VIDEO: V Planici lov na 400 metrov!

Tokrat seveda ne po zraku, pač pa po velikanki navzgor. Najtežji tek na 400 metrov bo Planica gostila 22. septembra, od 13:30 dalje.

Gre pravzaprav za skupinski šprint na 400 metrov, po letalnici navzgor, vse od dna pa do vrha zaletišča. Da gre za ekstremno obliko teka priča že podatek o naklonih tovrstnih “prog”, ki se postavijo pokonci tudi preko 70%. Na trasi praviloma tudi ni ravnin, kjer bi tekači lažje zadihali, vzpenjanje pa otežuje tudi podlaga na doskočišču, ki je v Planici sicer prepredena z vodoravnimi hlodi, vmes pa strmino pokriva mreža, na kateri tekaški copati radi zdrsnejo. Zato ni čudno, da se tekmovalci velikokrat vzpenjajo kar po vseh štirih, vse skupaj pa na trenutke spominja bolj na tekmo v hitrostnem plezanju, kot na tek.


Kdo bo najhitrejši na vrhu planiške velikanke [foto: Erwin Polanc / Red Bull]

Na tekmovanje se sicer lahko prijavi vsakdo, ki je starejši od 16 let, posamezno ali v ekipi štirih za štafeto, vsi pa se bodo morali najprej pomeriti v kvalifikacijah, po 250 metrov dolgem doskočišču, do samega roba odskočne mize. Le najboljši se bodo nato pomerili za zmago v velikem finalu, do vrha velikanke, vsi ki bodo izpadli v kvalifikacijah pa bodo lahko do tja tekli v finalu poražencev. Vsaj za kljukico, če že za zmago ne bo šlo.

Potek tekmovanja:
Najprej bodo na vrsti kvalifikacije, kjer bodo tekmovalci tekli do mize – razdalja 250 m (tj. do konca naleta za skakalce). Iz vsake skupine se bo v finale neposredno uvrstilo 5 najboljših tekačev, 25 dodatnih finalistov pa bo napredovalo po času kvalifikacijskega teka. V kolikor bo kvalifikacijskih skupin manj, se bo pet dodatnih finalistov za vsako skupino manj izbralo po času kvalifikacijskega teka.

Finala srečnih poražencev se lahko udeležijo vsi tekači, ki se niso uspeli kvalificirati, a vseeno želijo preveriti svoje sposobnosti na celotni dolžini proge Red Bull 400, čisto do vrha Planiške skakalnice.

Najboljši v vseh kategorijah si bodo razdelili denarne nagrade v skupni vrednosti 9.200€, podjetje Salomon pa bo izbralo še svojega junaka, po malce drugačnem kriteriju. Ne bodo namreč iskali najhitrejšega, pač pa tistega, ki bo na vrh velikanke v konkurenci prišel najbolj spočit. Kdo je to bo določil zdravnik, ki bo vsem v cilju izmeril količino laktata v krvi. Tistega ali tisto z najmanjšo vrednostjo bodo nagradili z novimi tekaškimi copati, hlačami, majico in jakno.

Red Bull 400 je pred slabim mesecem gostoval tudi v avstrijskem Kulmu, kjer je slovenski gorski tekač Matjaž Mikloša tekmo končal na drugem mestu, med dekleti pa je bila naša predstavnica Jasmina Klančnik trinajsta. V Planici se tako vsekakor lahko nadejamo odlične predstave in dobrih tekov. O planiški velikanki in njenih pasteh je v najavnem videu (klik na video spodaj) spregovoril tudi svetovni prvak v smučarskih poletih, Robert Kranjec, ki se je nameraval na tekmi preizkusiti, a bo zaradi skakalnih obveznosti izziv preložil na naslednje leto.

Program

od 13:30 Zbor, podelitev štartnih številk, ogrevanje
15:00 Kvalifikacije moški (200 udeležencev)
16:30 Finale 4x100m ženska štafeta (10 štafet)
16:45 Finale 4x100m moška štafeta (15 štafet)
17:00 Finale poražencev
17:20 Ženski finale (100 udeleženk)
17:40 Moški finale
18:30 Podelitev nagrad najboljšim
19:00 Zabava pod velikanko

Leave a Comment