X. olimpijski festival evropske mladine


Slovenska ekipa [foto: SZS]

Češki Liberec bo od 12. do 19. februarja gostil obetavne športnike in športnice v zimskih športih, na jubilejnem desetem olimpijskem festivalu evropske mladine pa bo med 1558 tekmovalci in tekmovalkami iz 44 držav nastopilo tudi 33 Slovencev, od tega 20 v moški in 13 v ženski konkurenci.

Na zadnjem zimskem Ofemu pred dvema letoma v poljskem Szczyrku so slovenski tekmovalci in tekmovalke osvojili štiri kolajne, po dve zlati in bronasti. Doslej ima Slovenija na zimskih olimpijskih festivalih evropske mladine skupaj 26 odličij, od tega devet zlatega, pet srebrnega in 12 bronastega leska.
Olimpijski komite Slovenije (OKS) je pred odhodom na Češko organiziral novinarsko konferenco, na Blejskem gradu pa so se zbrali bolj ali manj vsi protagonisti bližnjih iger. Izostali sta le deskarki na snegu Sara Domajnko in Taja Korpar, ki sta trenutno na tekmi v Bosni. V slovenskem turističnem biseru, ki je leta 2003 gostil cvet evropskih športnikov, starih od 14 do 18 let, pa zato niso manjkali naši mladi predstavniki v biatlonu, smučarskem teku, nordijski kombinaciji, smučarskih skokih, deskanju na snegu, nordijski kombinaciji in umetnostnem drsanju.

Slovenija sodeluje na OFEM-ih že desetič zapored, v Liberec pa odhajamo z zelo močno reprezentanco. Računam, da bodo naši športniki na letošnjem festivalu nadaljevali dobre nastope, ki smo jih bili vajeni doslej, upam pa, da bodo izkoristili priložnost in poleg športnih dosežkov oblikovali tudi svoje osebnosti. Upam, da bo to nova generacija, ki bo nadomeščala zdajšnjo in prejšnje generacije v zimskih športnih disciplinah,” je med drugim dejal predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič.

Slovensko delegacijo v Libercu bo vodil Borut Kolarič, ki je ob tej priložnosti dejal: “Pričakovanja, kar se tiče rezultatov, so na strani trenerjev in športnikov. OKS jim želi vse najboljše, poleg tega pa si želimo in trudimo, da poleg športnih dosežkov doživijo tudi kaj več, denimo, da stkejo nova prijateljstva ali doživijo kakšno drugo izkušnjo. To so mladi športniki, zato naj predvsem uživajo na športnih tekmovališčih.
V teku na smučeh bodo Slovenijo zastopali: Mark Klinar, Matej Košir, Aljaž Praznik, Jaša Učakar, Lea Einfalt, Špela Molk, Nika Razinger in Tjaša Zupan. Kot trenerji gredo zraven Florijan Ambrožič, Rok Šolar in Miha Babšek.

Leave a Comment