V težkih razmerah Nika Razinger v polfinalu

Drugi tekmovalni dan v ruskem Rybinskem je bil na sporedu sprint v prostih tehniki. Najprej so bile na sporedu kvalifikacije, kjer je bila uspešna trojica slovenskih tekačic – Alenka Čebašek, Katja Višnar in Nika Razinger. Žal to ni uspelo Lei Einfalt, ki je preizkušnjo končala na 42. mestu, in Boštjanu Klavžarju, ki je bil pri fantih 46.
 
V drugi četrtfinalni skupini se je v boj najprej podala Katja Višnar, ki je vse do približno 150 metrov pred ciljem vodila, a so jo nato tekmice prehitele. Ciljno črto je Katja prečkala kot četrta in tako vse do zadnje skupine trepetala za nastop v polfinalu. Sanje so se razblinile, saj jo je Francozinja Celia Aymonier ugnala za nekaj stotink.


Nika Razinger [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Četrta četrtfinalna skupina je bila v znamenju slovensko-ruskega dvoboja, saj so v njej nastopile štiri Rusinje ter Nika Razinger in Alenka Čebašek. Slednji dve sta se povsem enakovredno kosali z Rusinjami. Z drugim mestom je prijetno presenetila Razingerjeva in se neposredno uvrstila v polfinale, njen prvi v karieri. Žal podobno ni uspelo Čebaškovi, ki je bila na četrtem mestu prepočasna za napredovanje preko srečnih poražencev.

V drugi polfinalni skupini, kjer je nastopila Razingerjeva, je slavila Anastasia Dotsenko. Nika se je dostojno borila, a so ji nekoliko pošle moči, zaradi česar je končala na šestem mestu skupine. Skupno je to pomenilo 12. mesto. ″Z današnjim rezultatom sem zadovoljna, prav tako tudi s potekom. Posebno z nastopom v četrtfinalu, kjer mi je uspel dober štart. V polfinalu me je hitro pobralo, saj trenutno še nisem navajena tako hitrega ritma. Med teki je zame trenutno še premalo časa, da bi se odpočila. Ta del moram še natrenirati. Zelo sem vesela prvega polfinala. Zadnji rezultati so dobra motivacija tudi za naprej,″ je bila vesela Nika, ki je razmere (mehko progo zaradi novega snega) opisala za zelo težko, posebno v kvalifikacijah: ″Bilo je zelo mehko, vse se je udiralo. A iz nastopa v nastop je bilo bolje. Bolje bi bilo nekaj stopinj pod ničlo in trdo, a nastopiti je potrebno v danih razmerah.


Alenka Čebašek [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Ne moremo ravno dejati, da smo z današnjo tekmo najbolj zadovoljni. Nikina uvrstitev v polfinale je lep uspeh, manjkale pa so uvrstitve v finale. Na tekmi so bile težke razmere, zaradi česar se tekmovalke morda niso najbolje znašle. Pri Boštjanu pa smo pričakovali nekoliko manjši zaostanek, tam nekje okoli 15 sekund. Imeli smo nekoliko težav ob takih razmerah z obilico novega snega,″ je tekmo analiziral glavni trener Marko Gracer ter spregovoril nekaj besed tudi o taktiki na tekmi: ″Nika bi lahko taktično bolje nastopila, Alenka je pokazala, da lahko dobro odteče, a je bil njen zaključek slab, saj se ni uspela prebiti naprej, čeprav je imela dobro izhodišče.

Zmage se je na koncu razveselila Švedinja Jennie Oeberg, ki je bila v finalu boljša od Rusinje Natalie Matveeve in Švicarke Laureien Van der Graaff, pri fantih so zmagovalni oder zapolnili Italijan Federico Pellegrino ter domačina Sergey Ustiugov in Andrey Parfenov.

V nedeljo je nasporedu skiatlon, kjer bodo nastopile vse štiri tekačice in Boštjan Klavžar.


Rezultati: Svetovni pokal .: Rybinsk :. Finale (ž)
Rezultati: Svetovni pokal .: Rybinsk :. Finale (m)
Rezultati: Svetovni pokal .: Rybinsk :. Kvalifikacije (ž)
Rezultati: Svetovni pokal .: Rybinsk :. Kvalifikacije (m)


Leave a Comment