V Sapporu brez domače zmage, Bogatajevi rezultat sezone

Sončni Sapporo je pozdravil smučarke skakalke na 8. letošnji tekmi svetovnega pokala. Na srednji skakalnici na daljnem vzhodu je bila od štirih Slovenk znova najboljša Urša Bogataj, ki je s šestim mestom postavila rezultat sezone.

Potem, ko je žensko karavano svetovnega pokala v smučarskih skokih v Sapporu že včeraj razvajalo sonce, je bila tudi danes zgodba zelo podobna. Tako smo lahko spremljali lepo tekmo, ki je na koncu prinesla tudi slovenski rezultat sezone.


Urša Bogataj [foto: Klemen Zibelnik]

Kot prva je od štirih Slovenk nastopila Maja Vtič, ki je z 81 metri in 89,5 točkami ujela finalno serijo na 28. mestu. Podobno je uspelo tudi Niki Križnar z 82 metri in 91,6 točkami, kar je bilo dovolj za 25. mesto po prvem skoku. Špela Rogelj je nato s ponesrečenim skokompri 77 metrih in s 85,0 točkami žal prvič letos ostala brez točk na 31. mestu. Kot zadnja je, ob včerajšnji diskvalifikaciji Eme Klinec, skakala naša najboljša letos, Urša Bogataj. Pristala je pri 92 metrih in s 113,6 točkami napovedala novo vrhunsko uvrstitev. Po prvi seriji je zasedala 7. mesto.

Povsem na vrhu ni bilo nič novega. Vodili sta vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala. Norvežanka Maren Lundby je s 95.5 metri in 134,0 točkami imela lepo prednost pred Nemko Katharino Althaus, ki je pristala pri 93.5 metrih, zbrala pa je 128,0 točk. Tretja je bila domačinka Juki Ito s 93.5 metri in 124,6 točkami, četrta pa Sara Takanaši s 93 metri in 122,4 točkami.

Bogatajevi drugi najboljši rezultat kariere

V finalni seriji je Vtičeva skočila dva metra dlje kot v prvi, s skupno 175,5 točkami pa se je dvignila do 26. mesta. S 86.5 metri in 16. oceno finala ter skupnim zbirom 182,9 točk je nekaj pridobila tudi Križnarjeva, ki je končala na 22. mestu. Še enkrat je nato svojo nalogo zelo dobro opravila Bogatajeva, ki je z 88 metri in vnovično sedmo oceno serije ter s skupno 217,3 točkami napredovala do končnega 6. mesta, kar je najboljša slovenska uvrstitev te sezone. Prej je bila najboljša 8. na veliki skakalnici v Lillehammerju. Bogatajeva po drugem najboljšem rezultatu v sezoni in karieri ni zganjala nobene evforije: “Zadovoljna sem, ker sem po tekmovalnem premoru ohranila dober nivo pripravljenosti z začetka sezone. Upam, da se mi bo tudi na naslednjih tekmah uspelo tako dobro zbrati na sami tekmi, kot se mi je danes. Vem, da so trenutni skoki, ki jih kažem dobri, a rezerve so vedno prisotne. Skok nikoli ne more biti popoln, vedno se še kaj lahko popravi. Sicer pa je na Japonskem zanimivo, je malo drugače kot v Evropi. A počutim se dobro, tukaj mi je čisto všeč.

Zmage se je veselila Lundbyjeva, ki je s 93.5 metri ter 252,9 točkami odbila napad Althausove, ki je v finalu postavila daljavo dneva s 96 metri, zbrala pa je 248,6 točk. Na najnižjo stopničko je za domačo tolažbo skočila Takanašijeva s 93 metri in 238,2 točkami. Lundbyjeva je kot prva letos prišla do treh zmag, zraven ima še dve drugi mesti, Althausova je pri dveh zmagah in treh drugih mestih v tej sezoni. Norvežanka je v Sapporu zmagala že v lanski sezoni. Bogatajeva o tem, ali pogleda rezultate in razliko do tekmic pred njo: “Rezultate sem pogledala, a s tem se prav veliko ne ukvarjam.” In za konec še misel o tem, da so njene reprezentančne kolegice kar po vrsti imele različne težave, sama pa je ohranila mirno kri: “Včeraj je bilo res kar pestro zaradi dresov. Po diskvalifikaciji Eme smo jih vsi preverili in popravili kar je bilo za popraviti. To nam je vzelo kar veliko časa, a ko smo s tem končali, sem to odmislila.

Precej bolj zgovoren je bil po tekmi naš glavni trener Stane Baloh, ki je takole povzel nastope celotne četverice Slovenk: “Danes je bila svetla točka Urša Bogataj, ki je dosegla najboljši letošnji rezultat in drugega v karieri, potem ko je bila v Planici enkrat najboljša četrta. Danes je ona potegnila našo barko iz vode. Že včeraj je bila Ema diskvalificirana, danes Špela ni prišla v finale, česar tudi v sanjah nihče ni pričakoval. Želi si rezultata, tekma pa jo tako zategne, da naredi takšne napake, da jih ne bi počela, tudi če bi ji prekril oči. Maja je imela ponesrečen poizkusni skok, na naletu jo je nekaj “zacukalo”. Mislim, da je nato šla preveč previdno v tekmo. Točke je sicer dobila, a ona po skokih in ugledu, ki ga ima, sodi veliko višje, a do tega je potrebno priti z dobrimi skoki. Nika je v poizkusni seriji naredila zelo lep, dober skok, kar bi bilo gladko za najboljšo desetrico. A njena mladost in vihravost sta jo v prvi seriji ponesli premalo visoko in je pristala preveč na vrhu skakalnice. V drugi seriji je šla na vse ali nič, nekaj je pridobila in to je lahko dobra vzpodbuda za jutri. Vemo pa, da sodi vsaj med najboljšo petnajsterico. Še dobro, da smo danes imeli Uršo. Zato bomo malce lažje jutri štartali v novo tekmo. Vremenski pogoji… to je Japonska, Sapporo in veter se menja. Tako kot ga ujameš, imaš, a žirija je dobro vodila tekmo in veter ni vplival na večja presenečenja.

Jutri bo v Sapporu še ena posamična preizkušnja, nato pa se bo karavana v torek preselila proti Zau.

Program v Sapporu

Nedelja, 14. januar
2.00 Kvalifikacije
3.00 Posamična tekma (HS100)

Program v Zau

Četrtek, 18. januar
8.00 Uradni trening
9.30 Kvalifikacije

Petek, 19. januar
8.00 Poizkusna serija
9.00 Posamična tekma (HS102)

Sobota, 20. januar
8.00 Poizkusna serija
9.00 Ekipna tekma (HS102)

Nedelja, 21. januar
6.45 Kvalifikacije
8.00 Posamična tekma (HS102)


Rezultati: Svetovni pokal .: Sapporo
Izjava: Urša Bogataj (.mp3)
Izjava: Stane Baloh (.mp3)


Leave a Comment