dobili izvajalca Javno razsvetljavo, ki je projekt pripeljal do točke, da lahko tekmo izvedemo kadarkoli. Na današnji dan so betonska dela zaključena. Streha na ogrevalnem objektu že stoji. Gradi se še trenerska tribuna. Trenutno smo v fazi ožičenja in postavitve ograj, potrebno je še nekaj obrtniških del. Vsa dela morajo biti pravočasno narejena, saj je cilj, da naredimo tehnični pregled in homologacijo za celotni objekt. Pričeli smo že z umetnim zasneževanjem, saj naravni sneg skopni štirikrat hitreje kot umetni. Kaj lahko pričakujemo? Če primerjamo s staro Bloudkovi letalnico, je nova približno 10 metrov večja v vseh parametrih. Kako se bo to izkazalo na daljavah, bomo še videli. Od projektiranja so se spremenili so se tudi dresi. Bili so povsem oprijeti, sedaj je znova nova kombinacija. Od 230 metrov dalje brez vzgonskega vetra praktično ni mogoče leteti. V slabših razmerah, na primer na petkovi popoldanski tekmi, pa je cilj skakati do nekje največ 230 metrov. Hitrost pri pristanku pri vzgonskem vetru je nekje 105 km/h, pri vetru v hrbet pa je hitro tudi do 120 km/h. Upoštevati pa moramo še višino, saj pri vetru v hrbet pristaneš iz višje višine. Moje osebno osebno mnenje je, da vse tehnike niso uspešne na letalnice,″ je dejal vodja tekmovanja Jelko Gros, ter zaključil: ″Svetovni rekord je mogoč″.

Vstopnice občutno dražje kot pretekla leta

Z večanjem letalnice pa so organizatorji posegli po občutnem višanju cen vstopnice. V preteklih letih so morali ljubitelji dolgih poletov za enodnevni ogled spektakla pod Poncami nameniti 20 €, tokrat pa jih bo to stalo kar neverjetnih 29 €. ″V predprodaji, ki se prične jutri, bomo obiskovalcem ponudili občutno cenejše vstopnice,″ je letošnjo novost razkril Jože Ajdišek, vodja komisije za promet in vstopnice. A tudi 23 €, kolikor bo stala vstopnica v predprodaji, je še vedno občutno več kot pretekla leta. ″S prodajo kart v predprodaji, bomo pridobili informacijo o dotoku vozil in naših ustreznih rešitev za prihod tekmovalcev, tehničnih služb in tudi gledalcev. Obiskovalci naj se poslužujejo javnega prevoza. V ta namen nadaljujemo s trajnostno mobilnostjo in spodbujamo organizirane prevoze z avtobusi ter vsako leto bolj priljubljene prevoze z vlaki,″ svetuje Ajdišek.

Leave a Comment