Visoke temperature pregnale pležuh izpod Pohorja

Tekmovanje Red Bull Pležuh 4 Cross bi se moralo zgoditi ta vikend, 3. marca, a mu vreme letos že drugič ni naklonjeno. Visoke temperature so uničile snežno podlago in s tem možnost pravičnih pogojev za vse tekmovalce, zato so se organizatorji dirko odločili dokončno odpovedati.


Utrinek lanskoletne prireditve [foto: Samo Vidic]

Potem, ko je bilo tekmovanje januarja prestavljeno zaradi pomanjkanja snega, je za nov datum še pred kratkim kazalo zelo dobro, a narava tudi tokrat ni prizanesla ljubiteljem tradicionalnih sankaških naprav, saj je toplo vreme v preteklem tednu iz snežne podlage v spodnjem delu Mariborskega Pohorja ustvarilo snežno brozgo, neprimerno za vožnjo s pležuhom. Ta sankalna naprava ima namreč le eno nogo, s kratko smučko, ki se v mehkem snegu pogrezna dovolj globoko, da stvar ne gre več naprej, tudi če gre za konkretno strmino. Že na lanskem tekmovanju se je pokazalo, da je močno ojužen sneg lahko nepravičen, saj je nemogoče pripraviti progo, ki bi vsem nudila vsaj kolikor toliko enake pogoje. Poleg tega, bi ob trenutnem stanju pležuhi na ovinkih verjetno kmalu rili po blatu, zato je odpoved tekmovanja neizogibna.

Prvi Red Bullov 4 kros s pležuhi se je sicer zgodil lani, ko je na Snežnem stadionu po ogorčenih in atraktivnih bojih zmagal Tomaž Magerl iz Janževe Gore pri Selnici ob Dravi. Fant prihaja iz krajev, kjer se je pležuh rodil, a letos naslova žal ne bo mogel braniti.

Kot kaže pa se že naslednji teden vsaj v hribe spet vrača zima, ki bo poskrbela, da bo dovolj snega ostalo na Krvavcu. Tam se namreč pripravlja še eno super tekmovanje ki potrebuje sneg – Red Bull Home Run. Divji skupinski spust smučarjev in deskarjev bo Krvavec gostil 24. marca, več o tem pa vam v videu spodaj pove najboljši slovenski smučar krosist Filip Flisar.

Leave a Comment