VIDEO: Skakalni ekipi na novinarski konferenci pred decembrskimi tekmami


Skakalci in skakalke na novinarski konferenci [foto: SZS]

V prostorih zlatega sponzorja Pivovarne Laško d.d. so se danes zbrali naši najboljši smučarji skakalci in skakalke. Medtem, ko so skakalci že opravili s štirimi tekmami svetovnega pokala v tej sezoni, skakalke prve preizkušnje čakajo ta konec tedna na Norveškem.

Naše tekmovalce in tekmovalke ter trenerje je na sproščeni novinarski konferenci spraševal glavni trener RK Celje Pivovarna Laško, Branko Tamše.

Izjave

Predsednik zbora in odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo, Ljubo Jasnič
Kot prvo seveda iskrene čestitke Jerneju Damjanu. Otrok Mosteca in SSK Ilirije, danes član SSK Sam Ihan, menjal je okolje, da bi zmagal; dolgoletna kariera je kronana še z eno zmago v SP; 44 pod vodstvom Gorana Janusa in 65 v skokih. Menjava okolja in pristop k treningu, primeren njegovi dolgoletni karieri, sta mu prinesli najvišjo zmagovalno stopničko; želim si, da bi bila še kakšna v tej sezoni, ne samo Damjana.

Nekateri so poročali, da je zmagal rezervist v reprezentanci; v piramidi vzgoje skakalcev in tekmovalcev (letos imamo registriranih tekmovalcev v vseh kategorijah 591), ki smo jo v mnogih letih dogradili do potankosti, ni rezervistov; so samo državni reprezentanti in tisti, ki vstopajo vanj; kdo kdaj vstopi in kdo kdaj nastopi, kdo kdaj izstopi pa zopet stopi v tekme pa je odločitev mnogih strokovnjakov, ki delajo s tekmovalci; samo njihova in samo njihova je odločitev; nobenih pritiskov s strani vodstva ali strokovnega sveta ni!

Za nami je šele druga tekma te dolge in naporne sezone; lahko smo primerjali pripravljenost in sposobnost tudi ostalih ekip; verjetno so mnogi tudi v drugih reprezentancah nezadovoljni s samim začetkom.

Delo, ki so ga fantje opravili od maja sem je bilo opravljeno v celoti; v vodstvu smo naredili vse, kar je bila naša odgovornost, da so lahko delo opravili s potrebno opremo in v miru.
Današnji opravljen razgovor z najodgovornejšim v ekipi je to potrdil; verjamem, da se bodo stvari kmalu postavile na svoje pravo mesto, treba je zaupati vase, v ekipo, treba je verjeti, da sodimo v sam vrh tekmovalcev v skokih in poletih na smučeh; ni čas za bremena na ramah.

Nekaj potovanj daleč na vzhod nas čaka, potem je prva velika postaja Novoletna skakalna turneja, za njo SP v poletih in letošnji vrh pred Planico – Zimske Olimpijske igre v daljni Koreji; mnogo tekmovanj in verjamem tudi veselja med nami!

Zato moja izjava, ki je požela cel kup ponižujočih in žaljivih izjav komentatorjev, ki si upajo pisati le pod psevdonimom; povabilo moje takim je, da pridejo v Podutik, nam povedo kar imajo, vsakega poslušamo, imamo namreč odkrit odnos do vseh, ki pošteno v srcih mislijo.

Namreč, ni najpomembnejše kaj reče LJ ampak je najpomembnejša odgovornost do slovenske javnosti, do vseh sponzorjev , ki nam omogočajo maksimalne pogoje, da lahko tekmujemo v konkurenci z najboljšimi! LJ ni tisti, ki kar sprejema odločitve čez noč, v tej hiši imamo organe, ki bedijo nad delom, ki delo analizirajo in predlagajo rešitve; sam, kot predsednik njihovo mnenje poslušam in predloge upoštevam; čez noč ali na silo se ne morejo delati rezultati, tudi odločitve čez noč, ki imajo dolgosežne posledice se ne sprejmejo ad hoc. Zato moramo reagirati tudi ob najmanjših odstopanjih od načrtovanega programa; v tem kontekstu je treba razumeti izjavo, ne pa v smislu, da reprezentanca nima podpore v svojem vodstvu; o tem smo razpravljali resno in analitično spomladi, po koncu sezone, sedaj je nova sezona, odločitve so znane in z dvignjeno glavo gremo v nove tekme.

