Vtisi ekipe skakalcev po tekmah poletne velike nagrade


Robert Kranjec [foto: GEPA]

Poletna velika nagrada v smučarskih skokih se je včeraj končala, danes pa se je novinarjem že predstavila šesterica naših skakalcev, ki so tekmovali od 17. julija naprej. Ekipno je Slovenija končala na petem mestu, kar je zagotovo lepa popotnica za zimo. Jurij Tepeš in Jure Šinkovec sta v Kazahstanu osvojila prvo oziroma drugo mesto, v končni razvrstitvi pa je bil od naših fantov najboljši Robert Kranjec. “Veseli smo, da so se vsi nepoškodovani vrnili iz te poletne turneje. Bili so uspešni, tako da smo zadovoljni, čaka jih zimski del, kjer upamo na še boljše rezultate, je v uvodu dejala v.d. direktorica SZS Barbara Kürner Čad.

Glavni trener moške ekipe Goran Janus je poletno sezono ocenil z naslednjimi besedami: “Lahko rečem, da moramo biti zadovoljni s tole poletno sezono, ki je bila zelo dolga. Začela se je sredi julija in trajala vse do včeraj. V tem času se je zamenjalo dvanajst fantov, kar je velika številka. Za zadnji del se nismo posebej pripravljali, možnost pa smo dali tudi ostalim. Turneja je bila uspešna, ekipno smo bili peti, dosegli zmago, ter zabeležili dvanajst uvrstitev med deseterico, kar je zelo lepa številka. V soboto nas čaka državno prvenstvo, v nedeljo odpotujemo v Zakopane na priprave, in potem še na ene v Innsbruck.

Sem zadovoljen s tem poletjem. V bistvu nisem imel nobenih večjih nihanj, saj so bili skoraj vsi skoki na zelo visokem nivoju. Na začetku sem na tekmah pokazal zelo dobre skoke, včeraj pa sem imel pač smolo, naredil napako in imel slabe pogoje, tako da se je izšlo, kot se je. Glede na to, da sem izpustil štiri tekme, je to, da sem končal enajsti zadovoljivo, sigurno pa je bil cilj biti med deset. Poletje je zato, da vidiš kako si pripravljen in da vidiš kaj je še storiti do zime. Še dober mesec je poletnega dela, nekaj bomo naredili še na kondiciji, kar se tiče tehnike pa sproti,” je svoje nastope ocenil Kranjec, ki je bil naš najboljši v letošnji poletni sezoni.

Jurij Tepeš se zaveda svojih pomanjkljivosti: “Čez celo poletno sezono sem imel kar nekaj nihanj, predvsem na začetku in na koncu sem skakal slabše, bolje pa na sredini. Z dobrimi občutki, ki sem jih imel mesec in pol nazaj mislim, da se da dobro stopiti v zimo. Dobro smo trenirali in poskušamo biti čim bolj sproščeni.

Jure Šinkovec pa še vedno ne more pozabiti tekme v Kazahstanu: “Drugo mesto v Almatyju je neprecenljivo, bilo je zelo lepo. Jurij je bil tisto tekmo premočen, a je vsaj iz moje države, tako da se s tem nisem obremenjeval. Z Japonsko sem bil razočaran. Sami skoki so bili konstantni, a na tekmi sem pogorel. V Kazahstanu sem sestavil prave skoke in to se je pokazalo na uvrstitvi.

Sam začetek ni bil najboljši, potem pa sem prišel v določeno formo, skakal vse bolje in bolje. Na zadnjih dveh tekmah nisem bil najboljši, a mislim, da sem v dobri formi in upam da bom do prvih tekam svetovnega pokala tisti pravi,” si boljši rezultatov nadeja Dejan Judež, podobnega mnenja je bil tudi Peter Prevc: “S treningi sem zadovoljen, s tekmami pa niti ne. Nisem pokazal tistega kar sem sposoben, a se ne bom smilil sam sebi. Delal bom naprej, da popravim stvari.

Jernej Damjan pa je nastopil le na zadnjih dveh tekmah, zato neke realne ocene letošnjih nastopov ni uspel podati: “Moji vtisi so bolj kratki, kar se tekem tiče, ker sem izpustil cel prvi del. Za zadnji dve tekmi lahko rečem, da sem izpolnil, kar sem prišel iskati na tekme. Nazaj sem si priboril kvoto za svetovni pokal in videl, kam sodijo moji dobri skoki v svetovni eliti. Vesel sem, da vidim kaj moram še dodati in da vem, da sem na pravi poti. Zime pa se že zelo veselim.

Leave a Comment