Vonnova preprečila slovenski praznik v Mariboru

Na progi Pohorje 2 se je v Mariboru danes začelo tekmovanje za Zlato Lisico. Prva vožnja se je za slovenske privržence Tine Maze iztekla odlično, saj je Črnjanka vodila. Tina je dokaj enostavno progo, z velikimi razmaki med vratci, odpeljala odlično in ves čas proge pridobivala na času. V cilj je prišla z najboljšim časom in prehitela do tedaj vodilno Avstrijko Kathrin Zettel. Takoj za njo je nastopila druga smučarka sezone Maria Hoefl-Riesch. Nemka je s 57 stotinkami zaostanka prišla na tretje mesto in tam ostala vse do nastopa Lindsey Vonn, ki je s startno številko 14 za Zettlovo zaostala le stotinko. Američanka je bila v zgornjem in srednjem delu proge najhitrejša, a v spodnjem v primerjavi z našo smučarko izgubila precej časa. “Poskušala sem ostati zbrana. Takšne podpore tu še nisem imela, slišati ljudi od starta do cilja je krasno in nekaj novega, zato sem morala biti še bolj skoncentrirana. Upam, da bom še enkrat zmagala, toda treba bo ostati zbran do konca. Pol dela je že narejenega, proga pa je v dobrem stanju,” je po polovici tekme razmišljala Tina.


Tina Maze je bila vesela drugega mesta [foto: GEPA]

V finalu le še Ana Drev

Naslednja Slovenka na startu je bila Ana Drev, ki je nosila številko 22. Ana, ki je v tej sezoni zbrala že kar nekaj veleslalomskih točk, je v prvo nastopila dobro, a ne brez majhnih napak, ki so jo stale nekaj časa. Ob koncu nastopa je z 2,08 sekunde zaostanka za vodilno zasedla 18. mesto. Še pred koncem prvega teka, ko še ni bilo znano ali bo nastopila v drugo, je dejala: “Sigurno me čaka še nekaj trepetanja. Dve sekundi je kar velik zaostanek za tako lahko progo. Pripravljena je super, je nekaj majhnih lukenj, ki pa me niso motile. Postavljena je relativno naravnost, kar pripomore k temu, da se niso naredile večje luknje. V zgornjem delu nisem ujela pravega ritma, tudi spodaj ni bilo najbolje. V finalni vožnji preostane samo popoln napad.” Po koncu prvega teka je zasedla 27. mesto.

Tina Robnik, ki je nosila startno številko 41, je danes petič nastopila na svetovnem pokalu. 4,21 sekunde zaostanka jo je popeljalo na 50. mesto. “Lahko rečem, da z vožnji nisem ravno zadovoljna. Je bila taka, kot na treningih, nisem v najboljši formi. Dala sem vse od sebe, upam pa, da bo drugič boljše. Proga je dobro zdržala, bilo je nekaj rahlih smučin, tako da nisem imela težav zaradi podlage,” je razmišljala Tina Robnik. S številko 54 se je po pohorskem terenu spustila Ilka Štuhec, ki je večino proge presmučala solidno, proti koncu pa je zapela za vratca in odstopila. Takoj za njo smo videli Katarino Lavtar. Študentka Fakultete za gradbeništvo in geodezijo se je s progo dobro spopadla, a bila s 3,37 sekunde zaostanka prepočasna za uvrstitev v drugo vožnjo, saj je bila na koncu 44. Zadnja Slovenka na startu je bila Ana Bucik, ki je nastopila 65. po vrsti. Tudi Ana se je na pot podala odločno, a z nekaj napakami prišla na končno 48. mesto. Njen zaostanek je znašal 4,08 sekunde.


Napaka na drugi progi je Tini preprečila slavje v Mariboru [foto: GEPA]

Druga vožnja je bila tudi po zaslugi ogromnega števila navijačev prav tako zanimiva. Množica je postala glasnejša že pri četrtem nastopu, ki je pripadal Drevovi. Ana je spodbudo očitno izkoristila zelo dobro, saj je z vožnjo opravila izjemno. Skozi dve tretjini proge je držala prednost iz prvega teka, v spodnjem delu pa še nekoliko stopila na plin in prevzela vodstvo s 44 stotinkami prednosti. Po nastopu in 22. mestu je menil: “V prvi vožnji sem uživala. Proga je bila lahka, ravno tako postavitev. Odlično je smučati pred domačimi navijači, ki jih slišiš od štarta do cilja. V prvo sem se zavedala, kje sem izgubljala. Največ časa sem izgubila spodaj, kjer sem naredila eno napako. V finalni vožnji mi ni preostalo drugega kot popoln napad. Z nastopom sem zadovoljna. Druga proga je bila še lažja kot prva, saj jo je postavil ameriški trener. S svojo tehniko sem se ji poskusila prilagoditi, kar mi je uspelo. Današnji rezultat je dobra popotnica za svetovno prvenstvo v Schladmingu, kjer ciljam na deseterico.

Tina za las ob zmago

Veliko finale je poskrbelo za razburljiv razplet. Pred nastopom trojice najboljših je prvo mesto zasedala Avstrijka Anna Fenninger. Vonnova je nato nastopila zelo dobro, čeprav ne brez napak in v spodnjem delu izkoristila odprto postavitev vrat svojega trenerja. V cilj je prišla s 57 stotinkami prednosti in prevzela vodstvo. Zettlova je nato nastopila precej slabše in prišla šele na peto mesto, na kar je sledil nastop Tine. Ljubljenka občinstva je začela brezkompromisno in imela v mislih le zmago, žal pa se ji je kmalu po začetku pripetila napaka, zaradi katere je izgubila kar nekaj časa. Potem je sledil lov za Američanko in odlično smučanje naše tekmovalke, ki pa tokrat ni bilo dovolj hitro za zmago. Tina je v cilj prišla le z osmimi stotinkami zaostanka in tako osvojila drugo mesto.


Jutranje vzdušje v Mariboru [foto: GEPA]

S tem izjemnim rezultatom je Tina dobila novih 80 točk svetovnega pokala in si tako že priborila mali kristalni globus za veleslalom. Po nastopu je v ciljni areni spregovorila z naslednjimi besedami: “Borila sem se, zgoraj pa naredila tisto napako. Drugo mesto je vseeno super, vesela sem, da sem prišla dol v tem vzdušju, smučati ob tem je čisto nekaj drugega. Sezona je izjemna, vesela sem malega kristalnega globusa, a za emocije bo čas spomladi. Jutri je nov dan. Vsako tekmo grem na zmago, enkrat si sposoben več, drugič manj.”

Vonnova se je opravičila

Z zmago je bila Vonnova, ki se vrača po poškodbi, razumljivo zadovoljna. “Opravičujem se vsem slovenskim navijačem, da sem Tini preprečila zmago. Za menoj je težka sezona, zaradi česar sem vesela današnje zmage. Na prvi progi nisem nastopila dobro, v drugo pa je bilo dobro. V zadnjem obdobju sem imela dober trening. Zmaga mi pomeni veliko, saj sem imela letos veliko težav. Dokazala sem, da sem znova močna in konkurenčna. Na nedeljskem slalomu bom nastopila, a podobne uvrstitve ne pričakujem,” se je razgovorila današnja zmagovalka.


Rezultati: Svetovni pokal .: Maribor :. Veleslalom (ž)


Leave a Comment