VIDEO: Domači orli poleteli na stopničke, zmaga Norvežanom

Pred 20.000 gledalci v dolini pod Poncami so slovenski orli na ekipni tekmi svetovnega pokala poleteli na 3. mesto, zmagali so tretjič zapored Norvežani.


Izjemna kolisa v Planici [foto: FB Planica Nordic]

Planiški skakalni praznik vedno svoj vrhunec doživi na sobotni ekipni tekmi in temu tudi tokrat ni bilo nič drugače. Pod Ponce se je ob novi krasni planiški kulisi zbralo 20.000 ljudi, ki so pozdravili 10 reprezentanc na zadnji ekipni tekmi letošnje sezone svetovnega pokala. Za Slovenijo je tekmo odlično odprl Domen Prevc z 237 metri in 206,7 točkami, kar je naše uvrščalo le za Norvežani na drugem mestu. V drugi seriji je Robert Kranjec z 239.5 metri postavil slovensko daljavo dneva, naši pa so prehiteli Norveško na prvem mestu.

V tretji skupini je Anže Semenič poletel 208 metrov in s šesto oceno skupine je naša ekipa padla za Norveško na drugo mesto. V zadnji skupini je Peter Prevc pristal pri 215 metrih, skupaj 748,2 točk pa je naše po prvi seriji popeljalo na 4. mesto za Norveško, ki je imela 818,2 točk, Poljsko, ki je imela 759,8 točk in Nemčijo s 749,2 točkami.

V finalni seriji je Domen še enkrat poletel odlično, 237.5 metrov in naši orli so bili znova na drugem mestu. Kranjec je kot naš drugi svoj zadnji polet v sezoni opravil z odliko, pristal pri 226 metrih, Slovenijo pa je obdržal na drugem mestu. V tretji skupini je Semenič poletel dlje kot v prvi seriji, 213 metrov, kar je bilo dovolj za prednost pred Nemci in Poljaki pred zadnjo skupino. “Super je stati na odru za zmagovalce pred domačo publiko. To je bila zelo razburljiva tekma in vesel sem, da nam je uspelo. Vesel sem stopničk, vesel sem tretjega mesta pred domačo publiko. Nemci imajo doma osem tekem, pa publika nikjer ni takšna, katera bi jim vlila dodatnih moči, kot jih nam. Po dobri borbi je takšno tretje mesto še bolj sladko,” je povedal Kranjec, medtem ko je Domen Prevc prvič stopil na oder za zmagovalce v Planici: “Drugače je stati na odru za zmagovalce doma, kot pa v tujini, saj je publika tukaj zares odlična. Prava atmosfera, uživam v tem.

V zadnji skupini je Kamil Stoch napadel z 244.5 metri, Richard Freitag pa z 234 metri, a izkušeni Peter je imel odgovor z 217 metri. V manjši drami so naši zbrali 1474,5 točk oz. točno štiri več od Poljakov in 8,4 točk manj od Nemcev, kar je torej pomenilo končno 3. mesto za Slovenijo. Nove zanesljive zmage so se veselili Norvežani s 1620,2 točkami. Naši so tako ponovili uspeh iz Vikersunda in tako drugič v tej sezoni stopili na oder za zmagovalce.

Za zmago je bilo dovolj šest odličnih poletov, moji danes niso bili na ravno najvišjem nivoju, a vseeno dovolj za novo zmago. Morda izgleda, da smo nepremagljivi, vendar temu ni tako, saj so nas nekaj tednov nazaj premagali Nemci, tako da se stvari hitro lahko obrnejo,” je po tekmi razmišljal Andreas Stjernen, član zmagovalne norveške ekipe.

V posebnem seštevku Planica7 tudi po petih serijah vodi Johann Andre Forfang, najboljši naš je na 11. mestu Kranjec. Jutri bo v Planici na sporedu še finalna tekma sezone z najboljšimi 30 tekmovalci v skupnem seštevku svetovnega pokala, ki so pripotovali v Planico. Med njimi so tudi Peter Prevc, Anže Semenič, Tilen Bartol in Jernej Damjan.


Rezultati: Svetovni pokal .: Planica


Leave a Comment