V Planici slavila Iraschko-Stolzova, Urša Bogataj četrta

Prvi dan spektakla v Planici je uspel. Ob skakalnici se je zbralo lepo število ljubiteljev ženski skokov, ki so bili navdušeni nad predstavami nežnejšega spola. Zmage se je znova razveselila Avstrijka Daniela Iraschko-Stolz, ki je vodila že po prvi seriji. Na zmagovalni oder pa sta se povzpeli še Japonka Sara Takanashi na drugem in Nemka Carina Vogt na tretjem mestu.


Urša Bogataj je s četrtim mestom izenačila rezultat kariere [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Tekma je potekala v zahtevnih vremenskih razmerah, saj so skakalkam ves čas pihal veter v hrbet. Slovenijo je najbolje zastopala Urša Bogataj, ki je bila po prvi seriji četrta, enako pozicijo pa je ohranila tudi po koncu tekma. “Zelo sem vesela, da sta mi uspela dva tako dobra skoka. Pri mojih nastopih razmere niso bile dobre, zato sem tega še toliko bolj vesela. Enkrat bodo tudi pri mojih nastopih razmere ugodnejše, morda bo to že jutri,” je bila po koncu tekme zadovoljna Bogatajeva, ki je s tem izenačila rezultat kariere. Le dve mesti za njo, na šestem mestu, je 11 tekmo sezone končala Eva Logar. “Danes sem se na skakalnici resnično sprostila in naredila dva dobra skoka. Kot sem že dejal, v Planico smo prišla uživati. Prišli so številni gledalci, ki so pripravili odlično vzdušje,” je razmišljala Logarjeva.

Med dobitnice točk so se uvrstile še Katja Požun na enajstem, Maja Vtič 12., Špela Rogelj na 14., Anja Tepeš na 20. in debitantka Anja Javoršek na 26. mestu. Izven finalne serije je tokrat ostala le Barbara Klinec (39. mesto).

Današnja uvrstitev je boljša od vseh letošnjih rezultatov. Morda so me prav navijači pripeljali do tega. Na tekmi nisem uprizorila tako dobrih skokov kot na treningu, a so bile tudi razmere težje. Zadovoljna sem s skoki, vendar lahko jutri pokažem še kaj več,” je po tekmi menila Rogljeva, Tepeševa pa je dodala: “S tekmo sem zadovoljna, saj sem osvojila prve točke po poškodbi. Če pa pogledam skoke, pa z njimi nisem zadovoljna, saj sem v Planici na treningih skakala bolje. Danes sem bila pod velikim pritiskom, saj je bila to domača tekma.


Gledalci so na soncu spremljali tekmo [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Imam nekoliko mešane občutke, saj prvi skok ni bil dober. Še vedno pa ni bilo slabo. V prvi seriji sem pri čakanju na zaletu pričakovala, da bodo poklicali predskakalca ali pa vsaj, da mi dovolijo sneti smuči. Težko je čakati na vrhu, spodaj pa te čaka množica navijačev. Zavedala sem se, da so razmere slabe in v tej želji po dobrem rezultatu sem naredila napake,” je v izteku skakalnice dejala Vtičeva, ki je v letošnji sezoni najboljša slovenska skakalka.

Tekma je bila super. Pri skoku so mi morda pomagali tudi moji navijači, ki jih je prišlo poln avtubus, in so dobro navijali. Sem zelo zadovoljna, da sem prišla v finalno serijo,” pa je dejala Anja Javoršek, ki je bila presrečna prvih točk v karieri.

Ekipni uspeh že dolgo čakamo. Dekletom danes ni nič za zameriti. Maja je imela nekaj težav v prvi seriji, saj je morala na vrhu dolgo časa čakati. Kot kaže so ostala dekleta še nekoliko močnejša, a je jutri še en dan. Z današnjo popotnico bomo lahko jutri v miru pokazali kaj znamo,” pa je dejal glavni trener Jože Berčič.


Rezultati: Svetovni pokal .: Planica
Fotogalerija: 25.01.2014, tekma [foto: Klemen Zibelnik]


Leave a Comment