Vesna Fabjan osma, Alenka Čebašek najbolje v karieri

Sprintersko tekmo v prosti tehniki za svetovni pokal v Szklarski Porebi je dobila Švedinja Ida Ingemarsdotter pred Norvežanko Maiken Caspersen Falla in Američanko Kikkan Randall, do novih točk pa so prišle vse tri Slovenke. Vesna Fabjan je zasedla 8. mesto, Alenka Čebašek je z 12. mestom dosegla največji uspeh v svoji karieri, Katja Višnar pa je pristala na 28. mestu.


Vesna Fabjan [foto: Klemen Zibelnik]

V kvalifikacijah je bila Vesna Fabjan deseta z zaostankom 2,11 sekunde za najhitrejšo Nemko Denise Herrmann (3:16,46). Alenka Čebašek je dosegla 20. rezultat (+ 3,93), Katja Višnar pa 23. (+ 4,30). Fabjanova in Čebaškova sta tekli v prvi četrtfinalni skupini, se dobro borili, v cilj pa pritekli na tretjem in četrtem mestu. Do konca pete skupine sta morali čakat na potrditev, da sta napredovali v polfinale kot srečni poraženki. Višnarjeva je nastopila v peti četrtfinalni skupini in se na začetku dobro držala, na 1600 metrov dolgi progi pa je proti koncu popustila in zasedla šesto mesto.

V prvem polfinalu je Fabjanova na začetku tekla na drugem do tretjem mestu za Kikkan Randall in se dobro držala v zavetrju. Ko pa je Američanka pospešila, je Fabjanova zaostala in v cilj pritekla na četrtem mestu z zaostankom treh sekund za Randallovo. “Želela sem si priti v finale, čeprav mi je spet malo zmanjkalo. Bolezen mi še vedno povzroča težave in se nikakor ne morem znebiti kašlja. To mi jemlje ogromno energije. Rezultat med deset je izvrsten, škoda le zato, ker je bila zadnja tekma v sprintu v prosti tehniki. Treba bo delati na klasiki in še na njej narediti korak naprej. To bo najbolj pomembno odslej. Na Touru de Ski sem že dokazala, če se vse poklopi, da sem lahko v polfinalu tudi v klasiki. To je zdaj edini načrt in je treba razmišljati tako,” je po tekmi povedala Fabjanova, ki zaradi načetega zdravja ne bo nastopila na sobotni tekmi na10 km klasično.


Alenka Čebašek [foto: Klemen Zibelnik]

V drugem polfinalu se je Čebaškova srčno borila z močnimi tekmicami, proti koncu pa malo omagala. V cilj je pritekla kot šesta, z 12. mestom pa si pritekla izvrstno popotnico za svetovno prvenstvo do 23 let v Turčiji. “Vedela sem, da je zadnji sprint v tej zimi v prosti tehniki in s tem zadnja priložnost zame, da naredim korak več. Kaže, da sem dobro trenirala na Rogli in dobro opravila tudi generalko za svetovno prvenstvo v Turčiji. Napadla sem, kjer sem le lahko. Smuči so bile dobre in izkoristila sem vse, kar sem lahko,” je po uspehu kariere dejala Čebaškova, ki bo v Turčiji nastopila na vseh tekmah.


Rezultati: Svetovni pokal .: Szklarska Poreba :. Sprint (ž)
Izjava: Vesna Fabjan (.mp3)
Izjava: Alenka Čebašek (.mp3)


Leave a Comment