Vetrovna loterija v prid Bardalu

Skakalnica Granåsen v bližini norveškega mesta Trondheim ostaja zakleta za slovenske skakalce – že slovenska skakalna legenda Primož Peterka je imel z njo velike težave, letos pa se je kot nesrečna izkazala še za Petra Prevca.


Anders Bardal je dobil vetrovno loterijo, ki je marsikoga stala dobre uvrstitve. [Foto: FIS]

Organizatorje so prestrašile vremenske razmere, ki so probleme povzročale že med poskusno serijo, proti večeru pa naj bi se le poslabšale. Čeprav je vodstvo tekmovanja izpeljalo ekspresno prvo serijo brez kakršnihkoli premorov, je spremenljiv veter vseeno po svoje prikrojil marsikater rezultat. Zelo zgovoren je podatek, da je Nejc Dežman za skok 119,5 metra prejel skoraj šest točk pribitka za izravnavo vetra v hrbet, Dimitry Vassiliev, ki je nastopil tik pred njim, pa je zaradi vzgornika izgubil kar 8 točk. Kljub izravnavi je bil Rus uvrščen precej višje kot član kranjskega skakalnega kluba Triglav, kateremu se je uvrstitev med dobitnike točk izmuznila le za tri mesta. Izven trideseterice je obtičal tudi v kvalifikacijah odličen Tomaž Naglič (121,5 metra, 37. mesto), najbolj pa je slovenske skakalne navdušence zabolel ponesrečen skok Petra Prevca, ki ga je bržkone stal velikega kristalnega globusa. 21-letnik iz Dolenje vasi je sicer nastopil ob vetru v hrbet, a ta ni bil tako močan, da bi ga lahko stal nove odlične uvrstitve. Med letom je bil v zraku precej nemiren, pristanek pri 116,5 metra pa ga je postavil šele na 45. mesto.

Tako je bil po prvem skoku najvišje uvrščeni slovenski tekmovalec Jaka Hvala, kar bi glede na to, da točk v svetovnem pokalu ni osvojil že vse od preizkušnje v Zakopanah v sredini januarja, brez slabe vesti lahko označili za prijetno presenečenje. Daljava 131,5 metra ga je popeljala na 12., štiri mesta za njim pa je pristal še drugi slovenski finalist Jernej Damjan (129,5 metra). Velika večina prve deseterice v skupnem seštevku v prvem »polčasu« ni prikazala svojih najboljših predstav: s Severinom Freundom na 22. (126,5 metra) in Gregorjem Schlierenzauerjem na 17. mestu (130 metrov), sta bila najbližje vrhu le domačin Anders Bardal na 2. (136,5 metra), Noriaki Kasai (135,5 metra) na 4. in Kamil Stoch na 10. mestu (127 metrov). Na mesto vodilnega se je ob izdatni pomoči vzgonskega vetra povzdignil Čeh Roman Koudelka.


Jernej Damjan je z odličnim drugim poskusom napredoval za 10 mest. [Foto: GEPA]

Drugi del preizkušnje se je pričel ob mirnejših razmerah v zraku, a ob obilnem deževju. Glede na razmere je odlično nastopil naš prvi predstavnik v finalu Jernej Damjan, ki je prehitel praktično vse favorite razen Bardala, na žalost pa tudi reprezentančnega kolega Hvalo. Temu drugi skok ni uspel tako dobro kot prvi: deloma tudi na račun vetra v hrbet je pristal že pri 118,5 metra in tako zasedel končno 26. mesto. Medtem ko je Damjan pridobival mesto za mestom, so velika imena zadnje sezone le-ta izgubljala. Šele velika točkovna prednost iz prvega dela tekmovanja je pomagala zmagovalcu kvalifikacijske serije Reruhiju Shimizuju, da je le preskočil Ljubljančana. Nato so se zvrstili sami odlični nastopi veterana Kasaija (132,5 metra), Andreasa Koflerja (136,5 in 131,5 metra) in Bardala (131 metrov) – v tem vrstnem redu so si tudi podajali trenutno vodstvo. Kot zadnji je nastopil še Koudelka, ki je s skokom 125,5 metra in četrtim mestom dokazal, da odlična prva daljava le ni samo plod srečnega naklučja, zmago pa na navdušenje publike podaril Norvežanu Bardalu.

Kljub dobremu nastopu Hvale in Damjana, bo letošnja preizkušnja v Trondheimu skakalnim navdušencem ostala v spominu z grenkim priokusom. Prevc je s 132 točkami zaostanka za vodilnim v skupnem seštevku Stochom v nezavidljivem položaju, a v nepredvidljivem športu, kot so smučarski skoki, se lahko marsikaj obrne v trenutku: za kar je živ dokaz kar Peter sam. Ne boj, mesarsko klanje za veliki kristalni globus se nadaljuje z zadnjo tekmo svetovnega pokala pred velikim zaključkom v Planici in sicer na slovitem Holmenkollnu v norveški prestolnici, ki bo na sporedu v nedeljo.


Rezultati: Svetovni pokal .: Trondheim :. Uradni rezultati
Rezultati: Svetovni pokal .: Skupni seštevek


Leave a Comment