VIDEO: Kranjec do naslova svetovnega prvaka


Rune Velta, Robert Kranjec in Martin Koch [foto: GEPA]

V sončnem vremenu, a zopet spremenljivem vetru, so norveški prireditelji v Vikersundu vendarle uspeli izpeljati dve od treh napovedanih serij, v katerih smo videli drugi najdaljši skok vseh časov, kar dva popravka slovenskega državnega rekorda, dobili pa smo tudi novega svetovnega prvaka v poletih.


Robert Kranjec je bil presrečen [foto: GEPA]

Na veselje slovenskih navijačev je ta prestižni in zgodovinski naslov pripadel našemu najboljšemu skakalcu Robertu Kranjcu, ki je do zmage prišel z izjemnim poletom v finalni seriji dolgim kar 244 m. S tem je še drugič danes popravil državni rekord, v prvi seriji je njegov stari rekord (232 m) za tri metre popravil Jurij Tepeš. “Leteči Kranjec” je do zmage prišel s tretjega mesta, potem, ko njegovega odličnega dosežka ni uspelo preseči še zadnjima, ki sta čakala na vrhu letalnice. Drugi po prvem delu Avstrijec Martin Koch je sicer pristal nevarno blizu Kranjčeve daljave (243 m), vendar se je ob doskoku nagnil preveč v desno in padel. Na svoj nastop je čakal le še domačin Rune Velta, poletel odličnih 234,5 m, vendar ne dovolj odličnih, da bi Kranjcu odvzel naslov svetovnega prvaka. Več kot 10.000 norveških zastav ob skakalnici se je vseeno razveselilo njegovega drugega mesta.

Prvi polet mi ni najbolje uspel, kar je bila tudi posledica, da včeraj nisem skakal. Tudi skoki na treningu niso bili konstantni, enkrat dobri, drugič slabši. Drugi polet pa je bil zelo dober. Ob pristanku sploh nisem vedel, kako daleč sem skočil, to sem videl šele na zaslonu,” je takoj po zgodovinskem uspehu dejal slovenski junak ter se že osredotočil na nedeljsko ekipno tekmo. “Jutri bom le užival. Naša ekipa ne bo tako močna, kot je bila v Oberstdorfu, saj v ekipi manjka Peter Prevc.

Kranjčev odličen polet, ki mu je prinesel zmago

Jurij Tepeš je sicer z izboljšanim slovenskim rekordom prvo serijo končal na 11. mestu, v finalu mu ob slabših pogojih izjemnega poleta ni uspelo ponoviti. Pristal je pri 198 m in nazadoval le za mesto. Bil je 12. Tretji slovenski predstavnik Jure Šinkovec je v prvo skočil 215 m, v drugo pa 169,5 m, kar je bilo dovolj za končno 26. mesto.

Jurij Tepeš ob poletu 235,5 metra

Priča smo lahko bili tudi drugemu najdaljšemu poletu vseh časov Norvežana Andersa Fannemela. Ta je v prvi seriji ob močnem vzgornjiku pristal pri 244,5 m. Po prvi seriji je po večkratnem spreminjanju zaletnega mesta zasedal “šele” četrto mesto. V drugo je svoj polet občutno skrajšal, saj mu poslabšane vetrovne razmere mu niso dovolile dlje od 179,5 m. Prvi in tretji v skupnem seštevku v poletih Daiki Ito in Anders Bardal tekmovanja nista končala prav pri vrhu. Ito je v drugi seriji sicer izboljšal svojo uvrstitev in na koncu zasedel peto mesto, Bardal pa sedmo.

Vse oči pa so že uprte v jutrišnjo ekipno preizkušnjo, ki se bo začela ob 13:55.


Rezultati: Svetovni pokal .: Vikersund :. Uradni rezultati


Kranjec
Kranjec se je v zgodovino zapisal kot prvi slovenski prvak v poletih [foto: GEPA]

Leave a Comment