Virtualni skoki za vse navijače

Pomemben korak v spletni povezljivosti in digitalizaciji našega vsakdanjega življenja se je začel z entuziastom, ki se je želel zabavati. Ustanovitelj projekta Oculus Rift, Palmer Lucky, je prototip naprave izdelal, ko je bil star 19 let, v želji po edinstvenem doživetju virtualne resničnosti pri igranju videoiger. Gre za tehnološko napredna očala, ki na videz spominjajo na smučarska očala. V letu 2012 je bil Oculus Rift uspešno lansiral na Kickstarterju, kjer je z lahkoto dosegel status najuspešnejšega projekta na tej platformi. Med splošno javnostjo pa je verjetno največ pozornosti požel februarja letos, ko ga je za 2 milijardi dolarjev odkupil Facebook, in kmalu po tem ustanovil svoj studio za filme virtualne realnosti, ki platformo razvija dalje. Čeprav je bila naprava sprva namenjena predvsem uporabi v okolju video iger, ji danes napovedujejo široko aplikativnost. Gre za trenutno vodilno napravo na področju virtualne resničnosti, ki je postala celo njen sinonim, zato ne čudi dejstvo, da je v zadnjih mesecih dobila vse več posnemovalcev. Zaenkrat ji uspeva, da svojo nalogo – ustvarjati takšne virtualne izkušnje, ki bi bile kar najbolj povezane z resničnostjo – opravlja najbolje.


Sedaj lahko vsakdo skoči [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Prvič v Sloveniji

Izjemno zanimivo aplikacijo uporabe Oculus Rifta je letos v javnosti lansirala Zavarovalnica Triglav. Gre za edinstveno izkušnjo smučarskih skokov s pomočjo virtualnih 3D očal. Sliši se neverjetno, kar sama izkušnja tudi je, saj gre za prvi primer simulacije skokov v virtualni resničnosti v Sloveniji. Platformo so tri mesece razvijali strokovnjaki iz podjetij ArtRebel 9 in Pristop, ki so se še posebej potrudili pri fiziki skoka in izkušnji (uporabnik se mora spustiti po naletu, odskočiti z odskočne mize, skočiti v doskok in doživeti sprejem v izteku). Celovita izkušnja tako obsega vizualni del, ki ga nudi najnovejša različica naprave Oculus Rift, gibanje, ki natančno posnema gibanje skakalca, in 3D prostorski zvok prek slušalk. Da izkušnja poteka tekoče in pristno, pa skrbijo najzmogljivejši računalniki na trgu.

Izkušnjo rekordnega poleta z Oculus Riftom bo Zavarovalnica Triglav kot dolgoletni partner Smučarske zveze Slovenije omogočila ljubiteljem smučarskih skokov v Planici in v BTC Cityju. Vse, kar potrebujete za rekorden skok, je naglavni zaslon Oculus Rift. Izkušnja z virtualnimi 3D očali je trenutno daleč najboljši približek dejanskemu skoku na legendarnem prizorišču v dolini pod Poncami, kjer skakalci zaključijo tekmovalno sezono. Virtualno prizorišče pa je tudi izvrsten hommage družinam Gorišek – konstruktorjem tega legendarnega prizorišča.

V četrtek je bilo to edinstveno doživetje na voljo predstavnikom medijev v uradnem novinarskem središču v Kranjski Gori, dan kasneje se bodo lahko na virtualni letalnici v Planici pomerili tekmovalci v skakalni vasi. V soboto in nedeljo, 21. in 22. marca, pa bodo nov svetovni rekord v smučarskih skokih lovili obiskovalci v nakupovalnem središču Citypark v Ljubljani.

