V Schonachu prevladovala Takanashijeva, Požunova in Vtičeva med deseterico


Katja Pozun [foto: GEPA]

Skakalke so se po božično-novoletnem premoru znova zbrala na tekmi svetovnega pokala. Tokrat so tekmovale v nemškem Schonachu (HS 106), kjer so organizatorji v skoraj spomladanskih temperaturah uspeli pripraviti skakalnico. Ves sneg so namreč v zadnjih dneh pripeljali iz višje ležečih predelov. V prvi seriji je najdlje skočila Japonka Sara Takanashi (96,5), ki je na trenerjevo željo skočila iz dveh zaletnih mest nižje. Drugo mesto je držala Avstrijka Daniela Iraschko (94,5), tretje pa Italijanka Evelyn Insam (91,5).

Po “prvem polčasu” je izmed šesterice slovenskih deklet najbolje kazalo Katji Požun, ki je s skokom 90,5 m držala šesto pozicijo. Špela Rogelj (87,0) je bila deveta, Maja Vtič pa je bila z pol metra daljšim skokom mesto slabša. V finalno serijo so se uvrstile tudi Eva Logar (87,5 m; 13. mesto), Anja Tepeš (85,5; 29.) in Urša Bogataj (83,0; 30.).


Urša Bogataj [foto: GEPA]

V finalu prva po zaletni smučini Bogatajeva

Finalno serijo je tako otvorila Bogatajeva, ki se je s skokom 85,5 m nekoliko povzpela po lestvici navzgor. Še bolje je tik za njo nastopila Tepeševa (88,5 m), ki je kar nekaj časa vodila. Polhograjčanka je na koncu zasedla 27., Ljubljančanka pa 23. mesto. Finalna serija se je prevesila v drugo polovico, ko je na zaletno rampo sedla Logarjeva. Članica SD Zabrdje je nastopila po svojih zmožnostih (89,5 m) in šesto tekmo sezone končala kot 19.

Maja Vtič je bila zelo zadovoljna

Maji Vtič je uspel odličen drugi skok (92,0 m), zaradi česar se je uvrstila na končno sedmo mesto. “Z rezultatom sem zelo zadovoljna, predvsem zaradi tega, ker so razlike med najboljšimi majhne, jaz pa imam še kar nekaj rezerve v sami tehniki. Zadovoljna sem tudi zaradi tega, ker vem, da je lahko še veliko boljše, pa tudi sedmo mesto je super rezultat,” je po tekmi razmišljala Vtičeva, ki je drugi nastop komentirala z naslednjimi besedami: “Bil je že kar dober skok, vendar sem še vedno v zadnji fazi leta izgubila nekaj metrov. Cilj mi je sedaj, da to popravim.


Maja Vtič [foto: GEPA]

Tik pred Majo je končala Požunova, ki je v finalu pristala pri 91,5 m. “Sem zadovoljna, čeprav sem prikazala dva solidna skoka. Na treningih v Planici sem prikazovala tudi boljše. Na treningu na tej skakalnici sem imela kar nekaj težav, zato sem zadovoljna. Skakalnica je težka. Bila sem tudi pozna, začakana, zato sta se mi res izšla dva lepa skoka,” je dejala Požunova ter nekaj besed namenila tudi ekipnemu uspehu rojakinj: “Ekipno smo Slovenke zelo močne. Smo napredovale. Trening v Planici nam je res koristil, ker smo lahko v miru potrenile.” Špela Rogelj je zaredi nekoliko slabše druge predstave (86,0 m) zdrsnila na 16. mesto.

Triplat zadovoljen s predstavo deklet

Z zadovoljstvom lahko ocenim današnje nastope deklet. V tehniki smo bistveno bližje, čeprav se nam dogajajo še manjše napake, ki se nekoliko povečajo v fazi leta. Te stvari moramo še nekoliko popraviti in bo super,” je po dejal glavni trener Matjaž Triplat ter izpostavil tudi dober trening v zadnjem obdobju v Planici: “Imeli smo super trening v Planici. Bila je morda celo nekoliko prelepa smučina. Včeraj smo se morali v Schonachu kar nekoliko navaditi na tukajšnjo ne najbolj optimalno smučino, saj so se organizatorji morali zelo potruditi, da je bila tekma sploh izpeljana. Dekleta so naredile hiter preklop v današnji dan in s tem niso imele več težav.


Zmage se je razveselila Sara Takanashi [foto: GEPA]

Zmage se je razveselila Takanashijeva, ki je tudi v drugo nastopila iz dveh zaletnih mest nižje in kljub temu pristala pri daljavi serije (96,5 m). Drugo mesto je pripadlo Insamnovi, tretje pa sta si razdelili Iraschkova in njena rojakinja Jacqueline Seifriedsberger.


Na zmagovalni oder so stopile štiri tekmovalke [foto: GEPA]

V skupnem seštevku še naprej vodi Takanashijeva (440 točk) pred Iraschkovo (310) in Francozinjo Coline Mattel (288). Požunova (138) je sedaj deseta.

Zelo sem zadovoljna, ker se je na zadnjih treningih forma stopnjevala. Iz dneva v dan popravljam napake, res da to ne gre čez noč. Sem zadovoljna, ker odpravljam napake postopoma in se približujem najboljšim,” se dobrih rezultatov na naslednjih tekmah nadeja Vtičeva. Prvo priložnost bo imele že v nedeljo, ko bo v Schonachu nova tekma za svetovni pokal. Tam bo Požunova oproščena kvalifikacij. Bo zaradi tega kaj lažje? “To je res nekoliko lažje, vendar so tudi kvalifikacije prednost. Tako se nekoliko že pripravim na tekmo, jih vzamem tudi kot resnično tekmovanje, oblečem tekmovalni dres. Bo pa jutri bolj sproščeno v kvalifikacijah.


Rezultati: Svetovni pokal .: Schonach :. Uradni rezultati
Izjava: Matjaž Triplat (.mp3)
Izjava: Katja Požun (.mp3)
Izjava: Maja Vtič (.mp3)


Leave a Comment