Za uvod novoletne turneje kar pet Slovencev med 20

Slovenska reprezentanca je odlično začela 69. novoletno turnejo s kar petimi skakalci med najboljšo dvajseterico, kar ni uspelo nobeni drugi reprezentanci. Zmagal je svetovni prvak v poletih iz Planice, domačin Karl Geiger.


Anže Lanišek [foto: GEPA]

69. novoletna turneja v smučarskih skokih se je začela z 62 skakalci v prvi seriji, brez sistema na izpadanje, saj so bile včerajšnje kvalifikacije razveljavljene, potem, ko so Poljaki dobili zeleno luč za nastop na tekmovanju. Po prvi seriji je bil najboljši lokalni matador in svetovni prvak v poletih iz Planice, Karl Geiger, ki je skočil 127 metrov, zbral pa je 139,8 točk. Drugi je bil Norvežan Marius Lindvik s 126.5 metri in 138,5 točkami, tretji pa Avstrijec Philipp Aschenwald s 130 metri in 138,4 točkami. V seriji, kjer se je veter proti koncu okrepil v hrbet, je bil odličen Žiga Jelar. Zasedal je 6. mesto s 128 metri in 133,8 točkami, s 129 metri in 131,0 točkami je bil na 10. mestu vidno zadovoljen tudi Domen Prevc.

Do točk na prvi postojanki turneje je skočila še trojica Slovencev. Cene Prevc je s 125 metri in 126,3 točkami zasedal 18. mesto, tik za njim je bil drugi s poskusne serije, Anže Lanišek, ki je skočil 120.5 metrov, zbral pa je 126,3 točk, Peter Prevc je s 123 metri in 123,7 točkami zasedal 25. mesto po prvi seriji. Žal je izven finala na 33. mestu ostal Bor Pavlovčič, ki je skočil 117.5 metrov, zbral pa je 118,8 točk, kar je bilo 1,8 točke premalo za finalno trideseterico.


Žiga Jelar je bil v prvi seriji majhnih razlik najboljši Slovenec na 6. mestu [foto: GEPA]

V finalu je kot četrti skočil Markus Eisenbichler, ki je poletel kar do 142 metrov, z 274,3 točkami pa je seveda dolgo vztrajal v vodstvu, s 27. mesta se je dvignil na končno . mesto. Dolgo je bil njegov najbližji zasledovalec Peter, ki je bil po pristanku pri 129.5 metrih precej boljše volje, z 261,4 točkami pa je zasedel končno 5. mesto. Odličen skok, dolg 135.5 metrov je je kot drugemu Slovencu v finalu uspel Lanišku, ki pa ga je tik pred črto padca malce zarobilo, kar so sodniki strogo kaznovali in namesto v trenutno vodstvo je Domžalčan z 270,1 točkami skočil na 3. mesto, na koncu pa je zasedel zelo dobro 9. mesto. “Žal je v prvi seriji veter odigral vlogo, nisem imel kaj več narediti. Skok je bil kar v redu. V drugi seriji je bil skok res vrhunski. Škoda doskoka, žal. Preveč sem bil agresiven, jezen še od prve serije in sem ga želel preveč “zalimati” (o. p. doskok). Enostavno mi je potem hitro vzelo smuči,” je razložil najboljši Slovenec na koncu tekme in v tej sezoni nasploh. Cene je za njim pristal pri 128.5 metrih, 260,0 točk pa je bilo dovolj za zelo solidno 19. mesto.

Pred zadnjo deseterico je žirija znižala naletno mesto s 17 na 15, kot prvi pa je skočil Domen. Tudi finalni skok je bil dober, dolg 126.5 metrov, z 266,2 točkami pa je končal na zanj zelo dobrem 12. mestu. “Danes sta mi uspela dva zelo v redu skoka, prvi je bil še malo boljši. Dvakrat sem imel tudi zelo v redu razmere, dobro so se mi poklopile. Zdaj grem z dobrimi mislimi naprej v Garmisch,” je po tekmi povedal najmlajši Prevc.

Kot zadnji od naših je skočil Jelar, ki je že v težjih razmerah pristal pri 124 metrih, z 269,8 točkami pa je končal tik za Laniškom na odličnem 10. mestu. “Zagotovo je bilo danes veliko bolje, kot je kazalo včeraj. Zelo sem zadovoljen. Moji pravi skoki se vračajo in upam, da bom to še nadgrajeval oz. to konstanto peljal naprej,” je bil zadovoljen Jelar.

Zmage se je razveselil Geiger, ki je v finalu skočil 136.5 metrov, skupno pa je zbral 291,1 točk. Na drugo mesto je s četrtega skočil Poljak Kamil Stoch z 288,3 točkami, tretji je bil Lindvik z 285,2 točkami. Takole je tekmo s slovenskega zornega kota povzel glavni trener, Robi Hrgota: “Za nami je uspešen dan. Morda je manjkala pika na i, ta vožnja v izteku je odnesla vrhunsko uvrstitev, a tudi 9. mesto je kar zelo, zelo soliden, dober rezultat. Odličen tudi Žiga po včerajšnjih težavah je bil danes deseti, Domen dvanajsti. Skratka, pet fantov med 19. Zdi se mi, da so pokazali zelo, zelo solidne skoke. Morda je v prvi seriji kdo imel še malo težav, morda si je naložil dodatnega bremena, a na koncu mislim, da smo z izkupičkom lahko zadovoljni. V Garmisch gremo lahko mirni in res se že veselim novih tekem.

Jutri je na turneji dan premora, kvalifikacije v Garmisch-Partenkirchnu bodo na sporedu v četrtek, 31. decembra 2020 ob 14. uri.


Rezultati: Novoletna turneja .: Oberstdorf


Leave a Comment