Verjamem v A ekipi, vem, da je bilo opravljeno trdo delo; kolikor sam zaupam njim, naj sami zaupajo sebi in strokovnemu vodstvu, naj bodo ekipa v pravem pomenu besede, v dobrem in v slabem; dobro delo ne more nikdar propasti!

Sten Baloh, glavni trener ženske skakalne reprezentance
Danes smo na treningu popravili, kar nam ni uspelo do zdaj. Bili so le še detajli na materialu. S treningom sem zadovoljen. Čakamo jutrišnji polet, od petka naprej pa upam, da se vse, kar smo naredili do zdaj, potrdi tudi na tekmah. Je pa nekaj res – kot je rekel Ljubo, potrebno je nahrbtnik sneti z ramen in bo veliko, veliko lažje. Predvsem je potrebno zaupati samemu sebi in verjeti tistemu, kar si delal celo sezono. Tekma bo sama povedala in postavila imena. Vsa dekleta so pripravljena v redu, katera bo naboljša, pa bomo videli v petek.

Katja Požun
Zelo neradi govorimo o ciljih na glas. Poleti sem s treningi zaradi poškodbe začela malce prej in zato je bilo vse skupaj kar dolgo in nestrpno pričakujem prve tekme. V Lillehammerju so tri tekme, tri priložnosti. Komaj čakamo, da se odpravimo na tekme in bomo videli, kje smo. V tehniki smo v zadnjem obdobju naredili še dodatne malenkosti, ki so bile za postoriti. Zelo dobrodošel je bil sneg v Planici. Po dolgem času smo pred prvimi tekmami tako trenirali na snegu.

Nika Križnar
Kako sem pripravljena, bom videla na prvi tekmi. Pustimo se presenetiti. Trenirali smo v Planici, kjer smo pilil zadnje detajle. Prepustila se bom tekmi in bom videla, kako naprej.

Ema Klinec
Če bi pogledala na svetovno konkurenco, velike primerjave ni, ker nismo imeli treningov z njimi. A mislim, da je tekma tista, ki pokaže pravo sliko. Tudi sama se osredotočam nase in ne vem kje smo. Občutki so dobri, potrebno je na tem vztrajati naprej.

Špela Rogelj
Če ti odskok ne uspe, je odvisno od posameznika, kako odreagira. Večina skokov ni optimalnih. Rešiš, kar se rešiti da.

Goran Janus, glavni trener moške skakalne reprezentance
Že po prvi sezoni, ko sem bil glavni trener, so rekli, da je to maksimum, pa sem rekel da ne in to se ponavlja iz leta v leto. Uspeha Jerneja sem neizmerno vesel. Osebno nikoli nisem zelo nervozen na trenerski tribuni. Zanimalo me je le, da bo točen pri odskoku, ostalo gre. Ni lahko, a to je življenje.

Za mene je bila odločitev o uvrstitvi Jerneja zelo lahka. Že prej je tudi sam vedel, da je eno mesto za Kuusamo odprto, ima tudi vizo za Nižni Tagil. V času Wisle so trenirali doma, Igor Medved je imel glavno besedo pri tem, kdo bo šel na Finsko. Vesel sem, da je Jernej to zelo lepo izkoristil, na najlepši način na pravem mestu ob pravem času.

Po zimski sezoni, ko imaš poletje pred sabo in s tem praktično dve sezoni, je težko vse načrtovati. Vsaka sezona, ko se v Planici vse konča, se konec aprila začne na novo. Kar v tem času uspeš narediti, se pozna celo zimo. Izkušnje imamo, imam odlične sodelavce, za kar je zaslužno vodstvo SZS. V sedmih letih mi stojijo ob strani, nikoli nismo imeli težav. To je potrebno spoštovati. Vsi si želimo najboljše zime. Cilje imamo konkretne, ne na pol. Tega se je potrebno držati. A težko je, konkurenca me je kar malo presenetila. Vsi skačejo zelo dobro, brez napak. Moramo vedeti, da smo šele konec novembra in da je daleč do Planice, ko se vse konča. Izredno dolga in naporna sezona, veliko stvari se bo dogajalo, vrstni red se bo spreminjal. Potrebno bo biti miren in potrpežljiv, kakršen sem in tako v tem lahko obstaneš. Na fante sem zelo ponosen in jih zelo cenim. V vsem tem času so tudi poskrbeli, da sem ostal brez las.

Leave a Comment