V Podkorenu slavje Teda Ligety, nova slovenska ničla

Na odlično pripravljeni progo se je v Kranjski Gori pričel 53. Pokal Vitranc. 69 tekmovalcev, med katerimi je bila tudi šesterica slovenskih fantov, je pričakalo sončno vreme ter odlično pripravljena veleslalomska proga, ki pa je bila kot vedno zelo zahtevna.


Ted Ligety je slavil novo zmago [foto: GEPA]

Po prvem teku čisto na vrhu razpredelnice nismo videli kakšnega presenečenja, saj je s podkorensko strmino, na kateri je bilo postavljenih 53 vrat, najbolje opravil Američan Ted Ligety, ki je postavil čas 1:12.66. S startno številko 16 se mu je najbolj približal Norvežan Henrik Kristoffersen, ki je zaostal 42 stotink sekunde, še 8 stotink dlje pa se je na progi zadržal Šved Matts Olsson. Dobro izhodišče za napad v drugi vožnji sta imela tudi Nemec Fritz Dopfer in Avstrijec Marcel Hirscher, ki sta zaostajala 53 oziroma 74 stotink.

Slovenci znova brez točk

Prvi slovenski nastop smo videli pri startni števili 31. Le-to je nosil Žan Kranjec, ki je lovil drugo uvrstitev v finalno vožnjo na tekmah svetovnega pokala. Žan je ob bučnem navijanju domačih navijačev nastopil solidno in na poti ni naredil kakšne velike napake, vseeno pa si nabral precejšen zaostanek za najboljšimi. V cilj je prišel s takrat 26. časom, ob imenu pa se je izpisala številka +3.44. Po koncu prvega teka se je izkazalo, da je Kranjec finalno vožnjo zgrešil le za stotinko sekunde, tako da je nastop sklenil z 31. mestom.”Proga oziroma podlaga je bila v zelo dobrem stanju in moral bi več tvegati. Proga ni dopuščala napak in taktičnih voženj, imel sem še rezerve kar se tiče tveganja. Sigurno mi je žal, a vedno je tako, ko prideš v cilj in ti ni uspelo in želel bi si še eno priložnost. To se mi je letos že nekajkrat zgodilo in upam, da bo v prihodnje bolje. Moram dvigniti mero tveganja, tu imam največ rezerve. Že na nekaj tekmah sem pokazal, da se lahko vržem na glavo in se dobro peljem. Na tem bom delal v naslednjih letih, tako da se bom redno uvrščal med trideseterico in nato med petnajsterico,” je dejal Kranjec.


Henrik Kristoffersen [foto: GEPA]

Ostala peterica Slovencev je nosila startne številke med 60 in 66. Matic Skube je postavil 51. čas, Mišel Žerak 54., Klemen Kosi pa 56. Andraž Reich-Pogladič je odstopil po drugem vmesnem merjenju časa, Štefan Hadalin pa je prvi nastop na tekmi svetovnega pokala končal kmalu po startu.


Ted Ligety vnovič slavil v Kranjski Gori, na odru za zmagovalce sta se mu pridružila Benjamin Raich (levo) in Henrik Kristoffersen (desno) [foto: GEPA]

Več kot 5000 navijačev je v Podkorenu videlo izredno zanimiv razplet prve tekme Pokala Vitranc. Avstrijski veteran Benjamin Raich, ki je po prvem teku zasedal 17. mesto in imel za Ligetyjem 1.61 sekunde zaostanka je uprizoril izjemen nastop in vodil vse do nastopa najboljših treh po uvodni vožnji. Olsson je kmalu pa začetku nastopa odstopil, Kristoffersen pa je prišel na drugo mesto s sedmimi stotinkami zaostanka. Ligety je nato uspel ohraniti prednost, v cilj prišel z 18 stotink boljšim časom od Avstrijca in s tem prišel do šeste zmage v Kranjski Gori.

V nedeljo se bo prva slalomska vožnja pričela ob 9:30, druga pa bo na sporedu tri ure kasneje.


Rezultati: Svetovni pokal .: Kranjska Gora :. Veleslalom (m)


Leave a Comment