V Vikersundu trije izjemni poleti Slovencev

Slovenski smučarji skakalci so v Vikersundu poskrbeli za največji ekipni uspeh letošnje sezone, potem ko se je vseh šest prebilo do točk, trije, Peter Prevc, Jurij Tepeš in Domen Prevc, so končali med najboljšo osmerico!

V poizkusni seriji nov osebni rekord Domna

Zadnji tekmovalni dan na norveški RAW AIR turneji se je začel s poizkusno serijo v podobnih razmerah, kot so vladale na včerajšnji ekipni tekmi. Naša šesterica je letela preko dvesto metrov, najdaljši med vsemi pa je bil z 240.5 metri Jurij Tepeš. 234.5 metrov je poletel Domen Prevc, kar je bil nov osebni rekord in tretja daljava poizkusne serije. Peter Prevc je z 213 metri imel deveto oceno, Anže Lanišek z 217 metri 12. oceno, Jernej Damjan z 205.5 metri 17. oceno, Anže Semenič pa z 206.5 metri 20. oceno. Skupno je 22 od 40 letalcev poletelo preko dvestotice.


Peter Prevc [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Poleg Domna rekord popravil tudi Damjan

Prva serija zadnje tekme pred finalom v Planici se je začela s 15 minutnim zamikom zaradi neugodnih vetrovnih razmer. Le te so se nato umirile to mere, da je žirija prvo serijo pod streho spravila dokaj tekoče. Prav vsa naša šesterica se je prebila med dobitnike točk. Prvi je skočil Lanišek, ki ga je odneslo do 193.5 metrov, 155,9 točk pa je bilo po slabem skoku Daniela Andreja Tandeja tik pred koncem serije, dovolj ravno za 30. mesto. Odlično je poletel takoj za njim Semenič, 216 metrov, s 174,2 točkami pa je zasedal 22. mesto. Še bolje je poletel Damjan, ki ga je odneslo do novega osebnega rekorda pri 226.5 metrih, 203,4 točk pa je bilo dovolj za 11. mesto po prvi seriji, tik pred novim severnoameriškim rekorderjem Kevinom Bicknerjem, ki je pristal pri kar 244.5 metrih.

Najboljšo deseterico je po prvi seriji zaokrožil Tepeš z 229.5 metri in 205,1 točkami, potem ko se je znova skozi cel polet bolj boril kot pa letel. Slovenski trojček okrog desetega mesta je začenjal Domen z novim osebnim rekordom pri 236.5 metrih. 208,8 točk je zadostovalo za 9. mesto. Najvišje je bil najbolje uvrščeni na norveški turneji in v seštevku poletov, Peter. 235.5 metrov je z nižjega nalega zadostovalo za 210,7 točk in šesto mesto. Z 242 metri in 228,9 točkami je vodil Andreas Wellinger, ki je bil tako pred zmago in 60.000 evri na norveški turneji. Drugi je bil z 238.5 metri in 228,3 točkami Kamil Stoch, tretji pa z 237.5 metri in 226,9 točkami svetovni rekorder Stefan Kraft. Pred Petrom sta bila še Michael Hayböck in Noriaki Kasai.


Zadnjo tekmo je dobil Kamil Stoch [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Lanišek in Semenič napredovala, smola za Damjana

Finalno serijo je torej odprl Lanišek, ki je z 201.5 metri in skupno 315,6 točk pa ga je pripeljalo do končnega 24. mesta. “S pogoji v prvi seriji ni bilo nič narobe. Pogoji so bili v redu. Žal se mi vedno pripeti ena napaka in nekako ne dokončam odskoka, noga mi uide in sledijo napake. Dobro pa je, da sem dobil občutek za letenje, da smuči “dihajo” in da lepo jadram po zraku. Planica bo poglavje zase. Poizkusil se bom dobro pripraviti, da bo potekalo tako, kot si želim sam. Torej, da dobro odskočim z mize in da v zraku dobim prave občutke,” je razmišljal Lanišek.

