Več sproščenosti in izguba treme za še boljše rezultate naprej

Slovenski smučarji skakalci so se po solidnem začetku sezone in več kot uspešnem koncu tedna v Harrachovu domov lahko vrnili nasmejanih obrazov. Poleg četverice, zaslužne za osvojeno tretje mesto na ekipni tekmi na Češkem – Roberta Kranjca, Jerneja Damjana, Petra Prevca in Jureta Šinkovca – sta pred zbranimi novinarji in Smučarsko zvezo Slovenije (SZS) spregovorila tudi Dejan Judež in Jurij Tepeš. Glavni trener Goran Janus je bil z uspehi naših fantov več kot zadovoljen.

Kranjec in Prevc edina s konstantnimi uvrstitvami med 30

Po dosedanjih tekmah v  Kuusamu, Lillehammerju in že omenjenem Harrachovu so smučarji skakalci skupno vknjižili štiri uvrstitve med najboljših deset, tri med najboljših 15, ekipno tretje mesto in ostale. Robert Kranjec in Peter Prevc pa sta edina iz slovenske ekipe, ki sta se na vseh tekmah prebila med dobitnike točk. Kranjec je moštvenemu tretjemu mestu, dodal še peto in šesto z dveh posamičnih preizkušenj v Harrachovu.  V preteklosti je bilo pri njem opaziti nekaj nihanja, letošnji skoki pa kažejo drugače. “Skoki so konstantni, še vedno pa delam majhne napake, a popolnega skoka v sezoni ne narediš velikokrat. Če bom tako nadaljeval, bom zadovoljen, a ker je krog tekmovalcev izenačen, je težko pričakovati, da bi bil nenehno med šesterico. Bistveno je biti samozavesten in sproščen, z malo sreče pa so lahko rezultati še boljši.” Kot malenkosti, ki mu še manjkajo do samega vrha je izpostavil predvsem veter v hrbet, ki je bil na dosedanjih tekmah venomer prisoten. Ta mu že v preteklosti ni najbolj odgovarjal.

Robert Kranjec
Robert Kranjec lahko optimistično gleda na nadaljevanje sezone. [foto: GEPA]

Tudi Peter Prevc je do sedaj vedno osvojil točke svetovnega pokala, vendar bi za popolnost moral izgubiti občutek nervoze, ki se mu po njegovih besedah, prikrade na tekmah. “Zaradi tega sem med skokom preveč zategnjen in tako izgubljam pomembne metre. Bil sem jezen, ker nisem prikazal zelo dobrih skokov na tekmah, precej bolje mi je šlo na kvalifikacijah,” je povedal Prevc. S svojimi letošnjimi nastopi ni zelo zadovoljen, razočaran pa tudi ne. “Malo bolj bi moral zadihati,” je še dodal.

Tudi Jernej Damjan se je redno uvrščal med trideseterico, na nedeljski posamični tekmi v Harrachovu pa je z izjemnim skokom v drugi seriji napredoval kar za 17 mest. “Malo sem bil jezen nase, saj sam za en dober skok potreboval štiri dni, nenehno pa vem, da znam ta skok narediti. Bolj, ko se približaš super skoku, bolj čutiš, kaj delaš narobe,” je povedal Damjan. Tudi on je poudaril, da tako kot Prevc, mora še malo zadihati, ker bo šele s tem, da se bo sprostil, naredil dva dobra skoka.

Odpraviti nihanja in ponoviti skoke s treningov

Jure Šinkovec je s svojimi rezultati zadovoljen, ni pa presrečen. Tudi on se mora znebiti treme, ki jo ima na tekmah. “Z mislimi grem drugam, skoki niso najboljši, tako da sem potem razočaran,” je povedal. Njegov glavni cilj je prikazati skoke s treningov, ker mu dajejo navdih za naprej. Pred začetkom letošnje sezone je Dejan Judež rekel, da si želi čim več izkušenj v tekmah svetovnega pokala in to mu je z nekaj uvrstitvami med 30 najboljših tudi uspelo. Upa, da bo še večkrat prišel do točk svetovnega pokala. Jurij Tepeš je v Lillehammerju z devetim mestom dosegel svojo najboljšo uvrstitev kariere, po tem, ko je po prvi seriji celo vodil. Pri njem so nihanja prisotna, naredi zelo dobre in zelo slabe skoke, na tekmah se večinoma pokažejo dobri, kar ga veseli. Upa, da bo po Engelbergu opravil bolj popoln trening, tako da bo potem pričakoval bolj konstantno formo.

“Pomembno je, da so fantje začutili, da lahko dobro skočijo.”

Spregovoril je tudi glavni trener Goran Janus, ki je s tretjim mestom na tako napeti moštveni tekmi v Harrachovu več kot zadovoljen, saj je s tem rezultatom slovenska ekipa dosegla letošnje prve stopničke v seštevku svetovnega pokala. Po Janusovih besedah so napake delali vsi štirje skakalci. Po tekmi je prejel čestitke glavnega nemškega trenerja Schusterja in ta mu je povedal, da so njegovi fantje naredili le napako več. Vendar si le-teh v prihodnosti ne smejo več privoščiti. “Krog tekmovalcev je širok, svetovni pokal je zelo izenačen, zato moramo delati kar se da malo napak,” je dejal Janus.

Leave a Comment