Za konec rezultat sezone Bogatajeve in še štiri med dvajseterico

Na zadnji tekmi svetovnega pokala v smučarskih skokih je Urša Bogataj v Oberstdorfu skočila na odlično 5. mesto, med dobitnice točk pa so se prebile še štiri naše tekmovalke.


Urša Bogataj je sezono zaključila s petim mestom [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Na zadnji, 17. tekmi letošnje sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih za dekleta je nastopilo vseh šest deklet, ki so nastopila v kvalifikacijah Oberstdorfa. Katra Komar je tokrat v zahtevnih razmerah skočila 76 metrov in je s 67,2 točkami končala na 38. mestu. Jerneja Brecl je v dolgi prvi seriji pristala pri 83 metrih, s 86,8 točkami pa je bila na 23. mestu. Špela Rogelj je nekaj časa čakala na svoj nastop, skočila je 89 metrov, z 89,9 točkami pa je bila dve mesti višje od Breclove. Nika Križnar je z 90 metri in 99,5 točkami zasedala 16. mesto, Ema Klinec in Urša Bogataj pa sta bili na robu najboljše deseterice. Klinčeva je bila s 93 metri in 107,3 točkami 10., Bogatajeva pa s 95.5 metri in 107,2 točkami enajsta.
Znova je vodila Japonka Sara Takanaši z 99 metri in 126,3 točkami pred Avstrijko Danielo Iraschko-Stolz, ki je skočila 98.5 metrov in zbrala 118,4 točk, tretja pa je bila Katharina Althaus s 96.5 metri in 113,6 točkami.

Bogatajeva v finalu pridobila kar šest mest

V finalu je Breclova zadnji skok sezone opravila zelo dobro, skočila 94.5 metrov in s 186,0 točkami končala na 20. mestu. Rogljeva je prav tako pridobila mesta, potem ko je pristala pri 93 metrih, s skupno 191,9 točkami pa je na zadnji tekmi sezone zasedla 17. mesto. Dve mesti pred njo je končala Križnarjeva, ki je prav tako skočila 93 metrov, s 195,4 točkami pa je torej zasedla 15. mesto. Slovenski trojček na mestih od 13. do 17. je dopolnila Klinčeva. S 87 metri v finalni seriji ni bila najbolj zadovoljna, skupaj pa je zbrala 200,2 točk, kar je danes pomenilo 13. mesto. Najboljša naša je bila, podobno kot na začetku, Bogatajeva, ki je v finalu z 92.5 metri in s skupno 212,5 točkami napredovala na končno odlično 5. mesto. Z odličnim finalnim skokom je torej pridobila kar šest mest, hkrati pa je izboljšala šesto mesto s Sappora, kar je bila do zdaj njena naj uvrstitev sezone. “Zelo sem vesela, da sta mi uspela dva dobra skoka, predvsem finalni je bil super. V Oberstdorfu sem si želela le najbolje zaključiti sezono. Včeraj mi to ni najbolje uspelo, sem pa zato danes toliko bolj vesela, ker nisem pričakovala takega rezultata. Danes nisem imela nobenega pritiska. Bila sem zbrana na to, kaj moram narediti in uspelo mi je narediti, kar sem imela za narediti. Ko sem v finalu dolgo časa stala na vodilnem mestu, je bil to dober občutek. Nisem vedela, da bom toliko časa tam stala, a očitno mi je uspel res dober skok,” je povedala Bogatajeva po zadnji tekmi sezone.

Še druge zmage v Nemčiji se je razveselila Takanašijeva s 102.5 metri v finalu in z 250,4 točkami. Za njo je s 103 metri v finalu končala Iraschko-Stolzeva z 238,8 točkami, tretja je bila zmagovalka sezone, Maren Lundby z 231,0 točkami.

Potem, ko je včeraj kazalo na dvoboj med Križnarjevo in Klinčevo za naziv najbolje uvrščene Slovenke v skupnem seštevku svetovnega pokala, je danes stvari na svoje mesto postavila Bogatajeva, ki se je znova prebila med deseterico in je z 9. mestom skupno najboljša naša tekmovalka. Zbrala je 386 točk, tri več od desete Križnarjeve in 5 več od enajste Klinčeve. Se dekleta s tem, katera bo najboljša kaj spodbujajo tudi med sabo pred tekmami? “Ne, to ne. Ena za drugo smo zelo vesele. Na koncu smo bile čisto skupaj in smo res vesele tega uspeha. Mislim, da smo tako še bolj povezane med seboj. Ne tekmujemo med sabo, vsaka želi narediti najboljši rezultat in to je to,” je povedala Bogatajeva, ki je nato nekaj besed namenila še bližnji prihodnosti: “Zdaj sledi nekaj sponzorskih obveznosti, nato pa malce dopusta in obveznosti na fakulteti. Potem pa bo že na vrsti trening za novo sezono.

Rogljeva je končala na 19. mestu, Breclova na 31., Maja Vtič na 37. in Katra Komar na 52. mestu. Prvič je svetovni pokal osvojila Norvežanka Maren Lundby.


Rezultati: Svetovni pokal .: Oberstdorf
Izjava: Urša Bogataj (.mp3)
Izjava: Stane Baloh (.mp3)


Leave a Comment