Vonnova poražena, slavje Gutove

Superveleslalomsko preizkušnjo svetovnega pokala je v nemškem Garmisch-Partenkirchnu dobila Švicarka Lara Gut. Razmere za nastop so bile danes zelo zahtevne, saj so se temperature dvignile visoko nad ničlo, slaba vidljivost pa je še dodatno otežila spremljanje vseh malih grb na progi. Drugo mesto je s 15 stotinkami zaostanka osvojila domačinka Viktoria Rebensburg, ki tako postaja vse boljša tudi v hitrih disciplinah. Na najnižjo stopničko zmagovalnega odra pa je tokrat stopila Američanka Lindsey Vonn, s čimer je bila po dolgem času poražena na tekmah v hitrih disciplinah.

Zelo dobro je nastopila Ilka Štuhec, ki je izkoristila tudi postavitev lastnega trenerja Aleša Brezavščka, saj je končala na 13. mestu. Druga slovenska predstavnica Vanja Brodnik se je uvrstila na 40. mesto.

13. mesto Ilke je lep rezultat. Delno je odpeljala dobro, predvsem spodnji del. Na vrhu ji ni povsem uspelo. Spodaj je bilo dobro, zgoraj ne. Čakamo, kdaj bo sestavila oba konca proge. Vedno ima enega dobrega, drugega ne. Manjka ji še malo agresivnosti, premalo aktivno se odpelje. S kilometri bo tudi to dobila. Ne bi dejal, da sem ji s postavitvijo olajšal vožnjo. Postavil sem po mojem mnenju takšno postavitev, kakor naj bi izgledal superveleslalom, da ni na pol smuk, temveč je to hiter veleslalom. Švicarji in Nemci so bili zadovoljni, Avstrijci tudi, Američani pa mislim, da nekoliko manj. Trener mi je sicer čestital za postavitev. Naše tekmovalke še niso tako daleč, da bi šli v nianse, da bi bilo našim v pomoč. Bilo je bolj tehnično, kar jim bolj paše kot dirkaško. Zankrat se morajo boriti na vseh progah. Celo tekmovanje je grozilo, da bo deževalo. Tudi napoved je bila, da naj bi ob 12.00 pričelo deževati. Na koncu je samo grozilo, na koncu je za zadnji dve tekmovalci celo sijalo sonce. Trenutno je celo 14 stopinj Celzija. Ponoči je bilo zelo toplo, tako da sneg ni pomrznil. Potrudil sem se, da sem progo postavil čim bolj po smukaški, saj je bilo tam utrjeno, očiščeno in preparirano. Čisto stoodstotno pa se nisem mogel držati. Nekaj ovinkov izven proge je popustilo. Na koncu je bilo težko. Teren je tehnično zahteven, proge se je predrla. Tudi z vožnjo Vanje sem do polovico proge zadovoljen, je bila še vedno med 20. Druga polovica pa je bila že zelo težko priti skozi, da se pa še borit za hitrost, pa je bila zelo težka,″ je po tekmi razmišljal trener Aleš Brezavšek.


Lara Gut [foto: GEPA]

Tekme svetovnega pokala se bodo nadaljevala v švicarskem Crans Montani, kjer bo v soboto na sporedu smuk, v nedeljo alpska kombinacija in v ponedeljek slalom, ki bo nadomestil odpadlega iz Maribora.


Rezultati: Svetovni pokal .: Ga – Pa :. Superveleslalom (m)
Izjava: Jože Berčič (.mp3)


Leave a Comment