Za uvod slavje Bjorgnove

Norvežanka Marit Bjorgen je zmagovalka prve tekme za svetovni pokal v švedskem Gaellivaru. Lanskoletna zmagovalka Svetovnega pokala v skupnem seštevku je z zmago na 10 kilometrov prosto potrdila vrhunsko pripravljenost. Bjorgnovi je uspelo za 12,6 sekunde prehiteti reprezentančno kolegico Terese Johaug na drugem mestu , na tretjem mestu pa je presenetila specialistka za šprint Američanka Kikkan Randall, ki je za zmagovalko zaostala 25,9 sekunde. Od slovenskih tekačic je bila najboljša Barbara Jezeršek, ki je zasedla 40. mesto ( +1:42,4), mesto za njo je bila Vesna Fabjan (+1:44,6), Alenka Čebašek je zasedla 58. mesto (+2:17,7).

Bjorgnova je štartala na koncu štartne liste in tako imela celoten pregled nad dogajanjem na progi. V ospredju je bila na vseh vmesnih časih, najbližje ji je bila na koncu druga Johaugova. Lani druga v skupnem seštevku svetovnega pokala Justina Kowalczyk je bila na koncu šele na 27. mestu (+1:23,5).


Barbara Jezeršek [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Premierni nastop Roka Tršana

Prvič na štartu svetovnega pokala je s številko 48 nastopil Rok Tršar, ki je osvojil 85. mesto (+3:15,7). Zmagal je norveški dolgoprogaš Martin Johnsrud Sundby, pred Belorusom Alexejem Poltoraninom (+8,9), Švedom Marcusom Hellnerjem (+11,1). Favorit današnje tekme in lanskoletni skupni zmagovalec svetovnega pokala Švicar Dario Cologna je osvojil zanj skromno 19. mesto (+1:06,2), medtem, ko je bil njegov večni rival Norvežan Petter Northug v boljšem položaju. Osvojil je 7. mesto (+35,4).

V slovenskem taboru z rezultati niso povsem zadovoljni. “Nad rezultati nismo razočarani, vendar bi bilo lahko bolje. Upali smo na uvrstitev med najboljših 30. Rezultata Barbare in Vesne bi bila lahko boljša, medtem ko je rezultat Alenke realen. Rok je plačal ceno prvega štarta v svetovnem pokalu. Začel je prehitro, nato pa je utrujenost naredila svoje. Sicer je Rokov zaostanek realen, lahko pa bi bil manjši, ker je na FIS tekmi prejšnji teden tekel precej bolje. Vsem našim se pozna težak trening, ki smo ga opravili v Bruksvallarni, je pa res, da tukajšnja ‘tema’ precej vpliva na splošno počutje tekmovalcev. Dan je kratek, stemni se že ob 13., 14. uri, kar se pozna na večji zaspanosti tekmovalcev,” je povedal glavni trener Marko Gracer in dodal da je bila tekma precej čudna ter da je vmes začelo tudi snežiti.

Jutri bodo na sporedu štafetne preizkušnje. Slovenci bomo imeli na štartu le žensko štafeto (4×5 km), v postavi Katja Višnar, Vesna Fabjan, ki bosta tekli v klasični tehniki ter Barbara Jezeršek in zadnja Alenka Čebašek, ki bosta tekli v prosti tehniki.


Rezultati: Svetovni pokal .: Gaellivare (ž) :. 10 km
Rezultati: Svetovni pokal .: Gaellivare (m) :. 10 km


Leave a Comment