Super polet je uspel Semeniču, ki je z 223.5 metri in 360,3 točkami dosegel najboljši letošnji rezultat, 19. mesto. “Sem kar užival, to moram priznati. Predvsem v finalnem skoku, ko sem končno ugotovil, kako moram leteli tukaj. Zato me je “odpeljalo”. Mirno in zadovoljno grem lahko naprej v Planico. Če naredim svoje skoke, vem kam lahko skočim,” je povedal gorenjski letalec po odličnem rezultatu.

Damjan je na vrhu čakal kar nekaj časa, saj je pred njim pri doskoku padel Bickner. V slabih pogojih in ob nizki zaletni hitrosti je Damjan hitro pristal, pri 135 metrih, 282,2 točk pa ga je popeljalo na 27. mesto. “Rekord je bil super! Res sem ga bil vesel, saj je bil star že kakšnih šest let, tukaj pa sem vedel, da ga lahko popravim. V finalu sem imel malo smole, a te sem zdaj že navajen. Ko sem prišel nad hrbtišče, sem imel občutek, kot da sem skočil v vakum. Mislim, da je bilo podobno kot na koncu pri Wellingerju. Enostavno se ni moglo narediti nič. Škoda, ker sem imel dobro izhodišče za lep rezultat. Iskreno povedano utrujenosti še ni čutiti. Glava je že v Planici, fokus je že tam. Mislim, da se bo v tednu po Planici začel proces utrujenosti. V Planico odhajam z mešanimi občutki glede na skoke na Norveškem, kjer sem imel kar nekaj težav z nestabilnostjo. Upam, da bom v Planici bolj konstanten, to je edina želja,” je povedal najizkušenejši mož v naši ekipi.

Domen še tretjič popravil osebni rekord, izjemno tudi Tepeš

Sijajno sta nato poletela naslednja naša. Tepeša je odneslo kar do 242 metrov, 421,8 točk pa ga je dvignilo do končnega 7. mesta. “Po prvi seriji nisem bil zadovoljen, ker sem naredil majhno napako pri odskoku, šel sem malo preveč na silo in potem tukaj ne gre. Vedel sem, da bom moral narediti odličen skok, da se bom sploh lahko boril, da pridem čez hrbtišče. S to napako sem si možnosti, da ne pridem čez hrbtišče, še močno povečal. Zadovoljen sem, da se je razpletlo, kot se je. V drugem skoku pa sem užival. To je prvič tukaj, da se nisem samo boril. Moja tehnika je zelo specifična. Skačem zelo naprej in Vikersund tega ne podpira, ker se leti zelo nizko čez hrbtišče. Zaradi tega mi ta skakalnica ne leži in ne morem uživati kot v Planici. V Planici lahko skačem veliko bolj sproščeno, kar se vidi tudi na mojih izrazih. Tukaj pa sem vseskozi malo napet. V Planici bom poizkušal čim bolj uživati, kot po navadi. Lani sem se sicer malce trudil, a upam, da bo letos drugače,” je po tekmi povedal Tepeš.


Jurij Tepeš je pripravljen na tekme v Planici [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Peter užival predvsem v finalnem poletu

Še tretjič danes je osebni rekord, potem ko se je v zraku z desno roko dotaknil desne smučke, popravil Domen Prevc. Pred Planico njegov najboljši dosežek znaša sijajnih 243.5 metrov, danes pa je bilo vse skupaj s 409,7 točkami dovolj za 8. mesto. “Z osebnimi rekordi se res nisem obremenjeval. Osredotočen sem bil samo na to, kar moram narediti. V finalu nisem čutil, da bi se z roko dotaknil smuči. Borili smo se, to kar pa jaz počnem v zraku, mi še zdaleč ni všeč. Rezerve so vedno, a nič ne smemo izsiljevati. Mirno in zadovoljni gremo domov. Planico pričakujem normalno, kot vse tekme do zdaj,” je dejal mladi slovenski letalec, ki ima po dveh letošnjih nastopih na letalnicah samo en polet pot 200 metri!