Nad virtualnimi poleti navdušeni tudi slovenski orli

Razvijalci so se namreč želeli kar najbolj približati izkušnji smučarskega skakalca in jo postaviti v dolino pod Poncami. To jim je po besedah slovenskih orlov tudi uspelo. Izkušnjo so preizkusili slovenski skakalci, svetovni prvaki – Peter Prevc, Jurij Tepeš in Franci Petek, ki so nad poleti navdušeni. Prevc, dvakratni dobitnik olimpijske kolajne z iger v Sočiju 2014 in zmagovalec lanske zadnje tekme sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici, je ob preizkusu 3D virtualne izkušnje smučarskih poletov dejal: ″Zelo sem vesel, da se je končno naredil en velik korak naprej. Zdi se mi fino, da bi to poskusilo čim več ljudi, saj gre za enega najboljših načinov, da se pobližje spogledaš s Planiško letalnico.″ Dalj časa je na takšno izkušnjo čakal tudi Tepeš, zmagovalec sklepne tekme svetovnega pokala v Planici 2013, ki je bil nad svojim virtualnim skokom navdušen, saj je ta po njegovih besedah ″veliko bolj realen od vsega, kar že obstaja″. Tudi Petka, svetovnega prvaka iz doline Val di Fiemme leta 1991, je najbolj navdušila pristnost občutkov, ki jih daje platforma: ″Zelo zanimiva izkušnja, ki ti resnično da občutek hitrosti. Idealno tudi za zabavo.″ Naprava ravno v pravi meri zmede ravnotežni sistem osebe, ki jo uporablja, saj pošilja dvomljive signale telesu, ki se ne giblje, in možganom, ki so prepričani, da uporabnik opravlja različne naloge v virtualni resničnosti. Med virtualnimi poleti tako nekaterim pogled v globino požene kri po celem telesu, med skoki zajemajo sapo in so prepričani, da skoke tudi dejansko izvajajo. Izkušnja torej, ki precej spominja na znanstvenofantastične filme.

Triglav je Planica in Planica je Triglav

V Zavarovalnici Triglav že 115 let skrbijo za varnejšo prihodnost generacij zavarovancev, več kot 45 let pa so sestavni del zgodbe o Planici. To jim omogoča izjemno prepoznavnost, tako doma kot tudi širše. Podobno je tudi aplikacija logotipa Zavarovalnice Triglav v izteku na snegu postala sestavni del zimske kulise v dolini pod Poncami.

Največja slovenska zavarovalnica je že od nekdaj povezana z vrhunskim športom in več kot desetletje aktiven partner Smučarske zveze Slovenije, s katero uspešno in plodno sodeluje: kot zlati pokrovitelj nordijskih disciplin in sponzor biatlonske reprezentance. Poletom v Planici je zvesta že 46 let (od leta 1969) in predstavlja nepogrešljiv del vseslovenskega praznika v dolini pod Poncami, v letu 2015 pa je tudi zlati sponzor Planice.

Že več kot 30 let skrbi za druženje športnih zanesenjakov vseh generacij in tudi letos ostaja zvesta tradiciji pod sloganom Triglav generacije v Planici. Dan otrok v Planici je vsako leto nekaj posebnega, navdušenje mladih pa bržkone edinstveno doživetje za marsikoga. Kot ponosni gostitelj Triglav generacij v Planici bo Zavarovalnica Triglav tudi letos v dolino pod Poncami z več kot 60 avtobusi pripeljala več kot 3000 otrok iz vse Slovenije. V vseh teh več kot 30 letih pa ocenjujejo, da so v Planico peljali že okrog 80.000 ljudi. Želijo, da se otrokom iz vseh socialnih okolij omogoči ogled planiškega spektakla. Z dogodkom pa mladino tudi ozaveščajo, navdušujejo za šport in zdrav način življenja, jo učijo in spodbujajo, da se druži med seboj in spoznava.

Planica, Planica, snežena kraljica …

Pravijo, da naj bi vsak Slovenec vsaj enkrat osvojil Triglav, obiskal globine Postojnske jame in doživel polete v Planici, ki velja za zibelko smučarskih skokov. Letos s prenovljeno velikanko legendarnih bratov Gorišek, ki sta se je več kot odlično lotila Janez Gorišek in njegov sin Sebastjan, obljublja rekordne polete, tudi do 254 m daleč. Dolina pod Poncami je tudi sicer sinonim za najdaljše polete orlov, zato si brez nje ni mogoče zamisliti sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih. Planica je kar šestkrat gostila Svetovno prvenstvo v smučarskih poletih in bila lastnica svetovnega rekorda v različnih obdobjih, najdlje od marca 1985 do februarja 2011. Tudi letos bodo v Planici ob največjem slovenskem športnem prazniku, med 19. in 22. marcem, tekmovalno sezono zaključili najboljši smučarski skakalci sveta, v dolini skakalnic pa se bo ponovno zbrala množica športnih navdušencev.

Leave a Comment