Vogtova svetovna prvakinja, Slovenke zadržane

Naslovu olimpijske prvakinje lahko nemška smučarska skakalka Carina Vogt doda še naslov svetovne prvakinje. Na nordijskem svetovnem prvenstvu v Falunu je zmagala pred Japonko Yuki Ito in Avstrijko Danielo Iraschko Stolz. Slovenke niso bile med tistimi, ki bi lahko posegle po najvišjih mestih, z najvidnejšo uvrstitvijo se lahko pohvali Špela Rogelj, ki je edino posamično tekmo za dekleta na tem svetovnem prvenstvu zaključila med najboljšo deseterico.


Carina Vogt je v drugi seriji premagala tudi najboljšo v svetovnem pokalu Iraschko Stolzevo [foto: Falun 2015/facebook]

Najbolje sta skakalni del nordijskega svetovnega prvenstva odprli že omenjeni Iraschko Stolzeva in Vogtova, ki sta v prvi seriji s skokoma 92,5 in 91,5 metrov zasedli prvo oziroma drugo mesto. Na tretjem je bila Kanadčanka Taylor Henrich z 90,5 metri.

Avstrijka, ki je v Falun kot vodilna skakalka v svetovnem pokalu prispela kot favoritka za zlato medaljo, je v finalni seriji nekoliko popustila (89 m) in zapravila slabe štiri točke prednosti iz prvega dela pred Vogtovo, ki je v finalu napadla z 92 metri. Iraschko Stolzeva je na koncu zaostala tudi za Japonko Yuki Ito, ki je v finalu skupaj z rojakinjo Saro Takanashi skočila najdlje, pristala je pri 93 metrih. Yukijeva je sicer dobro pripravljenost pokazala že v poskusni seriji s 94 metri, dan prej pa je v kvalifikacijah skočila še meter dlje in postala lastnica novega ženskega rekorda na tej skakalnici.

Naslov svetovne prvakinje je branila Sarah Hendrickson, ki je letos ostala brez medalje, zasedla je šesto mesto. Rekorderka s petimi zmagami v svetovnem pokalu Takanashijeva pa je bila četrta.

Slovenkam ni šlo vse po željah

Najboljša slovenska skakalka v svetovnem pokalu Špela Rogelj je z neidealnimi skoki (87 m; 88,5 m) tekmovanje zaključila (le) na desetem mestu, čeprav je bila še po prvi seriji v igri za oder za zmagovalce, saj za tretjeuvrščeno Henrichovo ni veliko zaostala. S končnim 13. mestom se je morala zadovoljiti Maja Vtič (87,5 m; 88,5 m), Katja Požun  (83 m; 82 m) je zasedla 24., Eva Logar (82 m; 82 m) pa 26. mesto. Zadnji dve sta z nastopi na Švedskem že zaključili, Rogljeva in Vtičeva pa bosta nastopili še na nedeljski mešani ekipni tekmi, kjer bosta v vsaki ekipi po dve skakalki in dva skakalca. Še prej bo v soboto najprej na vrsti prva moška posamična preizkušnja.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Falun


Leave a Comment