Najboljši je bil na koncu Peter Prevc, ki je z 232.5 metri in 423,1 točkami zadržal odlično šesto mesto. Na vrhu so se stvari dramatično razpletle. Potem, ko je Kraft reševal skok po težavah po odskoku in je pristal pri 215 metri, se je zdelo, da ima Wellinger skupno zmago na turneji v žepu. Sledil je odličen polet Stocha z 237 metri, z zbranimi 466,6 točkami pa je debelo prevzel vodstvo pred Kasaiem, ki je zbral 448,0 točk. Tretji je bil Hayböck s 430,4 točkami. Sledil je le še skok Wellingerja, a to je bil pravi polom in pristanek pri 166 metrih ter končno 18. mesto in 371,8 točk na današnji tekmi. To ga je seveda stalo skupne zmage, podobno kot Tandeja na novoletni turneji, ko je izgubil že dobljen dvoboj s Stochom.


Stefan Kraft je skupni zmagovalec norveške turneje [foto: GEPA]

Poljak se je po polomu Wellingerja prebil na skupno drugo mesto turneje za zmagovalca Krafta, Peter Prevc je osvojil izjemno peto mesto! “Tekma v Vikersundu je za nami, jaz sem zelo zadovoljen. Predvsem z drugim skokom, ki mi je bil zelo, zelo všeč. Dejstvo je, da sem užival, kar je pomembno ob koncu turneje, ob koncu dveh dnevov dolgih poletov. Misli so že usmerjene v Planico, kjer upam, da bo čim več naših navijačev! Oni ti vlijejo tistih dodatnih moči, ki jih pri koncu sezone že malo zmanjkuje. Upam, da bomo pod Poncami vsi čimbolj uživali,” pa je dodal še najboljši slovenski skakalec zadnjega obdobja, Peter Prevc.

V Planici postaviti piko na i

Oceno današnjega dne je dodal še glavni trener Goran Janus: “Čestitke vsem fantom za lepo borbo! Ta letalnica je lahko zelo zahrbtna, kar smo videli tudi pri Wellingerju in Jerneju ter konec koncev tudi pri Kraftu, kako hitro se zgodi kaj nepredvidljivega in pristaneš zgodaj. Sicer pa lep ekipni uspeh, čestitke celotni ekipi za norveško turnejo. Ni bilo lahko. Od prejšnjega četrtka smo tekmovali vsak dan, se borili, dosegli nekaj lepih rezultatov. Komaj čakamo Planico, upam, da pride veliko ljudi in da bodo uživali v dolgih slovenskih poletih. Glede na to, kako je izgledala ekipna tekma včeraj, ko so se v prvi seriji stvari precej premešale, je v Planici lahko v igri vrhunski rezultat oz. pika na i,” je povedal Janus, ki ekipe za Planico še ni razkril: “Takoj po tekmi težko govorim o tem. Sedmerica, ki je bila na Norveškem, je potrjena, za ostale pa se bo vedelo do srede.

Karavana svetovnega pokala v smučarskih skokih je opravila s tekmami na Norveškem in se zdaj seli v našo Planico, kjer bo od četrtka do nedelje potekalo sklepno dejanje letošnje sezone.


Rezultati: Svetovni pokal .: Vikersund
Lestvice: Raw Air turneja
Izjava: Peter Prevc (.mp3)
Izjava: Jurij Tepeš (.mp3)
Izjava: Domen Prevc (.mp3)
Izjava: Anže Semenič (.mp3)
Izjava: Anže Lanišek (.mp3)
Izjava: Jernej Damjan (.mp3)
Izjava: Goran Janus (.mp3)


Leave a Comment